srodowiskowa   Witamy na Wydziale Biologii Åšrodowiskowej!
Menu

20-950 LUBLIN, ul Akademicka 13
tel. +48 81 445- 66- 85



Projekty badawcze

Charakterystyka strukturalna i badania właściwości fizykochemicznych kokryształów wybranych aktywnych biologicznie chalkonów w aspekcie zwiększonej stabilności i rozpuszczalności w roztworach wodnych (BKB/PB/183)

 

TytuÅ‚ projektu: Charakterystyka strukturalna i badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemicznych kokrysztaÅ‚ów wybranych aktywnych biologicznie chalkonów w aspekcie zwiÄ™kszonej stabilnoÅ›ci i rozpuszczalnoÅ›ci w roztworach wodnych (BKB/PB/183).

Kierownik projektu: dr hab. Marta Arczewska, Katedra Biofizyki

ŹródÅ‚o finansowania: Narodowe Centrum Nauki – MINIATURA 3
 

Cel projektu: problematyka badaÅ„ podjÄ™tych w projekcie dotyczyć bÄ™dzie modyfikacji wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemicznych wybranych chalkonów (izobawachalkon, kardamonina) poprzez utworzenie ukÅ‚adów dwuskÅ‚adnikowych w formie kokrysztaÅ‚ów z substancjami nietoksycznymi i akceptowalnymi farmaceutycznie (m. in. amidy kwasów nikotynowych, alkaloidy: kofeina i teobromina oraz inne podobne). Do realizacji tego dziaÅ‚ania zaplanowano wykonanie analizy wpÅ‚ywu budowy chemicznej skÅ‚adników na stechiometriÄ™ i morfologiÄ™ uzyskanych kokrysztaÅ‚ów wybranych chalkonów.

Efekty projektu:
etapem koÅ„cowym realizowanych badaÅ„ bÄ™dzie sprawdzenie poprawy rozpuszczalnoÅ›ci i zdolnoÅ›ci do penetracji bÅ‚on biologicznych nowych form kokrystalicznych chalkonów wzglÄ™dem czystych postaci zwiÄ…zków. Realizacja tego dziaÅ‚ania zostanie przeprowadzona przy zastosowaniu spektroskopii UV-Vis oraz techniki Langmuira opartej na pomiarze zmian ciÅ›nienia powierzchniowego po inkorporacji substancji czynnej pod powierzchniÄ™ modelowej monowarstwy lipidowej. Analiza rozpuszczalnoÅ›ci oraz przenikalność przez warstwÄ™ lipidowÄ… sÄ… podstawowymi parametrami wg biofarmaceutycznej klasyfikacji BCS majÄ…cymi bezpoÅ›rednie przeÅ‚ożenie na dostÄ™pność biologicznÄ… substancji aktywnej, w szczególnoÅ›ci tej podawanej w postaci staÅ‚ej i drogÄ… doustnÄ….

 

 

« wstecz