Naukowcy z naszego Wydziału na liście The World’s Top 2% Scientists
Nasz Wydział również przyłącza się do gratulacji dla naukowców naszego Uniwersytetu, którzy znaleźli się na liście The World’s Top 2% Scientists.
The World’s Top 2% Scientists to międzynarodowy, prestiżowy ranking stworzony i publikowany corocznie przez Uniwersytet Stanforda. Wyłania najlepszych naukowców, których publikacje są najczęściej cytowane przez innych autorów na całym świecie.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na liście najczęściej cytowanych autorów w roku 2023 (w kolejności rankingowej):
dr hab. Barbara Hawrylak-Nowak, prof. uczelni
prof. dr hab. Michał Świeca
prof. dr hab. Urszula Gawlik-Dziki
dr hab. Adam Bownik, prof. uczelni
prof. dr hab. Dariusz Dziki
dr inż. Ewelina Zielińska
dr hab. Anna Winiarska-Mieczan, prof. uczelni
prof. dr hab. inż. Dominik Szwajgier
dr hab. inż. Anna Jakubczyk, prof. uczelni
dr hab. Monika Karaś
prof. dr hab. Renata Różyło
prof. dr hab. Renata Nurzyńska-Wierdak
dr hab. Grażyna Kowalska, prof. uczelni
prof. dr hab. inż. Sławomir Kocira
prof. dr hab. Eugeniusz Grela
dr hab. Dagmara Stępień-Pysiak, prof. uczelni
prof. dr hab. inż. Małgorzata Karwowska
prof. dr hab. Renata Urban-Chmiel
prof. dr hab. Katarzyna Ognik
prof. dr hab. Anna Czech
prof. dr hab. Ewa Tomaszwska
dr Angelika Tkaczyk-Wlizło
W szczególności chcielibyśmy pogratulować pracownikom i pracownicom naszego Wydziału. Obszerne portfolio opublikowanych artykułów naszych najlepszych naukowców nie zmieściłoby się w tym krótkim opisie, dlatego też pragniemy przedstawić najbardziej cytowaną pozycję każdego z autorów wg bazy Scopus i jednocześnie zachęcić do zapoznania się z tymi pracami:
dr hab. Anna Winiarska-Mieczan, prof. uczelni
Baranowska-Wójcik, E., Szwajgier, D., Oleszczuk, P., Winiarska-Mieczan, A. Effects of Titanium Dioxide Nanoparticles Exposure on Human Health—a Review. Biological Trace Element Research, 2020, 193(1), pp. 118–129. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01706-6 (328 cytowań)
prof. dr hab. Eugeniusz Grela
Grela, E.R., Günter, K.D. Fatty acid composition and tocopherol content of some legume seeds Animal Feed Science and Technology, 1995, 52(3-4), pp. 325–331. https://doi.org/10.1016/0377-8401(94)00733-P (134 cytowania)
prof. dr hab. Katarzyna Ognik
Ognik, K., Stȩpniowska, A., Cholewińska, E., Kozłowski, K. The effect of administration of copper nanoparticles to chickens in drinking water on estimated intestinal absorption of iron, zinc, and calcium. Poultry Science, 2016, 95(9), pp. 2045–2051. https://doi.org/10.3382/ps/pew200 (75 cytowań)
prof. dr hab. Anna Czech
Czech, A., Zarycka, E., Yanovych, D., … Grzegorczyk, I., Kłys, S. Mineral Content of the Pulp and Peel of Various Citrus Fruit Cultivars. Biological Trace Element Research, 2020, 193(2), pp. 555–563. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01727-1 (107 cytowań)
dr Angelika Tkaczyk-Wlizło
Tkaczyk, A., Mitrowska, K., Posyniak, A. Synthetic organic dyes as contaminants of the aquatic environment and their implications for ecosystems: A Review. Science of the Total Environment, 2020, 717, 137222. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.137222 (928 cytowań)