2 czerwca 2022 r. pracownicy Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa przeprowadzili warsztaty dla XXX LO w Lublinie z zakresu zielarstwa i ziołolecznictwa (Zioła w laboratorium, Mieszanki ziołowe, Smak i walory prozdrowotne warzyw).

Uczniowie pod kierunkiem dr Magdaleny Walasek-Janusz, zapoznali się z pracą w laboratorium badawczym, metodami otrzymywania olejków eterycznych, oznaczania aktywności antyoksydacyjnej, wykonali też mydełka glicerynowe z wykorzystaniem olejków eterycznych i dodatków ziołowych.

W czasie warsztatów dr hab. Grażyna Zawiślak i dr Rafał Papliński zaprezentowali szeroki asortyment ziół i warzyw o znacznych walorach prozdrowotnych, podając ciekawe informacje o działaniu i sposobach ich wykorzystania w żywieniu człowieka, fitoterapii i kosmetyce. Uczniowie mieli możliwość poznania barwy, smaku i zapachu roślin leczniczych, surowców zielarskich i warzyw, komponowali autorskie mieszanki ziołowe, degustowali kolorowe warzywa, a także owocowe i ziołowe napary.

Na zakończenie dr hab. Robert Gruszecki zabrał grupę na spacer tematyczny: Zioła wokół nas, wskazując ciekawe gatunki roślin i opowiadając o ich znaczeniu i wykorzystaniu w dawnych i współczesnych czasach.

Galeria
Zobacz