Nasi naukowcy w Japonii

Na zaproszenie prezydenta Japanese Society of Food Science and Technology, Profesora Katsuyoshi Nishinari, dwaj naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: prof. dr hab. Stanisław Mleko i dr Marta Tomczyńska-Mleko przebywają w Osaka City University, gdzie prowadzą badania nad właściwościami reologicznymi spożywczych żeli. Prezentują również wyniki swoich badań na konferencjach naukowych dotyczących hydrokoloidów i reologii żywności. Badania te spotkały się z zainteresowaniem ze strony japońskiego przemysłu produkującego preparaty białkowe. Profesor Stanisław Mleko przedstawił również na Uniwersytecie wykład dotyczący tradycyjnej polskiej żywności. Wyjazd jest w większości finansowany przez Uniwersytet w Osace.

Osaka City University to jeden z najlepszych uniwersytetów w Japonii. Prowadzi bardzo zaawansowane badania naukowe w wielu dziedzinach nauki, w tym w technologii żywności. Ostatnio intensywne badania są prowadzone w kierunku powstania komputerów kwantowych. Jeden z profesorów w dziedzinie fizyki może poszczycić się Nagrodą Nobla.
 

 

Dr Marta Tomczyńska-Mleko w trakcie badań 

 

 Prof. dr hab. Stanisław Mleko przed goszczącym uniwersytetem

 

 Prof. dr hab. Stanisław Mleko w trakcie wykładu 

 

 Spotkanie zespołu