Biedronka jest skutecznym środkiem ochrony roślin – dr hab. Barbara Skwaryło-Bednarz, dr hab. Agnieszka Jamiołkowska, dr inż. Beata Hetman, dr Marek Kopacki, dr hab. Anna Krzepiłko prof. nadzw. – czasopismo “Aura”

W najnowszym numerze "Aury" ukazał się artykuł autorstwa: dr hab. Barbary Skwaryło-Bednarz, dr hab. Agnieszki Jamiołkowskiej, dr inż. Beaty Hetman, dr Marka Kopackiego i dr hab. Anny Krzepiłko prof. nadzw. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pt. "Biedronki – entomofagi w ochronie biologicznej roślin". Biedronka (łac. Coccinella) należy do najpopularniejszych entomofagów – czyli owadożerców- zjada min. mszyce, pluskwiaki, przędziorki, czerwce czy roztocza – będąc w ten sposób naturalnym środkiem ochrony roślin. Jedną z metod biologicznych jest  introdukcja – trwałe osiedlenie się na nowych terenach naturalnych wrogów, sprowadzonych z innych obszarów. Kolejną jest okresowa kolonizacja – uwalnianie drapieżców wyhodowanych w laboratoriach, a ostatnią ochrona pożytecznych organizmów – stwarzanie optymalnych warunków sprzyjających występowaniu organizmów pożytecznych. Zaznaczyć jednak należy, że entomofagi sprawdzają się na niewielkich uprawach. Obecnie znane jest ponad 5000 gatunków biedronek, które są gatunkiem wytrzymałym i efektywnym – w razie braku pokarmu zwierzęcego spożywają nektar, pyłek kwiatowy i spadź, w ostateczności skazane są na kanibalizm, cechy drapieżnika wykazują już w stadium larwarnym. 
 

 

 więcej informacji w artykule: