Informujemy, że projekt pt. „Szczęśliwy kurczak premium w ziołowym standardzie” jest prowadzony we współpracy z przedsiębiorcami. Celem projektu jest dostarczenie unikatowego surowca pod postacią mięsa o podwyższonych walorach jakościowych jako nowy produkt fitobiotyczny. Inicjatywa jest finansowana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach konkursu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 działanie M16 „Współpraca”. 

Podmioty realizujące projekt:

Ferma Podolany – Grupa KPS Food, J. Krzyżanowski (Lider)
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Partner)
AdiFeed (Partner)Dr Henryk Różański – Plantafarm (Partner)

Kierownikiem całego projektu jest dr Karolina Chodkowska, natomiast kierownikiem etapu badawczego realizowanego przez Uniwersytet jest dr hab. Justyna Batkowska prof. UPL z Instytutu Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej.

Projekt jest realizowany od 29.03.2023 do 31.12.2024, a jego całkowita wartość wynosi:

2 365 096 zł, z czego wartość zadania badawczego UPL wynosi 853 743 zł.

Celem projektu jest opracowanie, walidacja i wdrożenie kompleksowego systemu odchowu brojlera kurzego w warunkach przemysłowych z uwzględnieniem innowacyjnych produktów fitobiotycznych (użytych jako program dedykowany) i nowoczesnych elementów technologicznych pozwalających na prowadzenie produkcji zwierzęcej zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa i najnowszymi trendami konsumenckimi. Opracowanie tego rodzaju innowacyjnego systemu odchowu na poziomie przemysłowym pozwoli na uzyskanie „Szczęśliwego kurczaka premium w ziołowym standardzie”, który dostarczy unikalnego surowca w postaci mięsa o podwyższonych walorach jakościowych. W trakcie projektu, opracowywany będzie unikalny, nowy produkt fitobiotyczny (Adifeed), który po wstępnych testach i ocenie skuteczności (UP Lublin) będzie testowany i wdrażany do kompleksowego programu fitobiotycznego (Ferma Podolany).

Produkty ziołowe, fitobiotyki, stanowią szeroką gamę nutraceutyków, które definiuje się jako “każdy nietoksyczny składnik żywności o naukowo udowodnionych korzyściach, w tym w zakresie zapobiegania chorobom lub ich leczenia”. Stanowią one dodatki sensoryczne, polepszające aromat lub smak paszy, jednak z uwagi na bogactwo substancji bioaktywnych, mają one także właściwości regulacyjne, osłonowe, antystresowe, antyoksydacyjnie, przeciwpasożytnicze i przeciwdrobnoustrojowe.

Preparat zaplanowany do wykorzystania w doświadczeniu stanowi autorską kompozycję biologicznie aktywnych związków pochodzenia roślinnego. Zawiera on znane substancje, takie jak mentol, eukaliptol, limonen, czy salicylany. Substancje te pojedynczo mogą być używane w produkcji zwierzęcej, w tym drobiarstwie, jednak novum preparatu stanowi ich nieoczywiste połączenie oraz proporcje poszczególnych substancji w mieszaninie.

Serdecznie gratulujemy całemu zespołowi badawczemu i życzymy dalszych sukcesów!

Zapraszamy do kontaktu z Działem Nauki wszystkie osoby zainteresowane ubieganiem się o dofinansowanie krajowych projektów badawczych.