Uniwersytet gościł w Zespole Szkół C. Norwida w Świdniku
Przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w dniu 25 maja 2018 r. uczestniczyli w spotkaniu z uczniami w Zespole Szkół nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku. W programie znalazły się ciekawe wykłady i praktyczne warsztaty.
Bogata liczba kierunków studiów (40 różnych kierunków), doskonałe warunki studiowania, możliwości uczestniczenia w dodatkowych zajęciach (w kołach naukowych, organizacjach studenckich, sekcjach sportowych czy w Zespole Pieśni i Tańca lub w Chórze Akademickim) została przedstawiona przez dr Pawła Michalskiego reprezentującego Dział Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej.
W wyjeździe uczestniczyli przedstawiciele Wydziałów:
- dr hab. Mirosława Chwil z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu,
- dr hab. Leszek Rydzak z Wydziału Inżynierii Produkcji,
- dr hab. Katarzyna Kozłowicz z Wydziału Inżynierii Produkcji,
- mgr inż. Dorota Teterycz z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii,
- mgr inż. Mateusz Ossowski student studiów doktoranckich z Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki.
Zostały przeprowadzone zajęcia wykładowe oraz warsztaty kulinarne w sali gastronomicznej.
Uczniowie wysłuchali wykładów:
- „Czy wszyscy powinniśmy udać się do psychiatry?” zaprezentowany trzykrotnie przez dr hab. Leszka Rydzaka z Wydziału Inżynierii Produkcji,
- „Rośliny ogrodowe – piękne i trujące” zaprezentowany dwukrotnie przez dr hab. Mirosławę Chwil z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu,
- „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności” zaprezentowany przez mgr inż. Mateusza Ossowskiego, studenta studiów doktoranckich z Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki,
- prezentacji o uczelni (poprowadzonej dwukrotnie)
- oraz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych "Kolorowa kuchnia włoska", które przeprowadziła mgr inż. Dorota Teterycz z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Warsztaty pozwoliły zapoznać się z tajnikami wytwarzania domowego, włoskiego makaronu z semoliny durum, który dodatkowo został poddany barwieniu różnymi naturalnymi barwnikami. Ugotowane potrawy poddano ocenie smakowej.
Wizyty w szkołach koordynowane są przez Działu Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej, przy współudziale przedstawicieli wydziałów.
zdjęcia: Dział Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej