Agro   Witamy na Wydziale Agrobioinżynierii!
Menu

20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13

[ telefony kontaktowe ]




Badania

« wstecz

 

 

W Katedrze Technologii Produkcji RoÅ›linnej i Towaroznawstwa badania naukowe prowadzone sÄ… w 3 gÅ‚ównych kierunkach:

  1. WpÅ‚yw czynników agrotechnicznych i fizycznych na plon i jakość roÅ›lin uprawnych.
  2. Towaroznawcza ocena surowców i produktów pochodzenia roÅ›linnego oraz ich jakoÅ›ci i bezpieczeÅ„stwa zdrowotnego.
  3. Badania klimatu pola uprawnego.

 

W ramach tych kierunków prowadzone sÄ… zadania badawcze, dotyczÄ…ce m.in.:

  • agrotechniki roÅ›lin bobowatych, energetycznych, okopowych, oleistych i zbożowych;
  • aplikacji atraktantów w nasiennictwie roÅ›lin bobowatych i miododajnych;
  • biologii wzrostu i rozwoju wybranych gatunków roÅ›lin uprawnych,
  • fenotypowej zmiennoÅ›ci nowych odmian roÅ›lin uprawnych;
  • oddziaÅ‚ywania czynników agrotechnicznych na plon i jakość roÅ›lin okopowych bulwiastych;
  • doskonalenia metod ochrony roÅ›lin wybranych gatunków,
  • introdukcji i aklimatyzacji wybranych gatunków do warunków glebowo-klimatycznych Lubelszczyzny;
  • monitorowania Phytopthora infestans i Alternaria solani w uprawie ziemniaka;
  • oceny naturalnych zasobów roÅ›lin energetycznych;
  • wpÅ‚ywu czynników fizycznych na plon i jakość roÅ›lin uprawnych;
  • oddziaÅ‚ywania zabiegów uszlachetniajÄ…cych na jakość surowców pochodzenia roÅ›linnego i ich trwaÅ‚ość przechowalniczÄ…;
  • jakoÅ›ci i bezpieczeÅ„stwa zdrowotnego surowców pochodzenia roÅ›linnego;
  • strukturalnych i teksturalnych badaÅ„ produktów roÅ›linnych i ich wpÅ‚ywu na jakość żywnoÅ›ci;
  • towaroznawczej i technologicznej oceny różnych gatunków pszenic i sorga;
  • oceny pozbiorowej wybranych surowców pochodzenia roÅ›linnego na rynku żywnoÅ›ciowym;
  • towaroznawczej oceny produktów pochodzenia roÅ›linnego znajdujÄ…cych siÄ™ w obrocie handlowym;
  • analizy warunków pogodowych uciążliwych dla czÅ‚owieka na obszarze Lubelszczyzny.
  • konstrukcji kalendarza typów cyrkulacji atmosferycznej dla obszaru Lubelszczyzny;
  • oceny przydatnoÅ›ci danych gridowych i satelitarnych do wyznaczania dat poczÄ…tku i koÅ„ca okresu wegetacyjnego;
  • metod zabezpieczania roÅ›lin wrażliwych na przymrozki;
  • wpÅ‚ywu elementów meteorologicznych na wzrost, rozwój i plonowanie wybranych roÅ›lin uprawnych.

 

W Katedrze realizowana jest również tematyka w ramach grantów badawczych: 

  • „WpÅ‚yw wybranych czynników agrotechnicznych oraz terminów stosowania atraktanta i biostymulatora na plony nasion koniczyny biaÅ‚ej (Trifolium repens L.)”, pod kierunkiem prof. dr hab. Marka Ćwintala.
  • „Ocena plonowania i jakoÅ›ci ziarna mniej znanych gatunków pszenicy w warunkach zróżnicowanego poziomu agrotechniki”, pod kierunkiem dr hab. Leszka Rachonia.

Osiągnięcia badawcze Katedry w ostatnich latach:

  • Efektem prowadzonych badaÅ„ nad roÅ›linami energetycznymi jest opracowanie technologii uprawy Å›lazowa pensylwaÅ„skiego (Sida hermaphrodita Rusby). W tej dziedzinie Katedra Technologii Produkcji RoÅ›linnej i Towaroznawstwa jest liderem na forum Å›wiatowym. PozwoliÅ‚o to na zainteresowanie tym gatunkiem producentów miÄ™dzynarodowych.
  • Ustalono wpÅ‚yw zabiegów agrotechnicznych na jakość biomasy jako surowca dla energetyki systemowej.
  • Opracowano technologiÄ™ rolniczego zagospodarowania osadów Å›ciekowych w uprawie Å›lazowca pensylwaÅ„skiego, topinamburu i wierzby krzewiastej.
  • Opracowano technologiÄ™ uprawy koniczyny czerwonej, di- i tetraploidalnej na nasiona i na paszÄ™.
  • Udoskonalono agrotechnikÄ™ kilkunastu gatunków roÅ›lin uprawnych: rzepaku ozimego, pszenicy zwyczajnej (jarej i ozimej), pszenicy twardej, pszenicy orkiszowej, jÄ™czmienia jarego, lÄ™dźwianu siewnego, soczewicy jadalnej, ciecierzycy, Å‚ubinu żóÅ‚tego.
  • Udoskonalono technologiÄ™ uprawy lucerny mieszaÅ„cowej i koniczyny czerwonej w uprawie na paszÄ™ i cele nasienne.
  • Opracowano technologiÄ™ uprawy siewów mieszanych zbóż, w tym nagich i oplewionych form jÄ™czmienia i owsa.
  • Oceniono degeneracjÄ™ ziemniaka w rejonie Polski PoÅ‚udniowo-Wschodniej.
  • Opracowano technologiÄ™ uprawy minibulw ziemniaka w warunkach polowych.
  • Opracowano technologiÄ™ uprawy wczesnych odmian ziemniaka pod osÅ‚onami zakÅ‚adanymi na „pÅ‚ask”.
  • Wypracowano metody produkcji materiaÅ‚u sadzonkowego Ipomoea batatas z wykorzystaniem roÅ›lin „in vitro” i wegetatywnego mnożenia.
  • Przystosowano technologiÄ™ uprawy ziemniaka jadalnego do uprawy w systemie rolnictwa ekologicznego.
  • Opracowano technologiÄ™ uprawy sÅ‚onecznika bulwiastego na cele jadalne, paszowe i energetyczne.
  • Opracowano technologiÄ™ polowej uprawy batata w warunkach PoÅ‚udniowo-Wschodniej Polski.
  • Udoskonalono proekologiczne technologie w zapewnianiu wysokiej jakoÅ›ci produktów roÅ›linnych.
  • Przebadano bioregulatory wzrostu w uprawie 40 odmian ziemniaka, pod wzglÄ™dem ich przydatnoÅ›ci w technologii uprawy na cele jadalne i przetwórstwa spożywczego.