BiH   Witamy na Wydziale Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki!
Menu

20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 081) 445-69-91, 445-65-81, 445-66-11




Historia

Historia Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych

« wstecz

 

 

Jednostka zostaÅ‚a powoÅ‚ana Uchwałą Senatu Akademii Rolniczej z dnia 22 kwietnia 1991 r. jako Pracowni Oceny Surowców Pochodzenia ZwierzÄ™cego, której organizatorem i pierwszym kierownikiem byÅ‚ prof. dr hab. Zygmunt LitwiÅ„czuk. W 1997 r. zostaÅ‚a przeksztaÅ‚cona Uchwałą Senatu w samodzielny ZakÅ‚ad Oceny i Wykorzystania Surowców ZwierzÄ™cych, którego kierownikiem zostaÅ‚a dr hab. Anna LitwiÅ„czuk, a nastÄ™pnie w KatedrÄ™ o tej samie nazwie. W 2005 r. powoÅ‚ano w ramach Katedry – PracowniÄ™ Instrumentalnej Analizy Å»ywnoÅ›ci, której kierownikiem zostaÅ‚a dr inż. Joanna BarÅ‚owska. W 2007 r. zmieniono Uchwałą Senatu z dnia 30 marca nazwÄ™ Katedry na Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców ZwierzÄ™cych, której kierownikiem do chwili obecnej jest prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk. W 2015 r. powoÅ‚ano w ramach Katedry drugÄ… pracowniÄ™ – BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci i Produktów Regionalnych, której kierownikiem jest prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk.

Aktualnie w Katedrze zatrudnionych jest 9 pracowników naukowo-dydaktycznych, w tym 5 samodzielnych, z czego 2 osoby z tytuÅ‚em profesora nauk rolniczych i 4 adiunktów ze stopniem doktora. Ponadto w Katedrze zatrudnionych jest 3 pracowników inżynieryjno-technicznych ze stopniem doktora. SpoÅ›ród 5 pracowników samodzielnych, 4 ma stopieÅ„ doktora habilitowanego w dyscyplinie technologia żywnoÅ›ci i żywienia, także jeden adiunkt ma stopieÅ„ doktora w dyscyplinie technologia żywnoÅ›ci i żywienia. Pozostali pracownicy naukowo-dydaktyczni pomimo, że majÄ… stopnie naukowe w dyscyplinie zootechnika, to ich dorobek naukowy Å›ciÅ›le zwiÄ…zany jest z dyscyplinÄ… technologia żywnoÅ›ci i żywienia.

W trakcie funkcjonowania Jednostki powstaÅ‚o 18 doktoratów, w tym 3 w dyscyplinie technologia żywnoÅ›ci i 5 habilitacji, w tym 4 w dyscyplinie technologia żywnoÅ›ci.

Od poczÄ…tku istnienia jednostki tematyka badawcza zwiÄ…zana jest Å›ciÅ›le z ocenÄ… wpÅ‚ywu różnych czynników na jakość surowców i produktów pochodzenia zwierzÄ™cego (mleka, miÄ™sa woÅ‚owego, wieprzowego, koÅ„skiego, owczego, dziczyzny, ryb i miodów). WiÄ™kszość badaÅ„ byÅ‚a realizowana w ramach projektów finansowanych przez KBN, MNiSW, NCN i NCBR.

 

Rozwój kadry naukowej

 

Rozprawy habilitacyjne

 

  • Anna LitwiÅ„czuk – Wartość rzeźna i jakość miÄ™sa buhajków czarno-biaÅ‚ych i mieszaÅ„ców F1 i R1 od krów cb po buhajach limousine i wÅ‚oskich rasach miÄ™snych oraz krzyżówek trójrasowych – kolokwium 18.10.1996 na Wydziale Zootechnicznym AR w Lublinie
  • Joanna BarÅ‚owska – „Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras użytkowanych w Polsce” – kolokwium 23.01.2008 na Wydziale Technologii Å»ywnoÅ›ci Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
  • Mariusz Florek – „WpÅ‚yw wybranych czynników na wartość rzeźnÄ… cielÄ…t, wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemiczne miÄ™sa i jego wartość odżywczÄ…” – kolokwium 12.05.2010 na Wydziale Technologii Å»ywnoÅ›ci Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
  • Jolanta Król – „Czynniki ksztaÅ‚tujÄ…ce zawartość biaÅ‚ek serwatkowych w mleku i serwatce podpuszczkowej oraz rola i znaczenie tych biaÅ‚ek w promocji zdrowia”, UchwaÅ‚a Rady WydziaÅ‚u Technologii Å»ywnoÅ›ci Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z dnia 25.04.2012
  • Piotr SkaÅ‚ecki – „ WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemiczne i wartość odżywcza mięśni wybranych gatunków ryb z uwzglÄ™dnieniem wpÅ‚ywu niektórych czynników ”, UchwaÅ‚a Rady WydziaÅ‚u Technologii Å»ywnoÅ›ci i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 17.06.2015

 

Zakończone przewody doktorskie

 

¨ Joanna BarÅ‚owska „ Ocena polimorfizmu biaÅ‚ek mleka oraz jego zwiÄ…zek z produkcyjnoÅ›ciÄ… krów w regionie Å›rodkowo-wschodniej Polski” – data nadania stopnia: 9.07.1999 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Zygmunt LitwiÅ„czuk

¨ Jan Buczma „ Wartość rzeźna i jakość miÄ™sa tuczników pozyskiwanych z trzech różnych systemów utrzymania i żywienia” – obrona 14.10.1999 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Mariusz Florek „ Porównanie europejskiego EUROP i amerykaÅ„skiego USDA systemu oceny jakoÅ›ci tusz woÅ‚owych i możliwość ich wykorzystania w ocenie przemysÅ‚owej i pracy selekcyjnej nad bydÅ‚em miÄ™snym w Polsce – data nadania stopnia: 21.11.2000 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Zygmunt LitwiÅ„czuk

¨ Mariola Pieróg „ Ocena wpÅ‚ywu niektórych czynników na jakość mleka towarowego produkowanego w gospodarstwach indywidualnych regionu Å›rodkowowschodniej Polski” – data nadania stopnia: 18.10.2001 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: Dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Jolanta Król Polimorfizm biaÅ‚ek mleka u krów ras miÄ™snych i jego zwiÄ…zek z wynikami odchowu cielÄ…t” – data nadania stopnia: 29.11.2001 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Zygmunt LitwiÅ„czuk

¨ Helena KaproÅ„ Wykorzystanie metod przyżyciowych i poubojowych do oceny wartoÅ›ci rzeźnej koni” – data nadania stopnia: 14.02.2002 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Piotr SkaÅ‚ecki WspóÅ‚zależność miÄ™dzy wynikami klasyfikacji tusz w systemie EUROP, a ich wartoÅ›ciÄ… rzeźnÄ… i jakoÅ›ciÄ… miÄ™sa u tuczników z regionu lubelskiego ”– data nadania stopnia: 28.04.2005 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Monika KÄ™dzierska-Matysek „Polimorfizm αs1-kazeiny mleka oraz jego zwiÄ…zek z produkcyjnoÅ›ciÄ… kóz w wybranych rejonach hodowlanych Polski” – obrona 12.05.2005 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Barbara TopyÅ‚a „WpÅ‚yw wybranych czynników na wartość odżywczÄ… mleka ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem profilu kwasów tÅ‚uszczowych” – data nadania stopnia: 27. 04.2006 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Tomasz Grodzicki „Czynniki ksztaÅ‚tujÄ…ce jakość woÅ‚owiny ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem zawartoÅ›ci kwasów tÅ‚uszczowych i cholesterolu” – data nadania stopnia: 15.09.2008 na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Aneta Brodziak „WpÅ‚yw wybranych czynników Å›rodowiskowych i genetycznych na zawartość i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalne biaÅ‚ek serwatkowych mleka” – data nadania stopnia: 30.03.2011 na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ Agnieszka JarosiÅ„ska „ Baza surowcowa i jakość produktów wybranych spóÅ‚dzielni mleczarskich regionu lubelskiego z uwzglÄ™dnieniem wpÅ‚ywu niektórych czynników ”– data nadania stopnia: 14.03.2012 na Wydziale Biologii i Hodowli ZwierzÄ…t UP w Lublinie, promotor: Dr hab. Joanna BarÅ‚owska

¨ Piotr Domaradzki „ WpÅ‚yw okresu dojrzewania na zmianÄ™ jakoÅ›ci fizykochemicznej, sensorycznej i tekstury miÄ™sa różnych kategorii i typów użytkowych bydÅ‚a ”– data nadania stopnia: 13.11.2013 na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk

¨ MaÅ‚gorzata Ryszkowska-Siwko „WpÅ‚yw wieku, rasy i pÅ‚ci bydÅ‚a oraz procesu dojrzewania na jakość miÄ™sa z uwzglÄ™dnieniem struktury jego wÅ‚ókien” data nadania stopnia: 16.01.2014 na Wydziale Biologii, Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna LitwiÅ„czuk;

¨ Anna Wolanciuk „Polimorfizm k-kazeiny i b -laktoglobuliny u różnych ras krów i jego wykorzystanie do oceny wartoÅ›ci odżywczej i przydatnoÅ›ci technologicznej mleka ”– data nadania stopnia: 13.11.2014 na Wydziale Biologii, Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Joanna BarÅ‚owska;

¨ Aneta KarasiÅ„ska „ Ocena jakoÅ›ci produktów mlecznych dostÄ™pnych na terenie regionu radomskiego z uwzglÄ™dnieniem jakoÅ›ci surowca oraz opinii konsumentów ”– data nadania stopnia: 17.03.2016 na Wydziale Biologii, Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: dr hab. Jolanta Król;

¨ Agnieszka Staszowska „WpÅ‚yw metod obróbki cieplnej na jakość miÄ™sa karpia i pstrÄ…ga tÄ™czowego” data nadania stopnia: 21.09.2016 na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii UP w Lublinie, promotor: dr hab. Mariusz Florek.

Otwarte przewody doktorskie

¨ Agnieszka Kaliniak „Ocena jakoÅ›ci miÄ™sa z uwzglÄ™dnieniem frakcji lipidowej wybranych gatunków ryb akwakultury krajowej” – otwarty przewód: 24.06.2014, promotor: dr hab. Mariusz Florek;

¨ Robert Pastuszka „WpÅ‚yw wybranych czynników na wartość odżywczÄ… i przydatność technologiczna mleka koziego, ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem frakcji tÅ‚uszczowej” – otwarty przewód: 17.09.2015, promotor: prof. dr hab. Joanna BarÅ‚owska, jeden z recenzentów jest z dyscypliny technologia żywnoÅ›ci i żywienia;

¨ Agnieszka Zaborska „ WpÅ‚yw wybranych czynników na jakość mleka oraz twarogów wytwarzanych na bazie tego surowca, ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem zawartoÅ›ci witamin litofilnych” – otwarty przewód: 15.09.2016, promotor: dr hab. Jolanta Król.