Technika rolnicza i agrotronika

  • Wydział: Inżynierii Produkcji
  • Stopień:
  • Rodzaj studiów: stacjonarne i niestacjonarne
  • Typ studiów: inżynierskie
  • Czas trwania: dla studiów I stopnia: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne, 8 semestrów (4 lata) – niestacjonarne;
  • Opis kierunku


    Technika rolnicza i agrotronika (TRiA) to nowoczesny, praktyczny kierunek studiów o charakterze inżynieryjno-technicznym, przygotowujący absolwentów w zakresie wykorzystania wiedzy oraz procesów inżynierskich do dynamicznie rozwijających się działów gospodarki jakimi są: produkcja rolnicza, obsługa techniczna maszyn i urządzeń rolniczych, serwis i punkty dystrybucji maszyn oraz wdrażanie rolnictwa precyzyjnego. Proponowany program studiów posiada szereg innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań dydaktycznych, oferując szeroką gamę obligatoryjnych i fakultatywnych przedmiotów specjalistycznych, co zapewni absolwentom wysoki poziom kwalifikacji niezbędnych w pracy zawodowej. Proponowany program studiów wpisuje się w wieloaspektowe wykorzystanie potencjału przyrodniczego i gospodarczego regionu oraz kraju do wytwarzania wysokiej jakości produktów rolniczych, na które wzrasta zapotrzebowanie. Obecnie dynamicznie rozwijającą  się gałęzią gospodarki jest produkcja rolnicza, a w niej sektor maszyn rolniczych, ogrodniczych i leśnych. Zapotrzebowanie na specjalistów w tym sektorze gospodarki jest widoczne, począwszy od stanowisk związanych z etapem pozyskania wysokiej jakości surowców i produktów rolniczych, poprzez wdrażanie nowoczesnych zmechanizowanych i zautomatyzowanych technologii produkcji przyjaznych środowisku. Przedstawiony program kierunku technika rolnicza i agrotronika poszerzy zatem ofertę kształcenia, w nawiązaniu do potrzeb otoczenia społeczno-gospodarczego.

    Treści kształcenia na kierunku technika rolnicza i agrotronika obejmują zagadnienia z zakresu nauk inżynieryjno-technicznych i przyrodniczych, a przede wszystkim z zakresu dyscyplin: inżynieria mechaniczna oraz inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka.

    Kształcenie na kierunku technika rolnicza i agrotronika stanowi nowoczesną i interdyscyplinarną ofertę dydaktyczną wychodzącą naprzeciw trendom światowym dotyczącym wykorzystania potencjału regionalnego do wsparcia rozwoju dynamicznie rosnącego segmentu gospodarki.

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.

    O przyjęcie na studia I stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:

    – z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym,

     – z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły,

    – dla laureatów i finalistów olimpiad i konkursów uwzględnia się zasady preferencyjne (w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady).

    Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

    Przedmioty maturalne uwzględniane

    w kwalifikacji

    poziom podstawowy

    poziom rozszerzony

    Przedmiot

    obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.

    2,0

    4,0

     

     

  • Przykłady przedmiotów

    Pierwsze semestry pierwszego stopnia obejmują głównie przedmioty ogólne i podstawowe, a w kolejnych semestrach stopniowo wzrasta udział przedmiotów kierunkowych. Wśród przedmiotów ogólnych i podstawowych znalazły się m.in.: język obcy, technologie informatyczne, fizyka, chemia rolna, matematyka, grafika inżynierska, podstawy elektrotechniki, naukę o materiałach, metrologia i podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Zdecydowaną większość modułów stanowią przedmioty kierunkowe, w tym: maszynoznawstwo rolnicze, eksploatacja maszyn, konstrukcja maszyn, pojazdy rolnicze, gospodarka energetyczna, automatyka, systemy informacji przestrzennej, mechatronika rolnicza, agrorobotyka.

     

  • Perspektywy zawodowe

    Absolwent ma przygotowanie do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, prowadzenia gospodarstwa rolnego lub podjęcia pracy w różnych instytucjach:  administracji rządowej i samorządowej, na uczelniach, instytutach naukowych i badawczych, zakładach produkcyjnych maszyn rolniczych, biurach projektowych czy serwisach obsługi maszyn rolniczych.