DYDAKTYKA
Lp. |
Przedmiot |
Kierunek |
Rodzaj studiów |
|
Wydział Agrobioinżynierii |
||||
1. |
Ogólna uprawa |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
2. |
Agrotechniczne czynniki kształtujące plonowanie roślin |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
3. |
Herbologia |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
4. |
Agroekologia |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
5. |
Systemy rolnicze |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
6. |
Systemy uprawy roli |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
7. |
Historia wsi i rolnictwa |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
8. |
Ekologia zbiorowisk roślinnych |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
9. |
Spółdzielczość wiejska |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
10. |
Seminarium inżynierskie i magisterskie |
Rolnictwo |
pierwszego i drugiego stopnia stacjonarne |
|
11. |
Gospodarka wodna w ekosystemach |
Rolnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
12. |
Metody regulacji zachwaszczenia |
Rolnictwo |
drugiego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
13. |
Doradztwo płodozmianowe |
Rolnictwo |
drugiego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
14. |
Ochrona roślin rolniczych |
Rolnictwo |
drugiego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
15. |
Ekofilozofia |
Rolnictwo |
drugiego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
16. |
Metody badań rolniczych |
Rolnictwo |
drugiego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
17. |
Agroturystyka |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
18. |
Technologie informatyczne |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
19. |
Turystyka na obszarach wiejskich |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
20. |
Gospodarka turystyczna świata |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
21. |
Uproszczone formy księgowości |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
22. |
Przedsięwzięcia gospodarcze w turystyce |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
23. |
Seminarium dyplomowe |
Turystyka i rekreacja |
pierwszego i drugiego stopnia stacjonarne |
|
24. |
Ekologia |
Leśnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
25. |
Turystyczne zagospodarowanie lasu |
Leśnictwo |
pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne |
|
26. |
Ekologia |
Bioinżynieria |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
27. |
Ochrona środowiska |
Bioinżynieria |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
28. |
Podstawy produkcji roślinnej |
Bioinżynieria |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
29. |
Ekologia |
Towaroznawstwo |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
30. |
Ekologia miasta |
Gospodarka przestrzenna |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
31. |
Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich |
Gospodarka przestrzenna |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
32. |
Metody badań rolniczych |
Agrobiznes |
drugiego stopnia stacjonarne |
|
33. |
Systemy gospodarowania w rolnictwie |
Agrobiznes |
drugiego stopnia stacjonarne |
|
34. |
Spółdzielczość wiejska |
Agrobiznes |
drugiego stopnia stacjonarne |
|
35. |
Biologia roślin uprawnych |
Studia doktorancie trzeciego stopnia stacjonarne |
||
36. |
Konwersatorium z współczesnych trendów agronomii |
|||
Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
||||
37. |
Agronomia |
Weterynaria |
jednolite magisterskie stacjonarne i niestacjonarne |
|
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
||||
38. |
Uprawa roli i roślin |
Hipologia i jeździectwo |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
39. |
Uprawa roli i roślin |
Zootechnika |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
40. |
Podstawy produkcji roślinnej |
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
41. |
Pestycydy w nowoczesnym rolnictwie |
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
pierwszego stopnia stacjonarne |
|
42. |
Rolnictwo ekologiczne |
Doradztwo w obszarach wiejskich |
drugiego stopnia stacjonarne |
|
43. |
Produkcja rolna przyjazna środowisku |
Doradztwo w obszarach wiejskich |
drugiego stopnia stacjonarne |
Tematyka badawcza Katedry:
BAZA DOŚWIADCZALNA
Prace eksperymentalne Katedra prowadzi w Gospodarstwie Doświadczalnym Czesławice i Gospodarstwie Doświadczalnym Uhrusk. W zakładach tych Katedra dysponuje bazą lokalową, specjalistycznym sprzętem (ciągniki rolnicze, agregaty uprawowe, siewniki, opryskiwacze, kombajny poletkowe itp.) oraz aparaturą kontrolno-pomiarową.
Historia Katedry Herbologii i Technik Uprawy Roślin
Katedra Herbologii i Technik Uprawy Roślin należy do najstarszych jednostek organizacyjnych Wydziału Agrobioinżynierii. Powołano ją w 1945 roku jako jedną z ośmiu jednostek wchodzących w skład Wydziału Rolnego Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Katedra w 75-letnim okresie działalności wzbogacała stan posiadania oraz potencjał badawczy i intelektualny służący doskonaleniu procesu dydaktycznego oraz rozwiązywaniu problemów nauki i praktyki rolniczej.
Katedra Herbologii i Technik Uprawy Roślin pierwotnie funkcjonowała w randze zakładu. Nosiła wówczas nazwę Zakład Uprawy Ogólnej i Hodowli Roślin Wydziału Rolnego UMCS. W 1952 roku nastąpił podział wymienionego zakładu na trzy oddzielne katedry, w tym Katedrę Ogólnej Uprawy Roli i Roślin. Kuratelę nad Katedrą Rada Wydziału Rolnego powierzyła prof. dr. hab. Stefanowi Lewickiemu. Jesienią 1955 r. kierownictwo Katedry, już w ramach Wydziału Rolniczego Wyższej Szkoły Rolniczej, objął prof. dr Jan Miczyński. W maju 1961 roku Katedra uzyskała ponownie kuratora – prof. dr. hab. Bohdana Dobrzańskiego, członka PAN, pierwszego rektora Wyższej Szkoły Rolniczej w Lublinie. W latach 1965-1971 kierownictwo Katedry sprawował prof. dr hab. Stanisław Nawrocki, członek PAN, pełniący od roku 1968 także funkcję dyrektora Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
W 1970 roku uległa zmianie struktura organizacyjna Wydziału. W miejsce katedr powołano instytuty, a Katedrę w randze Zakładu włączono do Instytutu Uprawy Roli i Roślin. Do historycznie utrwalonej struktury katedr, a więc również restytucji nazwy Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin powrócono w 1986 roku. Rada Wydziału Rolniczego w 1971 roku powierzyła kierownictwo Zakładu prof. dr. hab. Franciszkowi Pawłowskiemu uczonemu o wielkiej wiedzy, pracowitości i inteligencji. Pełnił On tę funkcję do 30 września 1989 roku.
Od 1 października 1989 roku do 30 września 2019 roku kierownictwo Katedry sprawował prof. dr hab. dr h.c. multi Marian Wesołowski, dziekan Wydziału Rolniczego (1990-1996), rektor Akademii Rolniczej (1996-2002) i Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (2008-2016) oraz poseł na Sejm IV kadencji Rzeczypospolitej Polskiej. W 2010 roku Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin Zarządzeniem nr 40 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie została przekształcona w Katedrę Herbologii i Technik Uprawy Roślin.
W dniu 1 października 2019 roku JM Rektor powołał prof. dr. hab. Andrzeja Woźniaka na stanowisko kierownika Katedry Herbologii i Technik Uprawy Roślin UP w Lublinie.
W maju 2011 roku utworzono w ramach Katedry Pracownię Agroturystyki i Rozwoju Obszarów Wiejskich, a jej kierownikiem został prof. dr. hab. Cezary Kwiatkowski. Powstanie pracowni stworzyło warunki do prowadzenia badań naukowych z zakresu turystyki, agroturystki, wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich i kształtowania środowiska. W 2017 roku do Katedry włączono Zakład Ekologii Rolniczej, którego kierownikiem jest dr hab. Piotr Kraska, profesor uczelni.
Prace eksperymentalne Katedry prowadzone są w GD Czesławice, GD Uhrusk i GD Bezek. W zakładach tych Katedra dysponuje dobrze wyposażoną bazą lokalową, specjalistycznym sprzętem uprawowym oraz aparaturą kontrolno-pomiarową.
ANDRUSZCZAK S., KRASKA P., KWIECIŃSKA-POPPE E., SKOWROŃSKA M. 2020. Cultivar and foliar feeding of plants as factors determining the chemical composition of spelt (triticum aestivumssp.spelta l.) Grain. Appl. Ecol. Environ. Res. (print, vol. 18 issue 2 s. 2949-2958, il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.15666/aeer/1802_29492958
BARSKA A., WOJCIECHOWSKA-SOLIS J. 2020. E-Consumers and local food products: a Perspective for Developing Online Shopping for Local Goods in Poland. Sustainability Volumen 12 Issue 12 Article number 4958 s. 1-17, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/su12124958
BISZCZAK W. , RÓŻYŁO., KRASKA P. 2020. Yielding parameters, nutritional value of soybean seed and weed infestation in relay-strip intercropping system with buckwheat.. Acta Agric. Scand. B Soil Plant. Sci., Vol. 70 Issue 8 s. 640-647, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1080/09064710.2020.1831586
FELEDYN-SZEWCZYK B., SMAGACZ J., KWIATKOWSKI C., HARASIM E., WOŹNIAK A. 2020. Weed flora and soil seed bank composition as affected by tillage System in Three-Year Crop Rotation.. Agriculture, Vol. 10 Iss. 5 Article number 186, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10050186
FUTA B., OLESZCZUK P., ANDRUSZCZAK S., KWIECIŃSKA-POPPE E., KRASKA P. 2020. Effect of Natural Aging of Biochar on Soil Enzymatic Activity and Physicochemical Properties in Long-Term Field Experiment.. Agronomy-Basel , Vol. 10 Iss. 3 Article number 449, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agronomy10030449
GAWĘDA D., HALINIARZ M., BRONOWICKA-MIELNICZUK U., ŁUKASZ J. 2020. Weed infestation and health of the soybean crop depending on cropping system and tillage system. Agriculture, Vol. 10 Iss. 6, 208 Article number 208, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10060208
GAWĘDA D., NOWAK A., HALINIARZ M., WOŹNIAK A. 2020. Yield and Economic Effectiveness of Soybean Grown Under Different Cropping Systems.. Int. J. Plant Prod. (Print) Vol., 14 Issue 3 s. 475-485, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1007/s42106-020-00098-1
HALINIARZ M., GAWĘDA D., NOWAKOWICZ-DĘBEK B., NAJDA A., CHOJNACKA S., ŁUKASZ J., WLAZŁO Ł., RÓŻAŃSKA-BOCZULA M. 2020. Evaluation of the weed infestation, grain health, and productivity parameters of two spelt wheat cultivars depending on crop protection intensification and seeding densities. Agriculture, Vol. 10 Iss. 6 Article number 229, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10060229
HARASIM E., ANTONKIEWICZ J., KWIATKOWSKI C. 2020. The Effects of Catch Crops and Tillage Systems on Selected Physical Properties and Enzymatic Activity of Loess Soil in a Spring Wheat Monoculture. Agronomy-Basel, Vol. 10 Iss. 3 Article number 334, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agronomy10030334
HARASIM E., KWIATKOWSKI C. 2020. Wybrane oferty obszarów wiejskich oraz zrównoważonego rolnictwa i ogrodnictwa. Radom, Instytut Naukowo-Wydawniczy Spatium Spatium, 142 s, il. bibliogr, 978-83-66550-00-1.
KRASKA P., ANDRUSZCZAK S., GAWLIK-DZIKI U., DZIKI D., KWIECIŃSKA-POPPE E. 2020. Wholemeal Spelt Bread Enriched with Green Spelt as a Source of Valuable Nutrients. Processes, Vol. 8 Iss. 4 Article number 389, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/pr8040389
KRASKA P., ANDRUSZCZAK S., KWIECIŃSKA-POPPE E., STANIAK M.,.RÓŻYŁO K,. RUSECKI H. 2020. Supporting crop and different row spacing as factors influencing weed infestation in lentil crop and seed yield under organic farming conditions. Agronomy-Basel, Vol. 10 Iss. 1 Article number 9, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agronomy10010009
KWIATKOWSKI C., HALINIARZ M., HARASIM E. Weed Infestation and Health of Organically GrownChamomile (Chamomilla recutita(L.) Rausch.)Depending on Selected Foliar Sprays and Row Spacing. Agriculture 2020 Vol., 10 Iss. 5, 168 Article number 168, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10050168
KWIATKOWSKI C., HARASIM E. 2020. Chemical properties of soil in four-field crop rotations under organic and conventional farming systems. Agronomy-Basel, Vol. 10 Iss. 7 Article number 1045, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agronomy10071045
KWIATKOWSKI C., HARASIM E, FELEDYN-SZEWCZYK B., ANTONKIEWICZ J. 2020. Enzymatic activity of loess soil in organic and conventional farming systems. Agriculture, Vol. 10 Iss. 4, 135 s. 1-14, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10040135
KWIATKOWSKI C., HARASIM E., STANIAK M. 2020. Effect of catch crops and tillage systems on some chemical properties of loess soil in a short-term monoculture of spring wheat. J. Elem., Vol. 25 Nr 1 s. 35-43, il. bibliogr. sum. DOI: 10.5601/jelem.2019.24.2.1837
KWIATKOWSKI C., HARASIM E., YAKIMOVICH A.. 2020. Effect of nitrogen fertilization and plant density on seed yield and fat content and quality of pot marigold (Calendula officinalisL.) under climatic conditions of Belarus. Acta Sci Pol. Hortorum Cultus, Vol. 19 Issue 5 s. 3-12, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/asphc.2020.5.1
KWIECIŃSKA-POPPE E., HALINIARZ M., SOWA S., PACZOS-GRZĘDA E. 2020. Genetic diversity and population structure of endangered plant species Anagallis foemina Mill. [Lysimachia foemina (Mill.) U. Manns & Anderb.]. Physiol. Mol. Biol. Plants, Vol. 26 Issue 8 s. 1675-1683, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1007/s12298-020-00839-6
PRANAGAL J., KRASKA P. 2020. 10-years studies of the soil physical condition after one-time biochar application. Agronomy-Basel, Vol. 10 Iss. 10 Article number 1589, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agronomy10101589
ŚMIGLAK-KRAJEWSKA M., WOJCIECHOWSKA-SOLIS J. 2020. Consumers’ purchasing intentions on the legume market as evidence of sustainable behaviour. DOMENICO VITI. Agriculture, Vol. 10 Iss. 10, 424 Article number 424, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10100424
WOJCIECHOWSKA-SOLIS J., ŚMIGLAK-KRAJEWSKA M. 2020. Consumer education and food waste: an example of the bakery market – the case of young consumer. Eur. Res. Stud, Vol.23 Special Issue 1 s. 89-96, il. bibliogr. sum.
WOŹNIAK A., RACHOŃ L. 2020. Effect of tillage systems on the yield and quality of winter wheat grain and soil properties. Agriculture, Vol. 10 Iss. 9 Article number 405, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agriculture10090405
GAWĘDA D., HALINIARZ., CHOJNACKA S., SOBOLEWSKA M., ŁUKASZ J., HURY G., WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA. 2019. Evalution of the technological quality of grain and flour of two spelt wheat (Triticum aestivum ssp. Spelta L.) cultivars grown under different conditions of crop protection and seeding rate. Applied Ecology and Environmental Research, 17(2): 4377-4395
KOŃCZAK M., OLESZCZUK P., RÓŻYŁO K. 2019. Application of different carrying gases and ratio between sewage sludge and willow for engineered (smart) biochar production. Journal of CO2 Utilization, vol . 29: 20-28
KRASKA P., ANDRUSZCZAK S., DZIKI D., STOCKI M., STOCKA N., RÓŻYŁO K., GIERASIMIUK P. 2019. Green grain of spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) harvested at the stage of milk-dough as a rich source of valuable nutrients. Emir. Journal Food Agriculture, vol. 31(4): 263-2701
KRASKA P., ANDRUSZCZAK S., KWIECIŃSKA-POPPE E. 2019. Reaction of spelt wheat cultivars (Triticum aestivum ssp.spelta) to foliar applications of fertilizers (Reakcja odmian pszenicy orkisz (Triticum aestivum spp.spelta) na dokarmianie dolistne). Agronomy Science, vol. 74, nr 2: 34-47
KWIATKOWSKI C.A., HARASIM E., HALINIARZ M., GAWĘDA D., MISZTAL-MAJEWSKA B., CHOJNACKA S. 2019. Chemical composition of stubble crop biomass depending on a crop plant species and Tillage system. Journal Elementology, vol. 24(4): 1371-1381
KWIATKOWSKI C.A., HARASIM E., MIŚ A., HALINIARZ M., MAZURKIEWICZ J., TOMCZYŃSKA-MLEKO M. 2019. The content of some technological quality components and mycotoxins in grain of for cultivars of spring wheat depending on grain storage time after harvest. Journal Agricultural Sciences, vol. 56(3): 549-556
RÓŻYŁO K., BOHACZ. J. 2019. Microbial and enzyme analysis of soil after the agricultural utilization of biogas digestate and mineral mining waste. International Jorunal Environmental Science Technology, vol. 16, 108: 1-12
RÓŻYŁO K., ANDRUSZCZAK S., KWIECIŃSKA-POPPE E., RÓŻYŁO R., KRASKA P. 2019. Effect of three years’ application of biogas digestate and mineral waste to soil on phytochemical quality of rapeseed. Polish Journal Environmental Studies, vol. 28 (2): 833-843
WOŹNIAK A. 2019. Effect of crop rotation and cereal monoculture on the yield and quality of winter wheat grain and on crop infestation with weeds and soil properties. International Journal Plant Production, 13(3): 177-182
WOŹNIAK A., RACHOŃ L. 2019. Effect of tillage systems on pea crop infestation with weeds. Archives Agronomy Soil Science, vol. 65(7): 877-885
WOŹNIAK A., GAWĘDA D. 2019. Tillage management effects on pea yield and chemical composition of pea seeds. Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus, 18(1): 151-160
WOŹNIAK A., NOWAK A., HALINIARZ M., GAWĘDA D. 2019. Yield and economic results of spring barley grown in crop rotation and in monoculture, Polish Journal Environmental Studies, 28(4): 2441-2448
ANDRUSZCZAK S. 2018. Spelt wheat grain yield and nutritional value response to sowing rate and nitrogen fertilization. Journal Animal Plant Sciences, vol. 28(5): 1476-1484
GAWĘDA D., HALINIARZ M., WOŹNIAK A., HARASIM E. 2018. Yield, seed quality and nodule formation of soybean under application of effective microorganisms. Acta Agrophysica, 25(1): 35-43
HALINIARZ M., NOWAK A., WOŹNIAK A., SEKUTOWSKI T., KWIATKOWSKI C. A. 2018. Production and economic effects of environmentally friendly spring wheat production technology. Polish Journal Environmental Studies, 27(4): 1523-1532
KRASKA P., ANDRUSZCZAK S., OLESZCZUK P., ŚWIECA M., KWIECIŃSKA-POPPE E., GIERASIMIUK P., RÓŻYŁO K., PAŁYS E. 2018. The content of elements and quality parameters of winter rye grain as influenced by biochar-amended soil. Zemdirbyste-Agriculture, vol. 105(1): 11-20
KRASKA P., ANDRUSZCZAK S., STANIAK M., KWIECIŃSKA-POPPE E., RÓŻYŁO K K., RUSECKI H. 2018. Evaluation of chemical composition of lentil seeds in sole crop and row intercropped with naked oats in an organic farm. Applied Ecology Environmental Research, vol. 16(2) : 1855-1867
KWIATKOWSKI C. A., HARASIM E., YAKIMOVICH A., KOŁODZIEJ B., TOMCZYŃSKA-MLEKO M. 2018. Evaluation of spent mushroom substrate, mineral NPK fertilization and manure fertilization on chamomile (Chamomilla recutita L. Rausch) yield and raw material quality. Acta Scientiarum Polonorum- Hortorum Cultus, 17(3): 3-16
WOJCIECHOWSKA-SOLIS J., SOROKA A. 2018. Promotion of regional food products in Eastern Poland and Western Ukraine. Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia, 17(4): 189-198
WOŹNIAK A. 2018. Effect of Tillage system on the structure of weed infestation of winter wheat. Spanish Journal Agricultura Research, 16(4): 1-7
WOŹNIAK A., RACHOŃ L., STĘPNIEWSKA A. 2018. Spring wheat grain quality in relation to a cropping system. Journal Elementology, 23(4): 1295-1306
ANDRUSZCZAK S. 2017. Reaction of winter spelt cultivars to reduced tillage system and chemical plant protection. Zemdirbyste-Agriculture, vol. 104(1):15-22
ANDRUSZCZAK S., KRASKA P., KWIECIŃSKA-POPPE E., GIERASIMIUK P., PAŁYS E. 2017. Wpływ herbicydów i dolistnego dokarmiania roślin na plonowanie i zachwaszczenie oplewionej (Avena sativa L.) i nagoziarnistej (Avena nuda L.) formy owsa. Agronomy Science, vol. 72 (4): 13-26
HARASIM E., KWIATKOWSKI C., GAWĘDA D., GOCÓŁ M. 2017. Effect of cover crops and different doses of herbicides on the yield and quality of soybean grown in direct sowing. Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus, 16(1): 121-132
KWIATKOWSKI C. A., HALINIARZ M., YAKIMOVICH A., HARASIM E., DRABOWICZ-ŻYBURA M. 2017. The yield protection function of selected herbicides in proso millet (Panicum miliaceum L.) crops. Romanian Agricultural Research, 34: 385-394
OLESZCZUK P., GODLEWSKA P., REIBLE DANNY D., KRASKA P. 2017. Bioaccessibility of polycyclic aromatic hydrocarbons in activated carbon or biochar amended vegetated (Salix viminalis) soil. Environmental Pollution, vol. 227: 406-413
PRANAGAL J., OLESZCZUK P., TOMASZEWSKA-KROJAŃSKA D., KRASKA P., RÓŻYŁO K. 2017. Effect of biochar application on the physical properties of Haplic Podzol. Soil Tillage Research, vol. 174: 92-103
STEFANIUK M., OLESZCZUK P., RÓŻYŁO K. 2017. Co-application of sewage sludge with biochar increases disappearance of polycyclic aromatic hydrocarbons from fertilized soil in long term field experiment. Science Total Environment, vol. 599-600: 854-862
WOJCIECHOWSKA-SOLIS J., SOROKA A. 2017. Organic Food consumption as an informed lifestyle choice of polish population by age groups. Journal of Agribusiness and Rural Development, 3(45): 705-713
WOJCIECHOWSKA-SOLIS J., SOROKA A. 2017. Motives and barriers of organic food demand among Polish consumers: A profile of the purchasers. British Food Journal, 119: 2040-2048
WOŹNIAK A., SOROKA M. 2017. Effect of tillage systems on weed infestation of durum wheat. International Journal of Plant Production, 11(3): 453-460
WOŹNIAK A., STĘPNIOWSKA A. 2017. Yield and quality of durum wheat grain in different tillage systems. Journal Elementology, 22(3): 817-829
Gawęda D., Cierpiała R., Harasim E., Haliniarz M. 2016. Effect of tillage systems on yield, weed infestation and seed quality elements of soybean. Acta Agrophysica, 23(2): 175-187
Harasim E., Gawęda D. 2016. Effects of cover crop and weed control method on yield and energy efficiency of wheat. Romanian Agricultural Research, 33, 179-184 (Online): March DII 2067-5720 RAR2016-28
Harasim E., Gawęda D., Wesołowski M., Kwiatkowski C., Gocół M. 2016. Cover cropping influences physico-chemical soil properties under direct drilling soybean. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil and Plant Science. 66(1): 85-94 DOI 10.1080/09064710.2015.1066420
Harasim E., Wesołowski M., Kwiatkowski C. A., Cierpiała R. 2016. The effect of retardants and nitrogen fertilization on winter wheat canopy structure. Romanian Agricultural Research, 33: 195-203. First Online: February. DII 2067-5720 RAR 2016-187
Kwiatkowski C.A., Harasim E., Wesołowski M. 2016. Effect of catch crops and tillage system on weed infestation and health of spring wheat. Journal of Agricultura Science of Technology, vol. 18: 999-1012
Wojciechowska-Solis J., Mazurek-Kusiak A., Soroka A. 2016.The influence of specialized training on the quality of hotel customers service. Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia 15(2): 173-185
Woźniak A. 2016. Yield and chemical composition of spring triticale grain depending on cropping and tillage systems. International Journal of Plant Production 10(1): 45-52
Woźniak A., Kawecka-Radomska M. 2016. Crop management effect on chemical and biological properties of soil. International Journal of Plant Production 10(3): 391-401
Woźniak A.,Nowakowicz-Dębek B., Stępniowska A., Wlazło Ł. 2016. Effect of ozonation on microbiological and chemical traits of wheat grain. Plant Soil and Environment, 62(12): 552-557
Konferencja naukowa “Antropogeniczne uwarunkowania produkcji roślinnej” – 23-24 czerwca 2016 r.
W dniach 23-24 czerwca 2016 roku Katedra Herbologii i Technik Uprawy Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie była organizatorem konferencji naukowej “Antropogeniczne uwarunkowania produkcji roślinnej” zorganizowanej w ramach corocznego zjazdu katedr jednoimiennych i pokrewnych. W pierwszym dniu konferencji wygłoszono 13 referatów oraz zaprezentowano 33 postery. Tematyka wystąpień dotyczyła systemów uprawy roli i ich wpływu na chemiczne, fizyczne i biologiczne właściwości gleby, roślinności obcej i inwazyjnej w zasiewach rolniczych, nowych generacji środków ochrony roślin, a także zmian w krajobrazie rolniczym pod wpływem antropopresji. W drugim dniu odbyła się sesja terenowa, w czasie której zaprezentowano uczestnikom konferencji walory przyrodnicze, krajobrazowe i antropogeniczne Kazimierskiego Parku Krajobrazowego oraz Płaskowyżu Nałęczowskiego.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP