Gluten – po nitce do kłębka, czyli o co chodzi z tym glutenem

Opis: Tym projektem chcemy wyjaśnić naszym Odbiorcom nieporozumienia i kontrowersje jakie narosły w ostatnich latach wokół glutenu. Będziemy omawiać rolę tego składnika zarówno w przetwórstwie jak i w żywieniu. Uczestnicy projektu poprzez bezpośredni udzaił w wykładzie połączonym z warsztatami dowiedzą się czym jest gluten, gdzie się znajduje i czy zawsze jest bezpieczny. Zapoznamy naszych Słuchaczy z niecodziennymi surowcami zbożowymi, które są alternatywą dla zbóż glutenowych w produkcji spożywczej. Powiemy czy gluten jest zawsze niezastąpiony gdy chcemy otrzymać chleb dobrej jakości albo smaczne ciasto biszkoptowe. Wyjaśnimy co kryją w sobie skróty CD, GFD, NCGS czy WA. Powiemy także jak ważne jest, aby spośród bardzo atrakcyjnego asortymentu przetworów zbożowych wybrać produkty odpowiednie dla zdrowia, uwzględniając nadwrażliwość na gluten. A w końcu przekażemy kilka wskazówek, jak radzić sobie w momencie kiedy z wizytą wpada do nas znajomy z celiakią.

 

Prowadzący:Emilia Sykut-Domańska

 

Liczba osób:  do 25

Lokalizacja:  Uczelnia (Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż – ul. Skromna 8)

Czas trwania: 120 min

Forma: wykład połączony z warsztatami