Uniwersytet gościł w Zespole Szkół C. Norwida w Świdniku

Przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w dniu 25 maja 2018 r. uczestniczyli w spotkaniu z uczniami w Zespole Szkół nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku. W programie znalazły się ciekawe wykłady i praktyczne warsztaty.
 
Bogata liczba kierunków studiów (40 różnych kierunków), doskonałe warunki studiowania, możliwości uczestniczenia w dodatkowych zajęciach (w kołach naukowych, organizacjach studenckich, sekcjach sportowych czy w Zespole Pieśni i Tańca lub w Chórze Akademickim) została przedstawiona przez dr Pawła Michalskiego reprezentującego Dział Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej.

 

 

W wyjeździe uczestniczyli przedstawiciele Wydziałów:

  • dr hab. Mirosława Chwil z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu,
  • dr hab. Leszek Rydzak z Wydziału Inżynierii Produkcji,
  • dr hab. Katarzyna Kozłowicz z Wydziału Inżynierii Produkcji,
  • mgr inż. Dorota Teterycz z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii,
  • mgr inż. Mateusz Ossowski student studiów doktoranckich z Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki.

 

Zostały przeprowadzone zajęcia wykładowe oraz warsztaty kulinarne w sali gastronomicznej.

Uczniowie wysłuchali wykładów:

  • „Czy wszyscy powinniśmy udać się do psychiatry?” zaprezentowany trzykrotnie przez dr hab. Leszka Rydzaka z Wydziału Inżynierii Produkcji,
  • „Rośliny ogrodowe – piękne i trujące” zaprezentowany dwukrotnie przez dr hab. Mirosławę Chwil z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu,
  • „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności” zaprezentowany przez mgr inż. Mateusza Ossowskiego, studenta studiów doktoranckich z Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki,
  • prezentacji o uczelni  (poprowadzonej dwukrotnie)

 

 

 

 

  • oraz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych "Kolorowa kuchnia włoska", które przeprowadziła mgr inż. Dorota Teterycz z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Warsztaty pozwoliły zapoznać się z tajnikami wytwarzania domowego, włoskiego makaronu z semoliny durum, który dodatkowo został poddany barwieniu różnymi naturalnymi barwnikami. Ugotowane potrawy poddano ocenie smakowej.

 

 

Wizyty w szkołach koordynowane są przez Działu Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej, przy  współudziale przedstawicieli wydziałów.

 

 

 

                                                                   zdjęcia: Dział Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej