Naukowcy z naszego Wydziału na liście The World’s Top 2% Scientists

Nasz Wydział również przyłącza się do gratulacji dla naukowców naszego Uniwersytetu, którzy znaleźli się na liście The World’s Top 2% Scientists.

 

The World’s Top 2% Scientists to międzynarodowy, prestiżowy ranking stworzony i publikowany corocznie przez Uniwersytet Stanforda. Wyłania najlepszych naukowców, których publikacje są najczęściej cytowane przez innych autorów na całym świecie.

 

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na liście najczęściej cytowanych autorów w roku 2023 (w kolejności rankingowej):

 

dr hab. Barbara Hawrylak-Nowak, prof. uczelni

prof. dr hab. Michał Świeca

prof. dr hab. Urszula Gawlik-Dziki

dr hab. Adam Bownik, prof. uczelni

prof. dr hab. Dariusz Dziki

dr inż. Ewelina Zielińska

dr hab. Anna Winiarska-Mieczan, prof. uczelni

prof. dr hab. inż. Dominik Szwajgier

dr hab. inż. Anna Jakubczyk, prof. uczelni

dr hab. Monika Karaś

prof. dr hab. Renata Różyło

prof. dr hab. Renata Nurzyńska-Wierdak

dr hab. Grażyna Kowalska, prof. uczelni

prof. dr hab. inż. Sławomir Kocira

prof. dr hab. Eugeniusz Grela

dr hab. Dagmara Stępień-Pysiak, prof. uczelni

prof. dr hab. inż. Małgorzata Karwowska

prof. dr hab. Renata Urban-Chmiel

prof. dr hab. Katarzyna Ognik

prof. dr hab. Anna Czech

prof. dr hab. Ewa Tomaszwska

dr Angelika Tkaczyk-Wlizło

 

W szczególności chcielibyśmy pogratulować pracownikom i pracownicom naszego Wydziału. Obszerne portfolio opublikowanych artykułów naszych najlepszych naukowców nie zmieściłoby się w tym krótkim opisie, dlatego też pragniemy przedstawić najbardziej cytowaną pozycję każdego z autorów wg bazy Scopus i jednocześnie zachęcić do zapoznania się z tymi pracami:

 

dr hab. Anna Winiarska-Mieczan, prof. uczelni

Baranowska-Wójcik, E., Szwajgier, D., Oleszczuk, P., Winiarska-Mieczan, A. Effects of Titanium Dioxide Nanoparticles Exposure on Human Healtha Review. Biological Trace Element Research, 2020, 193(1), pp. 118–129. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01706-6 (328 cytowań)

 

 

prof. dr hab. Eugeniusz Grela

Grela, E.R., Günter, K.D. Fatty acid composition and tocopherol content of some legume seeds Animal Feed Science and Technology, 1995, 52(3-4), pp. 325–331. https://doi.org/10.1016/0377-8401(94)00733-P  (134 cytowania)

 

prof. dr hab. Katarzyna Ognik

Ognik, K., Stȩpniowska, A., Cholewińska, E., Kozłowski, K. The effect of administration of copper nanoparticles to chickens in drinking water on estimated intestinal absorption of iron, zinc, and calcium. Poultry Science, 2016, 95(9), pp. 2045–2051. https://doi.org/10.3382/ps/pew200  (75 cytowań)

 

 

prof. dr hab. Anna Czech

Czech, A., Zarycka, E., Yanovych, D., … Grzegorczyk, I., Kłys, S. Mineral Content of the Pulp and Peel of Various Citrus Fruit Cultivars. Biological Trace Element Research, 2020, 193(2), pp. 555–563. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01727-1 (107 cytowań)

 

 

dr Angelika Tkaczyk-Wlizło

Tkaczyk, A., Mitrowska, K., Posyniak, A. Synthetic organic dyes as contaminants of the aquatic environment and their implications for ecosystems: A Review. Science of the Total Environment, 2020, 717, 137222. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.137222  (928 cytowań)