Mikroelementy – niezbędnym składnikem w rozwoju roślin – prof. dr hab. Hanna Klikocka – “Wiadomości rolnicze” –
Prof. dr hab. Hanna Klikocka na łamach "Wiadomości rolniczych" opublikowała artykuł dotyczacy zawartości mikroelementów w roślinach uprawnych. Zarówno niedobór jak i nadmiar tych składników wpływa negatywnie na plony. Cynk reguluje powstanie chlorofilu i wytwarzanie substancji wzrostowych, uodparnia od chorób – nadmiar tego składnika zmniejsza masę korzenia i pędu oraz zawijania się liści, z kolei niedobór ogranicza rozwój rośliny szczególnie kukurydzy, grochu i fasoli. Miedź wzmacnia źdźbła, bierze udział w głównych procesach fotosyntezy, transporcie węglowodanów, syntezie hormonów wzrostu roślin. Zbyt mała ilość tego elementu zmniejsza efektywność nawożenia azotem, a wrażliwe na jej brak są zboża. Bor poprawia zawiązywanie się nasion. Jest niezbędny szczególnie lucernie, burakom, ziemniakom i rzepakowi. Na niedobór boru wrażliwe są buraki: ich liście obumierają, a korzeń pęka. Z kolei mangan towarzyszy fotsyntezie, tworzeniu chlorofilu, syntezie białek i witaminy C. Przy zbyt małej ilości tego pierwiastka zmniejsza się intensywność fotosyntezy. Zboża i bobowate są uwrażliwione na jego niedobór. Wysoka zawartość molibdenu jest potrzebna bobowatym i kapustowatym, z kolei zboża mogą mieć go mniej. Wreszcie żelazo wpływa na jakość i wielkość plonu, stymuluje chlorofil i uczestniczy w fotosyntezie. Na jego braki są narażone: pszenica, len, kukurydza, lucerna i fasola.
więcej informacji w artykule: