Piwo z chmielu ekologicznego – prof. dr hab. Ewa Solarska, dr Bożena Sosnowska, mgr inż. Marzena Marzec – “Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny”
W najnowszym numerze "Przemysłu fermentacyjnego i owocowo-warzywnego" ukazał się artykuł autorstwa prof. dr hab. Ewy Solarskiej, dr Bożeny Sosnowskiej, mgr inż. Marzeny Marzec oraz doktorantek mgr inż. Marceliny Osińskiej i mgr inż. Izabeli Podgórskiej-Kryszczuk zatytułowany " Chmiel ekologiczny – najlepszy surowiec do produkcji piwa". Chmiel ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym – ma działanie uspokajające, chroni przed nowotworami, cukrzycą i chorobami serca oraz oczywiście piwowarskim. W dużych browarach do piwa dodawany jest głównie ekstrakt chmielowy dwutlenku węgla. Najwartościowsze piwo powstaje dzięki dodaniu wysuszonych szyszek chmielowych lub granulatu. W latach 2007-2012 prowadzone były w Jastkowie k. Lublina badania ekologicznej plantacji chmielu, prowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Ewy Solarskiej. Ekstrakty roślinne i mikroorganizmy chroniły roślinne przed szkodnikami i chorobami, a za nawóz służył przekompostowany obornik i pędy po zbiorze chmielu.
więcej informacji w artykule: