• Wydział: Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
  • Stopień: I
  • Rodzaj studiów: stacjonarne i niestacjonarne
  • Typ studiów: inżynierskie
  • Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne, 8 semestrów (4 lata) – niestacjonarne
  • Opis kierunku

    Zielarstwo jest działem wiedzy zajmującym się zagadnieniami uprawy roślin zielarskich, zbioru, suszenia i przechowywania surowców zielarskich oraz hodowli odmian użytkowych. Uprawa roślin zielarskich jest jedną z najmłodszych gałęzi produkcji rolniczej, ale ich użytkowanie sięga najdawniejszych czasów. Zielarstwo dostarcza roślinnych surowców dla ziołolecznictwa. W ostatnim czasie wyraźnie wzrasta zainteresowanie roślinami leczniczymi i jadalnymi oraz ich szerokie wykorzystywanie w lecznictwie, dietetyce i kosmetyce. W każdym z tych przypadków, niezwykle ważne jest poznanie biologii, biochemii oraz aktywności biologicznej roślin i surowców roślinnych. Mocna podbudowa naukowa stwarza możliwość  pełnego wykorzystania ziół i innych produktów roślinnych w diecie i terapiach naturalnych. 

    Fitoterapia wykorzystuje przebadane naukowo produkty pochodzenia naturalnego do celów leczniczych. Przedmiotem fitoterapii jest również poszukiwanie nowych leków roślinnych oraz odkrywanie nowych zastosowań fitoterapeutycznych znanych już roślin leczniczych. Ziołolecznictwo jest głównym komponentem wszystkich tradycyjnych systemów medycznych, przede wszystkim ze względu na niski koszt pozyskania surowców leczniczych oraz ich naturalne występowanie. Terapie roślinne znajdują dzisiaj zastosowanie w leczeniu wielu przewlekłych schorzeń, działaniach profilaktycznych i kosmetycznych.

    Uprawa roślin leczniczych może być prowadzona na plantacji, w ogrodzie przydomowym, a także w szklarni, tunelu czy innych pomieszczeniach. Zasoby naturalne wielu cennych gatunków roślin leczniczych w Polsce są na tyle duże, że umożliwiają ich zbiór ze stanowisk naturalnych. Warunkiem prawidłowej eksploatacji tych cennych stanowisk roślinnych jest znajomość morfologii i biologii roślin zielarskich oraz podstawowych zasad ich zbioru i użytkowania.

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.

    O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
    – z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
    – z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.
    – laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.

    Przedmioty wymagane do wyboru w postępowaniu rekrutacyjnym to: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka.

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej: 

    Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji

    mnożnik

    poziom

    podstawowy

    poziom

    rozszerzony

    Przedmiot

    obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka

    2,0

    4,0

  • Przykłady przedmiotów

    Historia zielarstwa, Przyprawy krajowe i egzotyczne, Substancje bioaktywne, Zielarstwo ogólne i szczegółowe, Farmakognozja, Diagnostyka laboratoryjna fitoproduktów, Leki roślinne.

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Studia na kierunku zielarstwo i fitoprodukty mają na celu merytoryczne i praktyczne przygotowanie absolwentów do produkcji zielarskiej: uprawy, zbioru, suszenia oraz przechowywania, standaryzacji i oceny jakości surowców zielarskich, a także dotyczą projektowania, urządzania, organizowania i zarządzania gospodarstwem zielarskim (produkcyjnym i terapeutycznym). Absolwenci kierunku zielarstwo i fitoprodukty uzyskują odpowiednie kwalifikacje i mogą znaleźć zatrudnienie w firmach zajmujących się obrotem i sprzedażą produktów leczniczych, jak również wykonywać szeroko rozumianą działalność w zakresie produkcji, kontroli jakości, przetwórstwa, doradztwa, popularyzacji, nauczania, pracy badawczej w dziedzinie zielarstwa.

    Kompleksowe i  staranne wykształcenie przyrodnicze absolwentów tego kierunku studiów ułatwi im w przyszłości samodzielne podejmowanie decyzji i rozwiązań prozdrowotnych i proekologicznych, nakierowanych na zachowanie środowiska przyrodniczego i zrównoważony rozwój. Realizowany program studiów zawiera elementy wiedzy i umiejętności z zakresu nauk przyrodniczych, ścisłych, humanistycznych, społecznych i ekonomicznych.