Dzień Otwarty UP w Lublinie 2019
7 marca 2019 r. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie szeroko otworzył swoje drzwi dla kandydatów na studia oraz ich rodziców i nauczycieli, a także wszystkich zainteresowanych szerszym poznaniem uczelni. Centrum Kongresowe przemieniło się w kolorową wystawę działalności organizacji studenckich i poszczególnych wydziałów, licznie odwiedzaną przez zwiedzających.
Fot. Maciej Niedziółka / DPUiWM
560 uczniów szkół średnich uczestniczyło w warsztatach popularnonaukowych. Odwiedzili nas uczniowie m.in. ze szkół w Lublinie, Kraśniku, Sandomierzu, Puławach, Hrubieszowie, Pionkach, Chełmie, Biłgoraju, Radomiu czy Sienicy Różanej.
[ Galeria zdjęć ]
Uroczystego otwarcia o godzinie 10:00 dokonał rektor UP w Lublinie, prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk. W krótkim przemówieniu zwrócił uwagę młodzieży na najważniejsze fakty z działalności uczelni, a także na nowe kierunki studiów w ofercie edukacyjnej. W tym roku będzie ich 7: analityka weterynaryjna, biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe, mleczarstwo, pielęgnacja zwierząt i animaloterapia, sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne, zarządzanie zasobami Ziemi, zielarstwo i fitoprodukty. Tuż przed oficjalnym rozpoczęciem wystąpił Chór Akademicki z krótkim, rozrywkowym programem.
Fot. Maciej Niedziółka / DPUiWM
Jak co roku dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty związane z przedmiotami takimi jak biologia, chemia, fizyka oraz te przedstawiające bliżej nowe kierunki studiów.
Warsztaty dla uczniów poprowadzili:
- Analiza histopatologiczna w diagnostyce weterynaryjnej – dr Anna Śmiech
- Biochemiczne tajemnice krwi – dr hab. Witold Kędzierski, prof. nadzw.
- Fluorescencja – dlaczego związki organiczne ” świecą”? – dr Katarzyna Głębocka
- Kuchenne laboratorium – mgr inż. Anna Kononiuk, dr Paulina Kęska
- Przygotowanie pacjenta do zabiegu – dr hab. Izabela Polkowska, prof. nadzw., dr Aleksandra Sobczyńska-Rak
- Warsztaty florystyczne “Powitanie wiosny” – dr Marzena Parzymies
- Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności – dr Agnieszka Latoch, dr hab. Dariusz M. Stasiak, prof. nadzw.
- Do serca przytul psa, weź na kolana kota – dr hab. Iwona Rozempolska-Rucińska, prof. nadzw.
- Mikroskopowa morfologia tkanek zwierzęcych – dr Aleksandra Krawczyk
- Rozmnażanie roślin in vitro – dr Marzena Parzymies
- Współczesne rozwiązania pomiarowe stosowane w geodezji – dr Andrzej Mazur
- Biobezpieczeństwo – czyli w jaki sposób obronić się przed zagrożeniami – prof. dr hab. Tomasz Mieczan
- Fizyczne podstawy naturalnych źródeł energii – dr Krzysztof Kornarzyński, prof. dr hab. Agnieszka Sujak
- Kolorowy świat makaronów – dr hab. Aldona Sobota, prof. nadzw.
- Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej – dr hab. Monika Sujka, prof. nadzw., dr hab.Urszula Pankiewicz, prof. nadzw.
- „Gdy widzę słodycze to …” – chemicznie o cukrach słów kilka – dr Jadwiga Stachowicz
- Różnorodność wśród mikrobów, czyli jak rozpoznajemy drobnoustroje chorobotwórcze w laboratorium – dr hab. Aneta Nowakiewicz, prof. nadzw.
- Tajemnice mleczarstwa – prof. dr hab. Joanna Barłowska, dr Anna Teter, dr hab. Jolanta Król, prof. nadzw.
- Pies na pokaz – inż. Małgorzata Pinkos
- Ścieżka lekarza weterynarii połączona ze zwiedzaniem klinik weterynaryjnych – dr hab. Iwona Puzio
- Ścieżka biotechnologa i specjalisty ds. żywności połączona ze zwiedzaniem Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii – dr hab. Dariusz Kowalczyk, prof. nadzw.
Biuro Karier Studenckich i Więzi z Absolwentami (mgr Dorota Piekutowska, mgr Magdalena Bohuniuk, mgr Lech Szafrański) zorganizował punkt bezpłatnych porad doradców zawodowych. Z doradztwa indywidualnego skorzystało 30 osób, a także kilka grup szkolnych. Dodatkowo informacji udzielano również studentom naszej uczelni.
Dla szkół i osób zainteresowanych zostały przeprowadzone prezentacje pt. „Studia na UP w Lublinie: poznaj nas bliżej”. W j. polskim prowadził ją dr Zdzisław Kaczmarski z Działu Organizacji Studiów, a w j. ukraińskim mgr Kinga Tarchynska z Działu Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej. Obydwa działy odpowiadały również za stoisko informacyjne, na którym każdy kandydat mógł otrzymać wyczerpującą informację na temat studiów i procesu rekrutacji. W prace na stoisku włączył się aktywnie samorząd studencki.
W trakcie Dnia Otwartego obecna była również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, która jest jednym z 5 zakładów współpracujących w ramach nowego kierunku mleczarstwo.
Dziękujemy wszystkim za obecność na Dniu Otwartym 2019 i zapraszamy już za rok!
Relacje z Dnia Otwartego pojawiły się m.in. w: