wina produkcja projekt

Dobiega końca realizacja innowacyjnego projektu winiarskiego realizowanego na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Rezultatem prac projektowych jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji, dzięki której powstaną wina charakteryzujące się wyższą jakością sensoryczną i właściwościami nutraceutycznymi.

Kierownikiem projektu jest dr inż. Anna Stój, a głównymi wykonawcami dr inż. Tomasz Czernecki i dr hab. inż. Iwona Szot.

Tytuł projektu: „Wpływ udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne na etapie przed fermentacyjnej obróbki moszczu na skład chemiczny, jakość sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne wina” *

W projekcie zaprojektowano i wykonano prototypową prasę pneumatyczną z zamkniętym system tłoczenia. Wyprodukowane przez rolników moszcze i wina, chronione gazami oraz niezabezpieczone przed kontaktem z tlenem, zostały poddane badaniom fizykochemicznym oraz analizie sensorycznej.

Naukowcy pracujący w projekcie przewidują, że ta nowoczesna metoda polegająca na zastosowaniu gazów obojętnych w procesie wytwarzania wina, pozwoli ograniczyć szeroko stosowany zabieg chemicznego zapobiegania utlenieniu podczas produkcji wina (np. przez dodatek dwutlenku siarki), a co zatem idzie – istotnie wpłynie na poprawę jakości produktu jakim jest wino.

 

Więcej o projekcie:

https://www.youtube.com/watch?v=JT05TwndJWc


 
*   Projekt realizowany w ramach Działania M16 WSPÓŁPRACA- NABÓR VI w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Projekt jest realizowany w konsorcjum, w skład którego wchodzą: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka, Instytut Produkcji Ogrodniczej, Centralne Laboratorium Badawcze), rolnik Magdalena Kapłan i rolnik Antoni Rożek. Kierownikiem projektu jest dr inż. Anna Stój, a głównymi wykonawcami dr inż. Tomasz Czernecki i dr hab. inż. Iwona Szot. 
Termin realizacji operacji to 26.10.2023 r. – 31.04.2025 r. Wartość projektu to 1 865 435,00 zł.
Celem projektu jest określenie wpływu zastosowania gazów obojętnych w trakcie procesu maceracji i tłoczenia moszczu w pilotażowej prasie pneumatycznej na skład chemiczny, jakość sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne moszczów i wyprodukowanych z nich win białych oraz różowych.