Kierownik studiów: dr hab. Robert Gruszecki

Celem kształcenia na studiach podyplomowych: Rolnictwo ekologiczne jest poszerzenie wiedzy o zagadnienia związane z rolnictwem ekologicznym, wskazanie związku prowadzonej działalności nie tylko z uzyskiwanymi wynikami finansowymi, ale i z otaczającym środowiskiem i społecznością lokalną, przygotowanie do prowadzenia szkoleń z zakresu rolnictwa ekologicznego oraz zadań związanych ze wsparciem, kontrolą i certyfikacją takiej działalności, wykształcenie świadomości potrzeby ochrony środowiska przyrodniczego, przekazanie wiedzy dotyczącej aspektów prawnych, ekonomicznych i wymagań w zakresie rolnictwa ekologicznego, przygotowanie do świadomego wyboru technologii uprawy roślin, chowu zwierząt i przetwórstwa z uwzględnieniem zalet jak i zagrożeń z niej wynikających dla producenta, konsumenta i środowiska, wykształcenie świadomości o ograniczonych zasobach środowiska przyrodniczego, zasadach pozyskania surowców oraz zagrożeniach wynikających z ich używania dla zachowania różnorodności biologicznej. Absolwenci będą mogli znaleźć zatrudnienie w gospodarstwach prowadzących ekologiczną uprawę roślin, chów zwierząt i przetwórstwo ekologiczne, w jednostkach zajmujących się kontrolą i certyfikacją takiej produkcji, a także w firmach wspierających rolnictwo ekologiczne, zajmujących się doradztwem i szkoleniami z tego zakresu.