no name
prof. dr hab. ZDZISŁAW TARGOŃSKI
Data i miejsce urodzenia: 27.10.1947, Lublin
Wykształcenie:
1954-61 | Szkoła Podstawowa w Lublinie |
1961-66 | Technikum Chemiczne w Lublinie |
1966-71 | Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie, kierunek – chemia |
Stopnie naukowe
1971 | magister chemii, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie |
1978 | doktor nauk technicznych z zakresu technologii i chemii żywności, Wydział Technologii Żywności, UP w Poznaniu |
1987 | doktor habilitowany nauk technicznych z zakresu technologii i chemii żywności, UP w Poznaniu |
1995 | tytuł profesora nauk rolniczych |
Przebieg pracy zawodowej:
1971-73 | nauczyciel w Technikum Przemysłu Spożywczego w Lublinie |
1973-78 | asystent w Katedrze Technologii Rolnej UP w Lublinie |
1978-87 | adiunkt w w/w jednostce |
1987-90 | docent |
1990 | prof. Nadzwyczajny UP w Lublinie |
1990-96 | Prodziekan Wydziału Rolniczego UP w Lublinie |
1990-92 | kurator Zakładu Biologicznych Podstaw Technologii Żywności WTR, UP w Lublinie |
1992 | kierownik Katedry Technologii Przemysłu Rolno – Spożywczego i Przechowalnictwa |
1996 | Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki |
2002 | Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Członkowstwo:
1975-92 | SITSpoż NOT |
od 1992 | członek Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN |
1992-98 | członek Komitetu Biotechnologii PAN przy prezydium PAN |
od 1992 | prezes Lubelskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności |
od 1990 | Polskie Towarzystwo Biochemiczne |
1991-96 | sekcja Technologii i Techniki Przetwórstwa Surowców Rolnych KBN |
1994-96 | sekcja Biotechnologii i Ochrony Środowiska KBN |
Promotor:
-
4 zakończonych przewodów doktorskich
-
50 prac magisterskich
Recenzje:
-
dorobku naukowego do tytułu profesora 10 kandydatów
-
16 przewodów hanbilitacyjnych
-
18 prac doktorskich
Staże:
-
półroczny staż w zakładach przemysłu spożywczego
-
Instytut Biochemii im. Bacha – Moskwa – 1 m-c
-
Instytut Biotechnologii i Inżynierii Genetycznej w Trieście (Włochy) – 3 tygodnie
Działalność naukowo-badawcza:
-
autor i współautor ponad 140 prac naukowych
-
autor 4 patentów z zakresu biotechnologii żywności i analizy żywności
-
kierownik 7 projektów badawczych realizowanych przez KBN
-
współpraca z przemysłem spożywczym (ekspertyzy, obsługa w zakresie kontroli produkcji itp.)
Działalność dydaktyczna:
-
organizator 3 kierunków kształcenia w Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Technologia Żywności i Żywienie człowieka, Biotechnologia i Towaroznawstwo
-
współtwórca rozwoju Programów Tempus i Sokrates w UP w Lublinie
Odznaczenia:
-
Medal Komisji Edukacji Narodowej
-
Złoty Krzyż Zasługi
-
Wielokrotne Nagrody JM Rektora UP w Lublinie
Znajomość języków obcych: | Inne ważniejsze umiejętności: | Zainteresowania: |
|
|
|