Zakup analizatora składu mleka i produktów mlecznych w ramach dotacji celowej z MNiSW
Pod koniec grudnia 2024 r. został zakupiony do Katedry Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie Analizator składu mleka i produktów mlecznych. Fundusze na jego zakup zostały pozyskane w ramach dotacji celowej udzielonej przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego na realizację inwestycji związanej z działalnością naukową na zakup aparatury naukowo-badawczej (umowa nr 7548/IA/SP/2024).
Koszt zakupu: 574 729,80 zł
Kierownik projektu: prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska
Aparat do analizy składu mleka surowego i płynnych produktów mlecznych wraz z oprogramowaniem i przystawką do przygotowania produktów mlecznych będzie wykorzystywany do analizy składu mleka surowego (krowiego, owczego, koziego, bawolego, klaczy) i płynnych produktów mlecznych, w tym mleka przetworzonego (pasteryzowanego, UHT itp.), śmietanki, serwatki płynnej oraz innych produktów mlecznych, tj. sery twarde i miękkie, przy zastosowaniu przystawki do przygotowania tych produktów. Umożliwia on jednoczesne oznaczanie, w bardzo krótkim czasie (około 1 minuty), w jednej próbce materiału (objętości 20 ml) różnych parametrów, tj. zawartości tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, wody, kwasowości czynnej, gęstości i punktu zamarzania, a także dodatkowych, tj. profilu kwasów tłuszczowych (nasycone, nienasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, C16:0, C18:0, C18:1, kwasów n-3 i n-6), wolnych kwasów tłuszczowych, kazeiny, kwasu cytrynowego, laktoferyny oraz cukrów (sacharozy, fruktozy, glukozy). Ponadto, na podstawie niektórych oznaczonych przez aparat parametrów (zawartość ciał ketonowych, acetonu i BHB czyli kwasu 3-hydroksymasłowego, mocznika) można ocenić zdrowotność utrzymywanych w gospodarstwie zwierząt mlekodajnych, głównie pod kątem prawidłowości ich żywienia. Umożliwia on również wykrywanie zafałszowań mleka, na podstawie których można określić autentyczność mleka i produktów mlecznych, co jest szczególnie istotne w dobie wzrastającej świadomości konsumenckiej.