Czy z tej mąki będzie chleb?

Opis: Chcesz dowiedziec się z czego i jak produkuje się mąkę? W jaki sposób ocenai się jej jakość? Czym różnią się poszczególne rodzaje mąki? Jak wybrać odpowiedni rodzaj mąki do produkcji róznorodnych wyrobów? Zapraszamy na warsztaty połączone z krótkim wykładem. w ramch warsztatów przeprowadzony zostanie przemiał laboratoryjny ziarna pszenicy. Uczestnicy poznają proces przemiału, dowiedzą sie jakie sa sposoby oceny wartości przemiałowej ziarna oraz produktów przemiału tj. mąki, otrąb i kaszek.

W ramach wykładu przedstawione zostaną informacje o zasadach prowadzenia procesu przemiału, omówiony zostanie sposób przygotowania ziarna do przemiału oraz wpływ parametrów przemiału na jakość otrzymanej mąki. Ponadto przedstawione zostana informacje na temat rodzajów i typów mąki oraz określone wymagania dotyczące jakości mąki przeznaczonej do produkcji róznych wyrobów m.in. chleba, makaronów, wyrobów cukireniczych.

 

Prowadzący: Piotr Zarzycki

 

Liczba osób:  do 25

Lokalizacja: Uczelnia (Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż – ul. Skromna 8)

Czas trwania: 90 min

Forma: wykład połączony z warsztatami