Stypendium MNiSW dla wybitnego młodego naukowca – Piotr Domaradzki

 

Źródło finansowania: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Tytuł: Stypendium MNiSW dla wybitnego młodego naukowca – Piotr Domaradzki

Podmiot/podmioty realizujący/realizujące: Nagroda stypendialna indywidualna

Kierownik: dr hab. Piotr Domaradzki

Nr projektu: 1468/STYP/14/2019

Okres realizacji: od 1.01.2020 do 31.12.2022

Wartość: 194 040,00 zł

Streszczenie:

Nagroda stypendialna została przyznana za działalność naukową młodego naukowca w latach 2015-2018, która skupiona była wokół zagadnień zawiązanych z jakością mięsa pozyskiwanego od różnych gatunków zwierząt. Obejmowała problematykę dotyczącą wpływu rożnych czynników na jego właściwości fizykochemiczne, cechy tekstury, przydatność technologiczną i kulinarną oraz wartość odżywczą, w tym zawartość substancji biologicznie czynnych.

W obrębie badań z tego zakresu można wyróżnić 2 wiodące problemy:

  1. Wpływ wybranych czynników przyżyciowych i poubojowych na wartość rzeźną i jakość mięsa różnych gatunków zwierząt, w tym:
    1. Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa buhajków ras rodzimych
    2. Uwarunkowania właściwości technologicznych i sensorycznych mięsa wołowego, cielęcego i jagnięcego
    3. Produkcja mięsa kulinarnego w oparciu o cielęta ras mięsnych odchowywane z matkami na pastwisku
    4. Wartość rzeźna i jakość mięsa tuczników rasy puławskiej
  2. Jakość mięsa zwierząt wolno żyjących

Za najważniejsze osiągnięcie naukowe Stypendysty za lata 2015-2018 należy uznać wyniki z zakresu oceny jakości mięsa zwierząt ras rodzimych objętych programem ochrony zasobów genetycznych tj. buhajków- rasy polskiej czerwonej, białogrzbietej i polskiej czarno-białej oraz świń rasy puławskiej. Szczególnie w przypadku rodzimych ras bydła pomimo ich kilkusetletniej udokumentowanej historii chowu i hodowli na ziemiach Polski, w dostępnym piśmiennictwie wyraźnie brakowało informacji na temat jakości pozyskiwanego od nich surowca.

Prowadzone przez dr hab. Piotra Domaradzkiego badania skoncentrowane na określeniu przydatności lokalnych ras do produkcji mięsa o podwyższonych walorach prozdrowotnych idealnie wpisują się w koncepcję promocji oraz komercjalizacji surowców i produktów regionalnych pozyskiwanych od rodzimych ras zwierząt.