Ocena mikrobiologiczna żywności
Opis: Problematyka bezpieczeństwa i higieny żywności uważana jest za priorytetową, zwłaszcza po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Badania dotyczące określenia poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowców i produktów gotowych mogą informować o higienie procesu lub nieprawidłowościach technologicznych, a także o zagrożeniach bezpieczeństwa konsumenta . Ocena mikrobiologiczna produktu powinna dotyczyć określenia zarówno obecności drobnoustrojów chorobotwórczych, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, jak również ilości mikroorganizmów niechorobotwórczych, odpowiedzialnych za pogorszenie cech smakowych i zapachowych, czego efektem końcowym jest zepsucie produktu.
W ramach warsztatów przedstawione zostaną nowoczesne metody identyfikacji mikroorganizmów występujących w żywności. Przygotowanie próbek żywności do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna. Oznaczanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz potencjalnie chorobotwórczych, występujących w żywności, określanie miana. Badanie stanu sanitarnego warunków produkcji żywności – analiza mikrobiologiczna wody, pomieszczeń oraz opakowań.
Prowadzący: Andrzej Lisowski
Liczba osób: do 30
Lokalizacja: Uczelnia
Forma: zajęcia w laboratorium