Wykład otwarty: Jagoda Kamczacka, czyli mało znane witaminy do twojego ogrodu

 

 

Sekrety natury

 

 

Kto?  

Dr Elżbieta Kaczmarska

(Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Katedra Genetyki i Hodowli Roślin Ogrodniczych) 


Co?  

JAGODA KAMCZACKA, CZYLI MAŁO ZNANE WITAMINY DO TWOJEGO OGRODU


Kiedy?  

1 czerwca 2017 roku (czwartek), godz. 13.00

 

Gdzie?  

Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 15, sala 418

 

 

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.), a właściwie suchodrzew jadalny lub wiciokrzew kamczacki, jest w naszym kraju mało popularnym, choć niezwykle wartościowym krzewem jagodowym. W naturze krzew dorasta do 1,5 m wysokości i podobnej szerokości, ma wzniesione sztywne pędy. Wegetację rozpoczyna bardzo wcześnie, a już na początku marca pojawiają się pąki kwiatowe. Kremowożółte kwiaty jagody kamczackiej rozwijają się w kwietniu. Są miododajne i lekko pachną. Owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych (dojrzewają już pod koniec maja lub w czerwcu, czyli przed pierwszymi truskawkami). Niebiesko-granatowe, wydłużone jagody, smakiem i wyglądem przypominają owoce borówki amerykańskiej, są pokryte woskowym nalotem, mają różny kształt, w zależności od odmiany. Owoce są soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie, lekko wyczuwalna goryczką. Są nie tylko smacznym dodatkiem do deserów czy dobrym surowcem na domowe przetwory, ale także zawierają wiele dobroczynnych substancji. W ich składzie znajduje się witamina A i C, żelazo, jod i miedź. Jagody wykazują właściwości wzmacniające, antyseptyczne oraz wspomagające w różnych schorzeniach. Mogą być spożywane zarówno jako świeże, przetworzone oraz suszone. Napar z suszonych owoców jagody kamczackiej polecany jest w stanach przeziębienia, grypy i zapaleniach gardła.