Aby mleko trafiło do konsumenta…. – mgr inż. Jacek Caban – “Kierunek spożywczy”
Na łamach "Kierunku spożywczego" ukazał się artykuł autorstwa mgr inż. Jacka Cabana z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dotyczący opakowań w dystrybucji wyrobów mlecznych.
Produkty te ze względu na swoje specyficzne cechy jak: krótki termin ważności czy wrażliwość na warunki atmosferyczne powinny być odpowiednio pakowane i transportowane. Ze względu na szeroki rozwój tej gałęzi przemysłu spożywczego właściwa, zgodna z literą prawa dystrybucja staje się sprawą priorytetową. Opakowanie zabezpiecza i dostarcza informacje o składzie i trwałości produktu mlecznego, powinno być także dostosowane do jego własciwości – w tym przypadku są to odpowiednie powłoki ochronne. Wyróżniamy pojemniki szklane (szczelne, odporne na wpływy atmosferyczne, tłukące się, wypierane jednak przez pozostałe typy opakowań), z folii PS i PP (lekie, wytrzymałe), z tworzywa sztucznego (lekkie, łatwo łączą się z innymi materiałami,) i kartonowe. Są one stosowane wymiennie, zależnie od typu produktu. Do opakowań zbiorczych stosuje się tekturę ze względu na niską cenę, lekkość, odporność, możliwość nadruku napisów i biodegradowalność.
szczegóły w artykule: