Zdrowa żywność dla wymagających kontra masowa produkcja – prof. dr hab. Joanna Barłowska- portal farmer.pl
W dniach 21-22 czerwca 2018 roku odbył się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego I Kongres Zootechniki Polskiej. Tematem przewodnim wydarzenia było omówienie szeroko rozumianych perspektyw zawodowych zootechników na tle przemian ekonomiczno-społecznych. W ramach Kongresu Prof. dr hab. Joanna Barłowska udzieliła wywiadu portalowi farmer.pl. Współczesny konsument poszukuje zdrowej żywności, czyli mającej sporo substancji biologicznie czynnych, korzystnych dla zdrowia. Staje się to możliwe, gdy wrócimy do tradycyjnego sposobu żywienia zwierząt. "Jeżeli krowa korzysta bezpośrednio z zielonki pastwiskowej, kiedy jest na słońcu, wtedy automatycznie jest więcej kwasów wielonienasyconych, które sa dla nas korzystne. W tym mleku jest więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli tych, które działają antyoksydacyjnie" podkreśla rozmówczyni. Oprócz tego więcej baiałek serwatkowych także wpływa dodatnio na wartości mleka. Czynniki te są są korzystne i dla zdrowia krowy, i człowieka. Obecnie na rynku spożywczym dominują dwa trendy: masowa produkcja tańszej żywności oraz produkty tradycyjne, lepsze, droższe dla bardziej wymagającego konsumenta.
wywiad dla portalu farmer.pl: www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/wypas-pastwiskowy-to-zdrowsze-i-smaczniejsze-mleko,79438.html