O uprawie polskich truskawek – dr hab inż. Zbigniew Jarosz – portal natemat.pl
Portal natemat.pl zamieścił wywiad z dr hab. inż. Zbigniewem Jaroszem z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dotyczący truskawek. Przestały one być towarem sezonowym, coraz popularniejsza jest uprawa całoroczna, a owoce są coraz większe. Nie jest to jednak związane z modyfikacją genetyczną lecz z udoskonaloną hodowlą. Z uwagi na sprzyjające warunki klimatyczne, jakość naszych truskawek jest tak dobra, że nasi zachodni sąsiedzi sprzedają je czasami jako niemiecki produkt. Rozmówca zaznacza, iż "poszczególne rejony upraw truskawki w Polsce również posiadają specyficzne walory smakowe. Słynna jest np. truskawka kaszubska, czerwińska, bielińska.(…) specyficzny mikroklimat nadaje tym owocom delikatne nutki posmaku, gdzie klienci są w stanie odróżnić je od pozostałych. Fenomenem tego owoca jest nie jeden konkretny zapach, lecz mieszanka aromatów. Naukowcy wyodrębnili woń słodko-karmelową, maślaną, owocową a także zieloną nutę – zapach ściętej trawy. Jeśli mówimy o smaku, to przykładowo niekształtna odmiana leśna – posiadająca antylan metylu – może wytworzyć więcej cząsteczek smakowych niż uprawna. Wreszcie sposób uprawy i warunki pogodowe mają niebagatelny wpływ na ostateczne walory smakowe i estetyczne tej rośliny.
szczegóły na portalu natemat.pl: natemat.pl/237927,jaka-truskawka-jest-najlepsza-naukowcy-wiedza-dlaczego-sa-takie-smaczne