O dobroczynnym wpływie nasion chia na organizm człowieka – dr Grażyna Kowalska, dr hab. Radosław Kowalski – czasopismo “Food Forum”
Chia – szałwia hiszpańska jest coraz bardziej popularnym owocem będącym składnikiem zdrowej diety. O tym owocu – znanym już w czasach prekolumbijskich w Ameryce Południowej – piszą na łamach " Food forum" dr Grażyna Kowalska i dr hab. Radosław Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dowiadujemy się, że dobroczynny wpływ nasion chia na organizm człowieka mają zawarte w nich: wielonasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas omega-3, który obniża cholersterol i kontroluje poziom glukozy), białko, błonnik pokarmowy , witaminy czy składniki mineralne. Ponadto – poprzez zawartość wapnia, żelaza i cynku – poprawiają kondycję włosów, paznokci, skóry i kości. Produkty piekarnicze są obecnie wzbogacane tymi nasionami, przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia konsumentów, choć w badaniach naukowych nie wykazano jednoznacznie np. spadku masy ciała.