Mgr inż. Dorota Teterycz autorką szkoleń gastronomicznych w Radomiu i Przysusze

W dniach 15 i 16 listopada 2018 r. mgr inż. Dorota Teterycz z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, pracownik Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii przeprowadziła szkolenia i warsztaty kulinarne dla uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu oraz z Zespołu Szkół nr 2. im Ludwika Skowyry w Przysusze.

Zajęcia zostały podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W pierwszej części został zaprezentowany wykład o wartościach odżywczych żywności tradycyjnej. W drugiej części, praktycznej uczniowie mieli za zadanie przygotować i wydać trzy tradycyjne potrawy Ziemi Mazowieckiej: parzybrodę, zrazy po białobrzesku i radomiankę.

Przy okazji tych szkoleń mgr inż. Dorota Teterycz przedstawiła uczniom zalety studiowania i zachęcała do podjęcia studiów w murach naszej Alma Mater.
 

Szkolenia były bardzo inspirujące i wywołały bardzo duży entuzjazm zarówno wśród uczniów, jak i nauczycieli.

 

Serdecznie gratulujemy!
 

 

 

  

 

 

 

 

 

                                                                                                        Zdjęcia: D. Teterycz