Nasi naukowcy w Japonii
Na zaproszenie prezydenta Japanese Society of Food Science and Technology, Profesora Katsuyoshi Nishinari, dwaj naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: prof. dr hab. Stanisław Mleko i dr Marta Tomczyńska-Mleko przebywają w Osaka City University, gdzie prowadzą badania nad właściwościami reologicznymi spożywczych żeli. Prezentują również wyniki swoich badań na konferencjach naukowych dotyczących hydrokoloidów i reologii żywności. Badania te spotkały się z zainteresowaniem ze strony japońskiego przemysłu produkującego preparaty białkowe. Profesor Stanisław Mleko przedstawił również na Uniwersytecie wykład dotyczący tradycyjnej polskiej żywności. Wyjazd jest w większości finansowany przez Uniwersytet w Osace.
Osaka City University to jeden z najlepszych uniwersytetów w Japonii. Prowadzi bardzo zaawansowane badania naukowe w wielu dziedzinach nauki, w tym w technologii żywności. Ostatnio intensywne badania są prowadzone w kierunku powstania komputerów kwantowych. Jeden z profesorów w dziedzinie fizyki może poszczycić się Nagrodą Nobla.
Dr Marta Tomczyńska-Mleko w trakcie badań
Prof. dr hab. Stanisław Mleko przed goszczącym uniwersytetem
Prof. dr hab. Stanisław Mleko w trakcie wykładu
Spotkanie zespołu