banner
Menu

Program wydarzenia

« wstecz

PROGRAM OGÓLNY:

Hol Agro II i Centrum Kongresowego 10:00 Uroczyste otwarcie
od 10:15

 

Punkt informacji rekrutacyjnej

Rozwiejemy wszelkie wątpliwości związane z procesem rekrutacji na studia

 

od 10:45

 

Stoiska Studenckich Kół Naukowych 

 

Zapraszamy do zapoznania się z działalnością kół naukowych sześciu wydziałów: Agrobioinżynierii, Medycyny Weterynaryjnej, Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Inżynierii Produkcji, Nauk o Żywności i Biotechnologii. Na stoiskach ciekawe eksponaty, informacje o kierunkach studiów oraz wiele atrakcji!

 

od 10:45

 

Interaktywne pokazy

związane z biologią, fizyką, chemią i przyrodą m.in. z wykorzystaniem preparatów mikrobiologicznych, kultur in vitro, barwnych prób chemicznychm, owoców i warzyw oraz żywności o nietypowych właściwościach.

 

 

ul. Akademicka 12, 13 i 15; Głęboka 28 i 30, 

ul. Skromna 9

 

Bezpłatne warsztaty popularnonaukowe

związane z biologią, fizyką, chemią i przyrodą

10:45-14:30, 

sala 9, AGRO II, 

ul.Akademicka 15

 

Porady doradcy zawodowego 

Porady zawodowe Biura Karier Studenckich i Więzi z Absolwentami UPwL - jaki kierunek studiów chcesz wybrać? Czy już wiesz, co chcesz robić po studiach? Na te pytania odpowiedź pomoże Ci znaleźć doradca zawodowy.

 

 

« wstecz

 

 

BEZPŁATNE WARSZTATY

Z OBSZARU BIOLOGII, CHEMII, FIZYKI, PRZYRODY

 

OBOWIĄZUJE REJESTRACJA INTERNETOWA: www.formularz.up.lublin.pl

do 28 lutego 2018 (czwartek)

  

 

czas warsztat opis miejsce MAX. wielkość grupy
10:15-11:00
12:15-13:00
Biobezpieczeństwo - czyli w jaki sposób obronić się przed zagrożeniami Tematyka biobezpieczeństwa na przykładzie kilku zagadnień modelowych: 1. Zastanowimy się, czy woda naprawdę jest czysta - obserwacje mikroskopowe, 2. Zobaczymy jak pracuje serce poddawane działaniu toksyn - eksperyment, obserwacje mikroskopowe i sesja fotograficzna, 3. Zobaczymy co truje pszczoły i jak możemy je obronić - demonstracja budowania hotelu dla murarki ogrodowej, montaż pojemników do wygryzania się owadów, wkładanie do nich kokonów. 4. Poznamy sposoby diagnozowania patogenów i epidemii, 5. Przeprowadzimy grę decyzyjną n.t. negocjacji w sytuacjach kryzysowych. W programie quizy z nagrodami, dotyczące biobezpieczeństwa. sala 14, AGRO II, ul. Akademicka 15 30 osób
10:15-11:00
11.15-12.00
Do serca przytul psa, weź na kolana kota Czy zwierzęta mogą być lekarzami ludzi? Czy krowa może startować w konkursie miss i czy też potrzebuje tuszu do rzęs? Jak należy opiekować się chorym żółwiem? Co zjeść, żeby nie chorować? Czy warto wracać do leczenia pijawkami? A może wybierając się na wagary wykorzystać nowoczesny sposób leczenia i wybrać się do lasu? sala 15, AGRO II, ul. Akademicka 15 30 osób
10:15-11:00
11:15-12:00
12:15-13:00 13:15-14:00
Studia na UP w Lublinie: poznaj nas bliżej Prezentacja Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: oferta edukacyjna, nowości wśród kierunków studiów, stypendia i akademiki. Zasady rekrutacji i rejestracja internetowa bez tajemnic. Przewidzieliśmy również konkurs z nagrodami! sala 4, AGRO II, ul. Akademicka 15 30 osób
10:15 -11:00 Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej Na czym polega analiza sensoryczna żywności? Jakąś rolę pełnią zmysły w ocenie jej jakości? Jak powstaje wrażenie sensoryczne? Dlaczego na pewne smaki czy zapachy jesteśmy bardziej wrażliwi niż na inne? Jak działa laboratorium analizy sensorycznej i kto może w nim pracować? sala 2, Agro II, ul. Akademicka 15 30 osób
10:15-11:00
11:15-12:00
Współczesne rozwiązania pomiarowe stosowane w geodezji Postęp techniczny i technologiczny, obserwowany powszechnie w życiu codziennym nastąpił również i w geodezji. Pozyskiwane w sposób szybki i precyzyjny dane o otaczającej nas rzeczywistości tworzą bazy danych, wykorzystywane w nowoczesnym zarządzaniu w wielu dziedzinach sfery gospodarczej i naukowej. Celem warsztatu będzie zaprezentowanie współczesnych rozwiązań pomiarowych stosowanych w geodezji (tachimetrii jednoosobowej, skaningu laserowego 3D, precyzyjnego pozycjonowania GNSS) do pozyskiwania danych terenowych. Pokazany będzie również proces opracowania danych pomiarowych i ich wizualizacja. aula 101, ul. Akademicka 15 45 osób
10:15-11:00
11:15-12:00
Fluorescencja - dlaczego związki organiczne " świecą"? Co to jest fluorescencja czyli jakie warunki trzeba spełnić, żeby np. DNA "świeciło"? Wyjaśnimy na czym polega to kolorowe zjawisko i w jaki sposób można je wykorzystać w badaniach naukowych, nie tylko w analizach genetycznych. W trakcie części laboratoryjnej zmusimy pewien zielony związek chemiczny, który widzimy prawie na każdym kroku, do fluorescencji. Ciekawe, jaki kolor światła uzyskamy? sala 221, AGRO I, ul. Akademicka 15 10 osób
11:15-12:00 Stwórz własną przestrzeń publiczną - okresowy układ pierwiastków urbanisty Z pomocą specjalnego układu pierwiastków urbanisty uczestnicy będą mieli za zadanie stworzenie własnego wzoru na wybraną przestrzeń publiczną (park, plac miejski, deptak itp.). W trakcie tworzenia wzoru uczestnicy korzystają z wdrukowanych układów pierwiastków urbanisty. Wzory pokazują jak wiele elementów składa się na dobrze zaprojektowaną przestrzeń publiczną. sala 2, Agro II, ul. Akademicka 15 30 osób
11:15 -12:00
13:15 -14:00
Tajemnice mleczarstwa Uczestnicy spotkania dowiedzą się co dzieje się z mlekiem od momentu pozyskania w gospodarstwie aż do uzyskania gotowego produktu w zakładzie mleczarskim. Przedstawimy, jak powstają różne produkty mleczne, w tym sery i odpowiemy na pytanie skąd biorą się w serze dziury oraz jakimi cechami powinno charakteryzować się mleko przeznaczone do przetwórstwa lub dobrej jakości ser czy jogurt. Przewidziana jest degustacja różnych produktów mlecznych, a na koniec będzie można sprawdzić swoją wiedzę o mleku w formie quizu z nagrodami. sala 14, AGRO II, ul. Akademicka 15 30 osób
12:15-13:00 Grywalizacja w zarządzaniu - symulacyjne gry planszowe Gracze, wcielając się w różnorodne role: pracowników, menedżerów, właścicieli firmy czy zewnętrznych konsultantów, zmierzą się z wieloma wyzwaniami zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem - przeprowadzając np. proces budowy zespołu, zarządzania nim oraz współpracy, proces planowania i wdrażania strategii, proces decyzyjny, proces motywowania czy proces prowadzenia negocjacji biznesowych. Pojęcia, techniki i modele biznesowe, zaimplementowane w grze, poprzez formę zabawy, współpracy, a czasem zdrowej rywalizacji, w przystępny sposób przybliżają realia zarządzania współczesnymi przedsiębiorstwami. sala 2, Agro II, ul. Akademicka 15 30 osób
12:15-13:00 „Gdy widzę słodycze to …….” – chemicznie o cukrach słów kilka Czy chemia może mieć słodki smak? To pytanie będzie przedmiotem wykładu, który ma na celu przybliżenie chemii cukrów. Cukry są związkami biologicznie czynnymi i większość z nas na co dzień spotyka się z cukrami, które są zawarte w pożywieniu. Omówimy złożoną budowę cukrów i wspomnimy jak ważną rolę odgrywają w metabolizmie komórkowym. W trakcie wykładu zostanie wykonany pokaz reakcji chemicznych, jakim ulegają cukry. sala 15, Agro II, ul. Akademicka 15 30 osób
11:15-12:00 Fizyczne podstawy naturalnych źródeł energii Po krótkim wstępnie teoretycznym, uczniowie zostaną podzieleni na grupy 3-4 osobowe, których zadaniem będzie wykonanie konkretnych ćwiczeń: kolektor słoneczny, turbina wodna, elektrownia wodna, elektrownia wiatrowa (zależności mocy od średnicy, prędkości strumienia powietrza i kątów natarcia płatów turbiny wiatrowej), elektrownia fotoelektryczna oraz prezentacja pomiaru energii i mocy prądu elektrycznego. sala 6, ul. Akademicka 13 30 osób
11:15-12:15 Mikroskopowa morfologia tkanek zwierzęcych U ssaków wyróżnia się 4 grupy tkanek różniących się od siebie strukturą i pełnionymi funkcjami. Wśród nich występują tkanki: nabłonkowe, łączne, mięśniowe, nerwowa z glejową. Tkanki te budują narządy i poszczególne układy organizmu. Poznanie ich prawidłowej morfologii jest konieczne do zrozumienia pełnionych przez nie czynności. i daje niezbędną podstawę dla wielu dyscyplin teoretycznych i klinicznych tj.: anatomii prawidłowej, biochemii, fizjologii, anatomii patologicznej, histopatologii, diagnostyki laboratoryjnej, patofizjologii i dermatologii. Metody analiz morfologicznych np.: badania komórek krwi, czerwonego szpiku kostnego, komórek nabłonkowych oraz materiału uzyskanego z biopsji narządów są szeroko stosowane w diagnostyce laboratoryjnej. sala nr 236 (parter), ul. Akademicka 12 30 osób
11:15-12:00
12:15-13:00
13:15-14:00
Biochemiczne tajemnice krwi Laboratorium biochemiczne daje szerokie możliwości poznania i zobaczenia tego co niewidoczne gołym okiem – cząsteczek znajdujących się we krwi i pełniących rolę wskaźników stanu zdrowia i choroby. Umiejętność wykonywania różnych analiz i wykrywania obecności lub stężenia badanych związków jest bardzo przydatna w zawodach lekarskich. Pozwala wspomagać proces diagnostyczny w oparciu o obiektywne wyniki. Znajomość takiej wiedzy przydaje się nie tylko lekarzom, ale także w życiu codziennym. Zajęcia obejmą demonstracje i wykonanie własne wybranych oznaczeń w osoczu i krwi zwierzęcej. sala nr 120 (poniżej parteru), ul. Akademicka 12 10 osób
11:15-12:00
12:15-13:00
Różnorodność wśród mikrobów, czyli jak rozpoznajemy drobnoustroje chorobotwórcze w laboratorium Duża różnorodność wśród drobnoustrojów, ich znaczenie oraz rola jaką pełnią w naszym życiu, zarówno pozytywną jak i negatywną wprowadza konieczność stosowania różnego rodzaju metod i testów, mających na celu ich identyfikację, a przede wszystkim rozpoznanie czy są one chorobotwórcze czy też nie. Warsztaty mają na celu praktyczne zapoznanie Uczestników z metodami laboratoryjnymi wykorzystywanymi w diagnostyce drobnoustrojów najczęściej izolowanych od zwierząt, począwszy od klasycznego posiewu, poprzez analizę morfologii i cech biochemicznych aż do podstawowych metod biologii molekularnej. Poznają również tajniki pracy z mikroskopem oraz będą mieli sposobność samodzielnie przygotować preparat mikroskopowy wybranego drobnoustroju z wykorzystaniem najczęściej stosowanych w diagnostyce mikrobiologicznej metod barwienia. Dowiedzą się również na czym polega codzienna praca mikrobiologa i jak w bezpieczny sposób postępować z drobnoustrojami. laboratorium Zakładu Mikrobiologii Weterynaryjne, ul. Akademicka 12, sala 413 (II p.) 10 osób
11:15-12:00 Analiza histopatologiczna w diagnostyce weterynaryjnej Zaprezentowane zostaną czynności wykonywane przez laboranta w pracowni histopatologicznej m in. procedura wykonania preparatu mikroskopowego metodą parafinową i mrożeniową. W części praktycznej uczestnicy będą mieli możliwość własnoręcznego pobrania materiału, krojenia preparatów na mikrotomie saneczkowym, barwienia oraz oglądania wykonanych preparatów w mikroskopie świetlnym. budynek Zakładu Patomorfologii sala nr 5 (parter), ul. Głęboka 30 15 osób
12:15-13:15 Przygotowanie pacjenta do zabiegu Przygotowanie zwierzęcia do zabiegu operacyjnego, rodzaje ran spotykanych najczęściej u zwierząt, techniki zakładania opatrunków oraz procedury opieki pooperacyjnej. Podczas warsztatów prezentowana będzie technika wykonywania iniekcji domięśniowych i podskórnych na fantomie psa oraz zakładanie wkłucia dożylnego na fantomie edukacyjnym kończyny psa. Kat. Chirurgii, ul. Głęboka 30 20 osób
11:15-12:15
13:45-14:45
Kwiecisty wianek na blejtramie Uczniowie mają za zadanie przygotowanie blejtramu, na którym będą układać kompozycję z kwiatów i innych dodatków w formie wianka. Do skomponowania wianka mogą użyć wielu dodatków: sznurka, drewienek, wycisków szpachlowych, gazy, elementów papierowych itp. sala 311, CIW, ul. Głęboka 28 15 osób
12:30-13:30
13:45-14:45
MAKRAMA - wiszący kwietnik Warsztaty polegają na wykonaniu MAKRAMY, która ma później służyć jako zawieszka na doniczkę. Całość prac podzielona jest na 3 etapy. Pierwszy to przygotowanie odpowiedniego splotu makramy, drugi to posadzenie rośliny w donicy, a trzeci to jej przyozdobienie i wstawienie do makramy. Najbardziej emocjonujący jest ostatni etap ponieważ właśnie wtedy uczestnicy warsztatów mogą się przekonać czy prawidłowo wykonali swoje zadanie - odpowiedni splot makramy, na której się zawiesza doniczkę z rośliną. sala 311, CIW, ul. Głęboka 28, edycja o 13:45 w sali 022 15 osób
10:45-12:15 Rozmnażanie roślin in vitro Zajęcia obejmują krótki wykład multimedialny wprowadzający w tematykę mikrorozmnażania roślin, zwiedzanie laboratorium kultur tkankowych Katedry Roślin Ozdobnych, Dendrologii i Architektury Krajobrazu oraz prace praktyczne - cięcie roślin przy specjalnie przygotowanych stanowiskach imitujących pracę w komorze szczepień. sala 021, CIW, ul. Głeboka 28 30 osób
12:45-14:15 Warsztaty florystyczne "Powitanie wiosny" Zajęcia praktyczne obejmują wykonanie prostej kompozycji florystycznej z żywych kwiatów w pojemniku z wykorzystaniem roślin żywych oraz materiałów florystycznych. Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z pracą florysty oraz pokazanie piękna i możliwości wykorzystania roślin ozdobnych. Wykonane kompozycje uczestnicy zajęć mogą zabrać ze sobą. pracownia florystyczna 019, ul. Głęboka 28 20 osób
11:15-12:00 Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności. W ramach warsztatów uczestnicy dowiedzą się o zagrożeniach chemicznych, fizycznych i (mikro)biologicznych czyhających na nich ze strony codziennie spożywanej przez nich żywności. Pokażemy skąd się biorą te zagrożenia, jak możemy je nadzorować i eliminować. Opowiemy o higienie produkcji żywności w zakładach przemysłach, gastronomii i w domu. Zaprezentujemy szybkie metody oceny czystości mikrobiologicznej. Kat. Technologii Surowców Poch. Zwierzęcego, ul. Skromna 8 30 osób
12:15-13:00 Kuchenne laboratorium Inspirujące doświadczenia z żywotnością rodem z laboratorium. Tworzenie nowych, niekonwencjonalnych potraw, użycie nowych metod oraz zerwanie z tradycyjnymi metodami gotowania. Projekt zakłada przedstawienie nietypowych eksperymentów, które pokażą nowe kombinacje smaków, barwy i konsystencji potraw. Kat. Technologii Surowców Poch. Zwierzęcego, ul. Skromna 8 30 osób
11:15-13:15 Kolorowy świat makaronów Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty. Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. W ramach warsztatów zaplanowana jest produkcja kolorowych makaronów, wzbogaconych dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony będą produkowane w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej. Na zakończenie każdy będzie miał okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. sala 118, ul. Skromna 8 25 osób
12:15-13:00 NOWOŚĆ! Pies na pokaz W czasie warsztatów zostaną zaprezentowane zabiegi upiększające i przygotowujące do wystawy psy. Warsztaty mają charakter praktyczny, gdzie zostanie przedstawiony sprzęt i kosmetyki do stylizacji okrywy włosowej psów. Zakończeniem pokazu będzie przygotowanie okrywy włosowej psa. sala 2, AGRO II, ul. Akademicka 15 30 osób

 

 

ŚCIEŻKI TEMATYCZNE

12:00 zbiórka przy stoisku informacyjnym ul. Akademicka 15 Ścieżka inżyniera przez najciekawsze laboratoria Wydziału Inżynierii Produkcji
12:00 zbiórka przy stoisku informacyjnym ul. Akademicka 15 Ścieżka lekarza weterynarii połączona ze zwiedzaniem klinik weterynaryjnych
12:00 zbiórka -  ul. Skromna 8 Ścieżka biotechnologa i specjalisty ds. żywności połączona ze zwiedzaniem Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii