Warsztaty kulinarne „Cultural melting pot”
W dniu 9 grudnia 2019 roku w pracowni gastronomicznej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, przy współpracy z Camp Leaders Polska, odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Cultural melting pot”.
Zajęcia poprowadził Aiden Keilty – Szef kuchni ze Stanów Zjednoczonych posiadający trzydziestoletnie doświadczenie w branży gastronomicznej, kreatywny zwolennik naturalnych smaków kuchni amerykańskiej i azjatyckiej w nie oczywistej odsłonie, właściciel licznych restauracji i pubów między innymi Keilty’s Depot, Kati O Casey’s, Snack Shack. Organizacją warsztatów zajęli się: dr hab. Karolina Wójciak, prof. uczelni i mgr inż. Karolina Ferysiuk.
Warsztaty prowadzone w języku angielskim dedykowane były dla Studentów studiów stacjonarnych I-go stopnia kierunku gastronomia i sztuka kulinarna. Pod okiem Szefa kuchni Studenci samodzielnie wykonali dwa dania:
• Thai sesame noodle peanut and salad
• Shrimp and cheese pasta with garlic bread
Szef Aiden Keilty aktywnie uczestniczył w przygotowaniu potraw poprzez udzielanie cennych rad i praktycznych wskazówek na każdym etapie ich przygotowania. Dodatkowo uczestnicy warsztatów mieli możliwość sprawdzenia oraz doskonalenia znajomości branżowego języka angielskiego w praktyce.
Po zakończonych warsztatach Aiden Keilty osobiście wręczył uczestnikom certyfikaty potwierdzające czynny udział w warsztatach.