O wyższości zdrowej żywności – prof. dr hab. Ewa Solarska – Nasz Dziennik

W czasach, gdy w produkcji rolnej od półwiecza królują pestycydy mające negatywny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, żywność ekologiczna jest zdrową alternatywą. Zagadnienie porusza prof. dr hab. Ewa Solarska, kierownik Pracowni Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego w Katedrze Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w rozmowie z "Naszym Dziennikiem". Okazuje się, że roślina nie potrzebuje ochrony chemicznej w postaci nawożenia azotem. W przypadku nawozów naturalnych proces uwalniania azotu jest dużo wolniejszy, a roślina wytwarza związki fenolowe będące systemem obronnym rośliny. Co więcej związki te – wraz z wytwarzanymi przez ekologiczne rośliny flawonoidami – ograniczają choroby nowotworowe w organizmie człowieka. Jeśli chodzi o stosowanie pestycydów, ważne jest utrzymanie okresu karencji pomiędzy kolejnymi  nawożeniami. Szczególnie groźnym związkiem chemicznym dla ludzi i zwierząt  jest chlorpiryfos, który powoduje uszkodzenie komórek nerwowych.

 

 

więcej informacji w artykule: