Relacja z warsztatów „Egzotyczne owoce i przyprawy”
W dniu 12 grudnia 2019 r. dr Aneta Sulborska z Katedry Botaniki i Fizjologii Roślin przeprowadziła warsztaty pt. „Egzotyczne owoce i przyprawy”, w których uczestniczyli uczniowie z II klasy Szkoły Podstawowej nr 21 im. Królowej Jadwigi w Lublinie.
W trakcie zajęć dzieci zapoznały się z morfologią oraz smakiem kilkunastu owoców deserowych: mango, kokosa, pomelo, gruszki nashi, rodzynki brazylijskiej, daktyli, ananasa, granata, wykorzystywanych w wielu rejonach świata. Ponadto uzyskały wiedzę dotyczącą użytkowania różnych części roślin w celach przyprawowych m.in. kłącza imbiru, owoców wanilii, pąków kwiatowych goździkowca. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się o właściwościach odżywczych i prozdrowotnych prezentowanych owoców i przypraw, jak również ich zastosowaniu w innych dziedzinach życia ludzkiego.