Mleko – źródło wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych oraz Charakterystyka wybranych mlek fermentowanych – mgr inż. Katarzyna Kusio, dr hab. inż. Bartosz Sołowiej – “Przegląd Mleczarski”
W czasopiśmie "Przegląd Mleczarski" nr 8/2018 znalazły sie dwa artykuły naukowe autorstwa mgr inż. Katarzyny Kusio z ZSSiH w Radomiu i dr hab. inż. Bartosza Sołowieja z Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: "Mleko – źródło wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych" oraz "Charakterystyka wybranych mlek fermentowanych".
Autorzy wskazują w nich, że mleko i mleka fermentowane mają wielowiekową historię i jako pożywienie były bardzo cenione we wszystkich czasach i prawie u wszystkich ludów. Mleko swoją wysoką wartość odżywczą zawdzięcza temu, że zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, które organizm człowieka jest w stanie strawić i przyswoić. Mleka fermentowane mają szczególne właściwości odżywcze i zdrowotne. Fermentacja mlekowa wywołuje korzystne zmiany w żywności, nadaje nowych cech smakowo-zapachowych. Na polskim rynku do najpopularniejszych mlek fermentowanych należą: jogurt, kefir, maślanka i mleko zsiadłe.
Więcej infomacji w czasopiśmie "Przegląd Mleczarski"