1. Porównaj budowę komórki roślinnej i komórki zwierzęcej.
2. Podłoża wykorzystywane w diagnostyce mikrobiologicznej – przykłady i zastosowanie.
3. Mechanizmy przenoszenia materiału genetycznego w horyzontalnym przepływie genów.
4. Adaptacje roślin do środowiska wodnego.
5. Rośliny i grzyby jako bioindykatory.
6. Podaj ogólną charakterystykę flory roślinności naczyniowej występującej w Polsce.
7. Przystosowania morfologiczne, anatomiczne i biologiczne robaków do pasożytniczego trybu życia.
8. Geograficzne zróżnicowanie różnorodności biologicznej.
9. Wymień przystosowania płazów i gadów do życia w środowisku lądowym.
10. Scharakteryzuj cechy budowy morfologicznej i anatomicznej ptaków umożliwiające im aktywny lot.
11. Wędrówki ptaków – geneza wędrówek, gatunki wędrowne, główne kierunki migracji, szlaki migracji przebiegające przez Polskę.
12. Przystosowania różnych grup mikroorganizmów do życia w środowiskach ekstremalnych.
13. Podstawowe techniki izolacji komórek i analizy obrazu mikroskopowego.
14. Ekotoksykologiczne skutki działania zanieczyszczeń chemicznych na organizmy wodne i lądowe.
15. Toksyczność ostra i chroniczna. Klasyczne i alternatywne metody oceny toksyczności substancji antropogenicznych dla organizmów żywych.
16. Subfosylne szczątki organizmów zachowane w osadach – rodzaje szczątków, metody pozyskiwania, wartość interpretacyjna.
17. Wykorzystanie genomu mitochondrialnego w badaniach biologicznych.
18. Wykorzystanie osiągnięć biologii molekularnej w medycynie człowieka i weterynaryjnej, przemyśle farmaceutycznym, ochronie środowiska.
19.Czynniki zmieniające frekwencje genów – mutacje i migracje.
20. Możliwości produkcji i stosowania żywności transgenicznej.
21. Mechanizmy oraz ekologiczne skutki inwazji gatunków roślin i zwierząt.
22. Typy troficzne jezior.
23. Wykorzystanie metod biomanipulacji w poprawie jakości ekosystemów wodnych.
24. Metody ochrony gatunkowej zwierząt ex-situ.
25. Rola zwierząt w kształtowaniu krajobrazu.
26. Rola receptorów w funkcjonowaniu komórek.
27. Zwierzęta bezkręgowce jako modele w badaniach eksperymentalnych.
28. Hodowle komórkowe w badaniach eksperymentalnych.
29. Obieg azotu w przyrodzie.
30. Rola makro- i mikroelementów w funkcjonowaniu roślin.
31. Zjawisko biomagnifikacji związków chemicznych zanieczyszczających środowisko naturalne.
32. Metody oceny toksyczności związków chemicznych dla organizmów żywych.
33. Aktywna i bierna dyspersja organizmów.
34. Regionalizacja chorologiczna – kryteria podziałów regionalizacyjnych.
35. Wpływ globalnych zmian klimatu na funkcjonowanie wybranych grup taksonomicznych organizmów żywych.
36. Zastosowanie teorii biogeografii wysp w ochronie przyrody.
37. Relikty biogeograficzne i przyczyny ich powstawania.
38. Cechy biocenozy, miary i wskaźniki różnorodności biocenoz.
39. Podział i rola białek.
40. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i ich rola w organizmach zwierzęcych.
41. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i ich rola w organizmach zwierzęcych.
42. Mechanizmy chorobotwórczości bakterii.
43.Płazińce – przystosowania do pasożytniczego trybu życia.
44. Nicienie – charakterystyka i gatunki pasożytujące u zwierząt i człowieka.
45. Pierścienice – charakterystyka gromad, znaczenie i rola w ekosystemach.
46. Owady – rola w biocenozach oraz pozytywne i negatywne znaczenie dla człowieka.
47. Różnorodność gatunkowa płazów i gadów środkowowschodniej Europy.
48. Ptaki i ssaki – charakterystyka wybranych gatunków występujących w Polsce.
49. Rola zooplanktonu w funkcjonowaniu ekosystemów wodnych.
50. Rola makrofitów w funkcjonowaniu ekosystemów jeziornych.
1. Porównaj budowę komórki roślinnej i komórki zwierzęcej.
2. Podłoża wykorzystywane w diagnostyce mikrobiologicznej – przykłady i zastosowanie.
3. Mechanizmy przenoszenia materiału genetycznego w horyzontalnym przepływie genów.
4. Adaptacje roślin do środowiska wodnego.
5. Rośliny i grzyby jako bioindykatory.
6. Podaj ogólną charakterystykę flory roślinności naczyniowej występującej w Polsce.
7. Przystosowania morfologiczne, anatomiczne i biologiczne robaków do pasożytniczego trybu życia.
8. Geograficzne zróżnicowanie różnorodności biologicznej.
9. Wymień przystosowania płazów i gadów do życia w środowisku lądowym.
10. Scharakteryzuj cechy budowy morfologicznej i anatomicznej ptaków umożliwiające im aktywny lot.
11. Wędrówki ptaków – geneza wędrówek, gatunki wędrowne, główne kierunki migracji, szlaki migracji przebiegające przez Polskę.
12. Przystosowania różnych grup mikroorganizmów do życia w środowiskach ekstremalnych.
13. Podstawowe techniki izolacji komórek i analizy obrazu mikroskopowego.
14. Ekotoksykologiczne skutki działania zanieczyszczeń chemicznych na organizmy wodne i lądowe.
15. Toksyczność ostra i chroniczna. Klasyczne i alternatywne metody oceny toksyczności substancji antropogenicznych dla organizmów żywych.
16. Subfosylne szczątki organizmów zachowane w osadach – rodzaje szczątków, metody pozyskiwania, wartość interpretacyjna.
17. Wykorzystanie genomu mitochondrialnego w badaniach biologicznych.
18. Wykorzystanie osiągnięć biologii molekularnej w medycynie człowieka i weterynaryjnej, przemyśle farmaceutycznym, ochronie środowiska.
19.Czynniki zmieniające frekwencje genów – mutacje i migracje.
20. Możliwości produkcji i stosowania żywności transgenicznej.
21. Mechanizmy oraz ekologiczne skutki inwazji gatunków roślin i zwierząt.
22. Typy troficzne jezior.
23. Wykorzystanie metod biomanipulacji w poprawie jakości ekosystemów wodnych.
24. Metody ochrony gatunkowej zwierząt ex-situ.
25. Rola zwierząt w kształtowaniu krajobrazu.
26. Rola receptorów w funkcjonowaniu komórek.
27. Zwierzęta bezkręgowce jako modele w badaniach eksperymentalnych.
28. Hodowle komórkowe w badaniach eksperymentalnych.
29. Obieg azotu w przyrodzie.
30. Rola makro- i mikroelementów w funkcjonowaniu roślin.
31. Zjawisko biomagnifikacji związków chemicznych zanieczyszczających środowisko naturalne.
32. Metody oceny toksyczności związków chemicznych dla organizmów żywych.
33. Aktywna i bierna dyspersja organizmów.
34. Regionalizacja chorologiczna – kryteria podziałów regionalizacyjnych.
35. Wpływ globalnych zmian klimatu na funkcjonowanie wybranych grup taksonomicznych organizmów żywych.
36. Zastosowanie teorii biogeografii wysp w ochronie przyrody.
37. Relikty biogeograficzne i przyczyny ich powstawania.
38. Cechy biocenozy, miary i wskaźniki różnorodności biocenoz.
39. Podział i rola białek.
40. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i ich rola w organizmach zwierzęcych.
41. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i ich rola w organizmach zwierzęcych.
42. Mechanizmy chorobotwórczości bakterii.
43.Płazińce – przystosowania do pasożytniczego trybu życia.
44. Nicienie – charakterystyka i gatunki pasożytujące u zwierząt i człowieka.
45. Pierścienice – charakterystyka gromad, znaczenie i rola w ekosystemach.
46. Owady – rola w biocenozach oraz pozytywne i negatywne znaczenie dla człowieka.
47. Różnorodność gatunkowa płazów i gadów środkowowschodniej Europy.
48. Ptaki i ssaki – charakterystyka wybranych gatunków występujących w Polsce.
49. Rola zooplanktonu w funkcjonowaniu ekosystemów wodnych.
50. Rola makrofitów w funkcjonowaniu ekosystemów jeziornych.
1. Porównaj budowę komórki roślinnej i komórki zwierzęcej.
2. Podłoża wykorzystywane w diagnostyce mikrobiologicznej – przykłady i zastosowanie.
3. Mechanizmy przenoszenia materiału genetycznego w horyzontalnym przepływie genów.
4. Adaptacje roślin do środowiska wodnego.
5. Rośliny i grzyby jako bioindykatory.
6. Podaj ogólną charakterystykę flory roślinności naczyniowej występującej w Polsce.
7. Przystosowania morfologiczne, anatomiczne i biologiczne robaków do pasożytniczego trybu życia.
8. Geograficzne zróżnicowanie różnorodności biologicznej.
9. Wymień przystosowania płazów i gadów do życia w środowisku lądowym.
10. Scharakteryzuj cechy budowy morfologicznej i anatomicznej ptaków umożliwiające im aktywny lot.
11. Wędrówki ptaków – geneza wędrówek, gatunki wędrowne, główne kierunki migracji, szlaki migracji przebiegające przez Polskę.
12. Przystosowania różnych grup mikroorganizmów do życia w środowiskach ekstremalnych.
13. Podstawowe techniki izolacji komórek i analizy obrazu mikroskopowego.
14. Ekotoksykologiczne skutki działania zanieczyszczeń chemicznych na organizmy wodne i lądowe.
15. Toksyczność ostra i chroniczna. Klasyczne i alternatywne metody oceny toksyczności substancji antropogenicznych dla organizmów żywych.
16. Subfosylne szczątki organizmów zachowane w osadach – rodzaje szczątków, metody pozyskiwania, wartość interpretacyjna.
17. Wykorzystanie genomu mitochondrialnego w badaniach biologicznych.
18. Wykorzystanie osiągnięć biologii molekularnej w medycynie człowieka i weterynaryjnej, przemyśle farmaceutycznym, ochronie środowiska.
19.Czynniki zmieniające frekwencje genów – mutacje i migracje.
20. Możliwości produkcji i stosowania żywności transgenicznej.
21. Mechanizmy oraz ekologiczne skutki inwazji gatunków roślin i zwierząt.
22. Typy troficzne jezior.
23. Wykorzystanie metod biomanipulacji w poprawie jakości ekosystemów wodnych.
24. Metody ochrony gatunkowej zwierząt ex-situ.
25. Rola zwierząt w kształtowaniu krajobrazu.
26. Rola receptorów w funkcjonowaniu komórek.
27. Zwierzęta bezkręgowce jako modele w badaniach eksperymentalnych.
28. Hodowle komórkowe w badaniach eksperymentalnych.
29. Obieg azotu w przyrodzie.
30. Rola makro- i mikroelementów w funkcjonowaniu roślin.
31. Zjawisko biomagnifikacji związków chemicznych zanieczyszczających środowisko naturalne.
32. Metody oceny toksyczności związków chemicznych dla organizmów żywych.
33. Aktywna i bierna dyspersja organizmów.
34. Regionalizacja chorologiczna – kryteria podziałów regionalizacyjnych.
35. Wpływ globalnych zmian klimatu na funkcjonowanie wybranych grup taksonomicznych organizmów żywych.
36. Zastosowanie teorii biogeografii wysp w ochronie przyrody.
37. Relikty biogeograficzne i przyczyny ich powstawania.
38. Cechy biocenozy, miary i wskaźniki różnorodności biocenoz.
39. Podział i rola białek.
40. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i ich rola w organizmach zwierzęcych.
41. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i ich rola w organizmach zwierzęcych.
42. Mechanizmy chorobotwórczości bakterii.
43.Płazińce – przystosowania do pasożytniczego trybu życia.
44. Nicienie – charakterystyka i gatunki pasożytujące u zwierząt i człowieka.
45. Pierścienice – charakterystyka gromad, znaczenie i rola w ekosystemach.
46. Owady – rola w biocenozach oraz pozytywne i negatywne znaczenie dla człowieka.
47. Różnorodność gatunkowa płazów i gadów środkowowschodniej Europy.
48. Ptaki i ssaki – charakterystyka wybranych gatunków występujących w Polsce.
49. Rola zooplanktonu w funkcjonowaniu ekosystemów wodnych.
50. Rola makrofitów w funkcjonowaniu ekosystemów jeziornych.
1. Fizyczne i chemiczne czynniki ochronne występujące w obrębie ludzkiej skóry.
2. Ogólna budowa włosa i naskórka.
3. Zasady pielęgnacji skóry atopowej.
4. Zasady pielęgnacji skóry trądzikowej.
5. Znaczenie diety jako elementu wspierającego terapię trądziku.
6. Charakterystyka cery suchej i tłustej, zalecenia pielęgnacji tego rodzaju cery, substancje aktywne i zabiegi pielęgnacyjne.
7. Substancje wywołujące przebarwienie skóry (hiperpigmentacja).
8. Typy promieniowania ultrafioletowego, jego wpływ na skórę człowieka oraz sposoby protekcji.
9. Formy kosmetyków – rodzaje i charakterystyka.
10. Produkty pszczele pochodzenia roślinnego: powstawanie i pozyskiwanie.
11. Dermokosmetyki na bazie mleczka i jadu pszczelego.
12. Barwniki roślinne występujące w komórce roślinnej i ich wykorzystanie w kosmetyce.
13. Istota i cele ekologicznej produkcji surowców kosmetycznych pochodzenia zwierzęcego.
14. Możliwości wykorzystania ekologicznych surowców zwierzęcych jako składników kosmetyków.
15. Wykorzystanie osiągnięć genetyki w biokosmetologii.
16. Zasady pobierania próbek surowców roślinnych i zwierzęcych do badań.
17. Organoleptyczne metody analizy biokosmetyków.
18. Naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego.
19. Roślinne źródła witamin w produktach kosmetycznych.
20. Charakterystyka i wykorzystanie ceramidów w recepturach kosmetycznych.
21. Kwasy AHA, BHA i PHA wykorzystywane w recepturach kosmetycznych.
22. Środki konserwujące stosowane w recepturach kosmetycznych.
23. Naturalne przeciwutleniacze stosowane w recepturach kosmetycznych.
24. Substancje nawilżające stosowane w recepturach kosmetyków naturalnych.
25. Substancje wybielające i ściągające stosowane w kosmetykach naturalnych.
26. Surowce garbnikowe i ich zastosowanie w kosmetologii.
27. Surowce roślinne o wysokiej zawartości allantoiny. Wykorzystanie allantoiny w produktach kosmetycznych.
28. Technologia pozyskiwania wybranego surowca roślinnego przeznaczonego do produkcji kosmetyków.
29. Substancje roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych w kosmetykach ochronnych.
30. Oleje bazowe stosowane w aromaterapii.
31. Olejek lawendowy – właściwości, zastosowanie w aromaterapii.
32. Olejki eteryczne – metody otrzymywania i zastosowanie w kosmetologii.
33. Ekstrakty i napary stosowane w kosmetologii.
34. Przeciwwskazania do zabiegu z użyciem mikrodermabrazji.
35. Talasoterapia –cel, wskazania i przeciwwskazania.
36. Fizjoterapia, techniki fizjoterapeutyczne wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych.
37. Podstawowe wyposażenie oraz zasady bezpiecznej pracy w gabinecie kosmetycznym.
38. Aparatura wykorzystująca ultradźwięki podczas zabiegów kosmetycznych.
39. Zastosowanie urządzeń laserowych oraz IPL w kosmetologii.
40. Grupy urządzeń do produkcji kosmetyków.
41. Jonowymienna metoda usuwania twardości wody i jej wykorzystanie w procesie produkcji kosmetyków.
42. Właściwości fizyko-chemiczne decydujące o klasyfikacji kosmetyku jako produktu o niskim ryzyku mikrobiologicznym.
43. Ograniczenia dotyczące stosowania niektórych substancji w produktach kosmetycznych.
44. Oznakowanie opakowań produktów kosmetycznych – informacje obligatoryjne i pozostałe.
45. Cel i zasada badań stabilności produktów kosmetycznych oraz kompatybilności z opakowaniem.
46. Rola Dobrej Praktyki Produkcji w zapewnieniu bezpieczeństwa kosmetyków.
47. Co powinien zawierać raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego?
48. Regulacje prawne w obrocie kosmetyków.
49. Model dystrybucji intensywnej i selektywnej kosmetyków.
50. Definicja i zadania marketingu produktów kosmetycznych.
1. Lokalizacja roślinnych substancji biologicznie czynnych wykorzystywanych w biokosmetykach.
2. Zasady projektowania złożonych preparatów kosmetycznych na bazie fitoproduktów.
3. Charakterystyka i interpretacja indeksu UV oraz współczynnika SPF.
4. Różnice w składzie chemicznym kosmetyków konwencjonalnych i naturalnych.
5. Pierwotne i wtórne zanieczyszczenia mikrobiologiczne kosmetyków.
6. Białka pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetyce.
7. Preparaty kosmetyczne zalecane do regeneracji i kondycjonowania włosów.
8. Naturalne kosmetyki antycellulitowe.
9. Naturalne kosmetyki do demakijażu.
10. Etapy produkcji kremów.
11. Definicja, rodzaje i metody otrzymywania mydeł.
12. Podział i otrzymywanie dezodorantów.
13. Zastosowanie wapozonu w gabinecie kosmetycznym.
14. Typy frezów stosowanych we frezarkach kosmetycznych.
15. Głowice wykorzystywane podczas zabiegu darsonwalizacji oraz podczas mikrodermabrazji.
16. Przeciwwskazania do wykonywania masażu i stosowania zabiegów z użyciem plazmy.
17. Rodzaje depilacji zbędnego owłosienia.
18. Etapy wykonywania manicure klasycznego.
19. Rodzaje masek kosmetycznych oraz aktywne naturalne związki najczęściej wykorzystywane w ich recepturach.
20. Aktywność związków biologicznie czynnych aloesu w produktach kosmetycznych.
21. Zasady obrotu magazynowego kosmetyków FIFO i FEFO.
22. Informacje, które powinna zawierać dokumentacja produktu kosmetycznego.
23. Wymagania sanitarno-higieniczne i metody badań opakowań kosmetyków.
24. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i organicznych według standardów COSMOS.
25. Zasady higieny i dezynfekcji w gabinecie kosmetycznym i przy produkcji kosmetyków.
26. Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków (INCI).
27. Błędy na wykresach podczas wizualizacji danych z zakresu badań kosmetologicznych.
1. Co determinuje finalnych nabywców do zakupu produktów?
2. Oddziaływanie osmoprotektantów bakteryjnych na komórki zwierzęce.
3. Hialuronidaza – zastosowanie w kosmetologii.
4. Oddziaływanie toksyny botulinowej na komórki zwierzęce
5. Rodzaje i charakterystyka zabiegów oczyszczających i złuszczających skórę.
6. Rodzaje i charakterystyka trądziku.
7. Na czym polega konsultacja kosmetologiczna i w jakim celu się ją przeprowadza?
8. Opakowania w produkcji kosmetyków. Podział, stylistyka, materiały opakowaniowe.
9. Maszyny do rozdrabniania i mielenia koloidalnego materiałów biologicznych. Budowa i zasada działania.
10. Bezpieczeństwo techniczne instalacji wykorzystywanych w produkcji kosmetyków.
11. Różnice między suplementami diety a lekami.
12. Suplementy redukujące masę ciała – czy i w jaki sposób wpływają na wygląd skóry?
13. Czucie skórne.
14. Mikrobiom skóry.
15. Funkcje endokrynne skóry.
16. Kierunki i zasady ekoprojektowania.
17. Metody recyklingu odpadów opakowaniowych.
18. Rodzaje biomateriałów.
19. Zastosowanie kultur in vitro w biokosmetologii.
20. Zalety i wady pozyskiwania substancji lub związków biologicznie czynnych w kulturach in vitro.
21. Ogólna charakterystyka i przebieg cienkowarstwowej chromatografii cieczowej.
22. Czynniki wpływające na wydajność ekstrakcji związków z materiału roślinnego.
23. Na czym polega spektrofluorymetria?
24. Zastosowanie nanotechnologii w kosmetyce.
25. W jakim celu wdraża się systemy produkcji wsadowej?
26. Na czym polega produkcja kontraktowa?
27. Podstawowe funkcje zarządzania.
28. Pojęcie planowania i jego znaczenie dla organizacji.
29. Funkcje i rodzaje kontroli w zarządzaniu.
30. Dlaczego ochrona bioróżnorodności jest ważna – jakie są korzyści w dziedzinach medycyny i biokosmetologii?
31. Globalne ocieplenie a pozyskiwanie surowców kosmetycznych.
32. Mechanizmy starzenia skóry.
33. Wpływ wolnych rodników na zaburzenia funkcjonowania komórek, w tym skóry.
34. Czynniki spowalniające starzenie się skóry.
35. Epigenetyczne mechanizmy starzenia.
36. Uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa oraz wymagań sanitarnych w branży kosmetycznej obowiązujące w Polsce.
37. Klasyfikacja czynników występujących w środowisku pracy.
38. Postępowanie z odpadami występującymi w gabinecie kosmetologicznym.
39. Typy i charakterystyka emulsji kosmetycznych.
40. Podział i przykłady emulgatorów stosowanych w kosmetykach.
41. Peptydy biomitetyczne – właściwości i zastosowanie w nowoczesnej biokosmetologii.
42. Zastosowanie komórek macierzystych w przemyśle kosmetycznym.
43. Pozyskiwanie roślinnych komórek macierzystych do celów kosmetycznych.
44. Metody wytwarzania substancji zapachowych – wymień i scharakteryzuj.
45. Elementy składowe kompozycji zapachowej.
46. Regulacje prawne dotyczące stosowania w kosmetykach substancji zapachowych o działaniu alergizującym.
1. Fazy cyklu życia produktu.
2. Charakterystyka poziomów produktu.
3. Zastosowanie ektoiny w produktach kosmetycznych.
4. Zastosowanie proliny w kosmetologii.
5. Rodzaje i charakterystyka działania masek kosmetycznych.
6. Rodzaje i charakterystyka mikrodermabrazji.
7. Proces filtracji. Parametry i uwarunkowania technologiczne.
8. Emulgatory i emulsje kosmetyczne. Parametry i uwarunkowania technologiczne.
9. Składniki żywności korzystnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci.
10. Wpływ suplementacji biotyny w kontekście stanu skóry, włosów i paznokci.
11. Znakowanie suplementów diety – jakie treści muszą pojawić się na opakowaniu suplementu diety.
12. Cechy czynnościowe gruczołów potowych apokrynowych i epokrynowych.
13. Melanogeneza, rodzaje melaniny występujące u człowieka.
14. Właściwości i wykorzystanie skrobi termoplastycznej.
15. Czego dotyczy Dyrektywa „Single Use Plastics”?
16. Rodzaje kultur wykorzystywane do pozyskiwania substancji lub związków biologicznie czynnych.
17. Elicytacja kultur in vitro – cel i metody.
18. Jakie techniki analityczne pozwalają na identyfikację związków o dotychczas nieznanych strukturach?
19. Różnice między normalnym a odwróconym układem faz w chromatografii.
20. Zastosowanie modeli sztucznej skóry.
21. Produkcja kosmetyków w formie proszku przeznaczonych do rehydratacji (wady i zalety tego typu wyrobów).
22. Kompetencje współczesnego menedżera.
23. Podstawowe metody i techniki rozwiązywania konfliktów w organizacji.
24. Molekularne mechanizmy apoptozy.
25. Wtórne przekaźniki i ich wpływ na regulacje metabolizmu skóry.
26. Najważniejsze wymagania bhp w zakresie budynków i pomieszczeń pracy.
27. Identyfikacja zagrożeń występujących na stanowisku pracy biokosmetologa.
28. Substancje czynne i bazowe stosowane w recepturze kosmetyków.
29. Konserwanty stosowane w kosmetykach.
30. Co to są tenzydy i jaką funkcję pełnią w kosmetykach?
31. Korzyści wynikające z zastosowania ekstraktu roślinnych komórek macierzystych w przemyśle kosmetycznym.
32. Kosmetyka holistyczna – przyszłość zabiegów upiększających.
33. Podaj przykłady 5 substancji zapachowych, które mogą być syntetyzowane przez mikroorganizmy.
34. Podaj przykłady 5 estrów stosowanych jako substancje zapachowe. Jakie mają zapachy?
1. Rola ekosystemów mokradłowych w ochronie różnorodności biologicznej.
2. Metody rekultywacji ekosystemów wodnych.
3. Czynniki wpływające na zużycie wody w gospodarce komunalnej, w tym w gospodarstwie domowym.
4. Formy ochrony przyrody w Polsce.
5. Scharakteryzuj monitoring wód powierzchniowych.
6. Znaczenie bioróżnorodności w ochronie środowiska.
7. Wyjaśnij jak wpływa presja środowiska na genotyp, podaj przykłady.
8. Kiedy populacja zwierząt wróci do równowagi genetycznej po introdukcji do środowiska naturalnego.
9. Podaj rodzaje zmienności kształtujące fenotyp osobników w środowisku naturalnym.
10. Wyjaśnij ewolucyjne przystosowanie się organizmów do środowiska naturalnego.
11. Czym zajmuje się sozologia?
12. Rola recyklingu w ochronie środowiska – podaj przykłady.
13. Na czym polega ‘zasada zrównoważonego rozwoju’, jako model gospodarki zakładający odpowiednio i świadomie ukształtowane relacje pomiędzy wzrostem gospodarczym, a dbałością o środowisko.
14. Oddziaływanie promieniowania jonizującego z materią ożywioną i nieożywioną, wpływ na człowieka. Jednostki promieniowania, dawki promieniowania jonizującego.
15. Fale głosowe. Zakres słyszalności, infradźwięki i ultradźwięki. Środowisko akustyczne, tłumienie hałasu.
16. Omów problem smogu (niska i wysoka emisja) pył zawieszony PM 10, PM 2,5 i benzopiren.
17. Antropogeniczne źródło zanieczyszczenia atmosfery (gazowe, pyłowe, mikroklimatu).
18. Mikrobiologiczne zanieczyszczenie powietrza. Charakterystyka oraz wpływ na zdrowie.
19. Bioremediacja. Wykorzystanie mikroorganizmów do oczyszczania środowiska.
20. Szkodliwe działanie grzybów pleśniowych i drożdży. Wykorzystanie grzybów w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
21. Podać przykłady metali i niemetali oraz ich najbardziej pospolite związki chemiczne.
22. Podać sposoby wyrażania stężeń roztworów.
23. Co to są pierwiastki, związki chemiczne, reakcje chemiczne?
24. Podać przyczyny zakwaszania środowiska.
25. Tworzywa sztuczne – zagrożenie dla środowiska naturalnego.
26. Metody pobierania próbek gleby do badań środowiskowych.
27. W jaki sposób pobierane są próby wody do oznaczeń próbek środowiskowych.
28. Biologiczna rola wody w organizmie; bilans wody.
29. W jaki sposób zwierzęta wydalają azot z organizmu?
30. Wymień i opisz główne źródła metali ciężkich, zanieczyszczających środowisko naturalne.
31. Cele i zadania ergonomii.
32. Czym zajmuje się ergonomia korekcyjna i koncepcyjna?
33. Obowiązki pracownika i pracodawcy w zakresie bhp.
34. Wyjaśnij pojęcie monotonia i monotypia pracy.
35. Klasyfikacja zagrożeń występujących w środowisku pracy.
36. Omów zmianę w podejściu do dobrostanu zwierząt hodowlanych w ujęciu historycznym.
37. Wpływ środowiska na modyfikację zachowania się zwierząt.
38. Omów zjawisko partenogenezy w królestwie zwierząt.
39. Taktyka i formy zachowań obronnych u zwierząt.
40. Wymień wskaźniki i kryteria oceny dobrostanu zwierząt.
41. Podaj przykłady udanej restytucji gatunków zwierząt w Europie i wymień obszary, na których doszło do reintrodukcji zwierząt.
42. Tępienie i zmiany środowiskowe doprowadziły do przetrzebienia wielu gatunków ptaków i ssaków. Podaj przykłady rzadkich gatunków ptaków i ssaków w Polsce i wymień najważniejsze zagrożenia dla wymienionych gatunków.
43. Wymień sposoby ochrony zwierząt w Polsce na podstawie obowiązującego Rozporządzenia w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt.
44. Wyjaśnij pojęcie synantropizacji i podaj przykłady dziko występujących synantropijnych gatunków ptaków w Polsce.
45. Wymień co najmniej po 10 przykładów krajowych gatunków ptaków i ssaków, które przystosowały się do życia w agrocenozach.
46. Metale ciężkie toksyczne i niezbędne – definicja, ogólna charakterystyka, funkcje w organizmie.
47. Fitoremediacja – ogólna charakterystyka, wady i zalety. Substancje stosowane w fitoremediacji metali ciężkich.
48. Barwniki w żywności. Rodzaje, rola, znaczenie.
49. Metody ograniczania emisji i wydalania związków i substancji niepożądanych do środowiska.
50. Przeciwutleniacze jako dodatki do pasz i żywności.
51. Budowa i skład powietrza atmosferycznego.
52. Na czym polega zjawisko naturalnego efektu cieplarnianego?
53. Ogólna charakterystyka klimatu Polski.
54. Zasoby energii słonecznej i wietrznej w Polsce.
55. Skutki prognozowanych zmian klimatu w Polsce.
56. Prośrodowiskowe systemy chowu zwierząt gospodarskich.
57. Zrównoważony chów zwierząt jako element zachowania krajobrazu wiejskiego.
58. Zasady ekologicznej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
59. Zasady kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.
60. Konwencje międzynarodowe i regionalne dotyczące ochrony bioróżnorodności.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. +48 81 445- 66- 85