Związane z procesem starzenia zmiany w systemach zaangażowanych w reakcje odpornościowe pszczół w kontekście monodiety pyłkowej jako kluczowego stresora środowiskowego.
Tytuł projektu: Związane z procesem starzenia zmiany w systemach zaangażowanych w reakcje odpornościowe pszczół w kontekście monodiety pyłkowej jako kluczowego stresora środowiskowego.
Kierownik projektu: mgr Maciej Bryś, Opiekun projektu: dr hab. Aneta Strachecka prof. uczelni
Źródło finansowania: Narodowe Centrum Nauki (NCN), Nr projektu: 2022/45/N/NZ9/01333 (Preludium)
Cel projektu: określenie wpływu monodiety, jako naturalnego czynnika stresogennego, na aktywności systemu proteolitycznego i antyoksydacyjnego oraz markerów biochemicznych i stężenia związków odpowiedzialnych za rezerwy energetyczne w hemolimfie robotnic wraz z ich procesami starzenia.
Efekty projektu: wyniki badań wzbogacą wiedzę o wpływie monodiety na działanie kluczowych związków biorących udział w odporności/odpowiedzi organizmu. Ustalenie, czy i w jaki sposób pojedynczy pyłek wpływa na reakcję organizmu pszczoły wpisuje się w najnowsze badania z zakresu nutrifizjologii, ekologii roślin pyłkowych oraz kształtowania krajobrazu poprzez konkretne nasadzenia. Określenie wpływu poszczególnych monodiet na procesy odpornościowe pszczół będzie jednym z pierwszych kroków w opracowaniu zbilansowanej diety dla tych owadów. Efektem końcowym badań, oprócz publikacji naukowych, będzie wyselekcjonowanie pyłku o najkorzystniejszym wpływie na funkcjonowanie organizmu pszczół. Ponadto informacje te wzbogacą dotychczasową wiedzę o tym, jakie rośliny warto zasiać na łąkach kwiatowych.