« wstecz
Propozycje dla przemysłu:
- Wykonywanie analiz tekstury produktów.
- Przeprowadzanie charakterystyki reologicznej produktów (lepkosprężystość, lepkość, charakterystyka pÅ‚ynów nieniutonowskich).
- Dobór zagÄ™stników i substancji żelujÄ…cych (przemysÅ‚ mleczarski, miÄ™sny i inne).
- WpÅ‚yw różnych czynników na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci reologiczne produktów (np. przechowywania, zmian mikrobiologicznych).
- Ocena wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalnych preparatów biaÅ‚ek i polisacharydów (żelowanie, wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pianotwórcze, podwyższanie lepkoÅ›ci).
- Doradztwo w sprawie wykorzystania preparatów biaÅ‚ek serwatkowych do polepszenia wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalnych i odżywczych produktów.
- Analiza stabilnoÅ›ci chemicznej i fizycznej suplementów diety dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.