IV Kongres Bezpieczeństwa Żywności 2017 już za nami
Kongres Bezpieczeństwa Żywności odbył się 11 października 2017 roku w Centrum Konferencyjnym Polin w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie i zgromadził rekordową liczbę uczestników. Rejestracji dokonało ponad 750 osób.
Eksperci biorący udział w Kongresie Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w trzech sesjach. Podczas pierwszej przedstawiono tematykę dotyczącą najnowszych regulacji prawnych i aktualnego stanu reorganizacji urzędowej kontroli żywności w Polsce, Program Wspierania Rozwoju Eksportu i etyczne spojrzenie na wytwarzaną żywność. W dwóch kolejnych równolegle odbywających się sesjach zaprezentowano, w pierwszej – innowacje w produkcji, logistyce i łańcuchu dostaw, w drugiej – jakość i bezpieczeństwo w produkcji pierwotnej. W tych obu sesjach odbyły się zarówno wykłady jak i panele dyskusyjne.
W czasie wykładów zwracano szczególną uwagę na jakość, bezpieczeństwo i zachowanie świeżości produkowanej żywności, zwłaszcza w eksporcie na dalekie rynki; na wykrywalność zafałszowań żywności; szans i zagrożeń związanych z umową CETA. Zaprezentowano innowacyjne rozwiązania w produkcji świeżych owoców i warzyw czy dobór opakowań w zależności od produktów i warunków transportu.
W ramach Kongresu w Foyer Centrum Konferencyjnego odbyła się wystawa innowacyjnych technologii, produktów, opakowań i rozwiązań logistycznych.
Partnerami merytorycznymi były m.in. organizacje: Polska Federacja Producentów Żywności, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Związek Sadowników RP, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków KUPS, Agencja Rynku Rolnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Krajowa Rada Drobiarstwa, Agencja Rozwoju Mazowsza S.A, Polska Izba Opakowań, Polsko-Chińska Izba Gospodarcza, Krajowa Izba Gospodarcza Przemysłu Spożywczego i Opakowań, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Rada Rozwoju Handlu Hongkongu (HKTDC).
Partnerami honorowymi były polskie uczelnie.