Właściwości karczocha zwyczajnego – dr inż. Monika Michalak-Majewska, mgr inż. Dorota Teterycz – “Przemysł spożywczy”

"Przemysł spożywczy" opublikował artykuł zatytułowany "Karczoch zwyczajny innowacyjny surowiec o szerokim zastosowaniu", autorstwa dr inż. Moniki Michalak-Majewskiej i mgr inż. Doroty Teterycz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Cynara scalymus jest coraz popularniejszym w naszym kraju warzywem, pochodzącym z basenu Morza Sródziemnego. Produkt ten jest znakomitym źródłem inuliny – czyli prebiotyku – cennego dla przewodu pokarmowego, zwiększa wchłanianie magnezu oraz obniża poziom cholesterolu. Pozytywnym wynikiem zakończyły się badania na pacjentach z problemami gastrycznymi, którym podano karczochy dodatkowo wzbogacone szczepem Lactobactillus panacasei IMPC2.1.  Podobne rezultaty wykazał eksperyment zastosowany w przypadku pacjentów zdrowych, którym podano karczochy wzbogacone probiotykiem i bez tego składnika. Z artykułu dowiadujemuy się także o wysokich walorach oleju z tego warzywa. Producenci sera w krajach śródziemnomorskich już od starożytności stosują karczocha, który w przeciwieństwie do innych roślinnych ekstraktów nie zostawia nieprzyjemnego zapachu.
 

 

więcej informacji w artykule: