Warsztaty ogrodnictwa i architektury krajobrazu w Piotrowicach

W dniu 24 marca 2022 r. przy okazji „Dnia Otwartych Drzwi ” Zespołu Szkół Techniki Rolniczej im. W. Witosa pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego zostali zaproszeni do przedstawienia oferty dydaktycznej. Szeroką gamę kierunków ukazali pracownicy WOiAK oraz WIP. Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu reprezentowały dr hab. Iwona Szot oraz dr inż. Kamila Adamczyk-Mucha. Na podstawie krótkiego pokazu multimedialnego przybliżono informacje promujące takie kierunki jak: Ogrodnictwo, Architektura krajobrazu, Zielarstwo i fitoprodukty, Sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne, Enologia i cydrownictwo oraz Ekologia miast. Skorzystali z tego uczniowie klas ósmych okolicznych Szkół Podstawowych oraz Zespołu Szkół Techniki Rolniczej. Tego typu wystąpienia okazują się bardzo przydatne dla potencjalnych studentów, bo nie każdy po nazwie kierunku może się zorientować o profilu kształcenia. Najtrudniejszym słowem dla uczniów Dni Otwartych okazało się pojęcie enologia oraz wyjaśnienie, czego dotyczy „Ekologia miasta. Prezentacja dr hab. Iwony Szot uzmysłowiła odbiorcom, że wśród roślin owocodajnych, wiele jest takich, o których nikt nie słyszał, a są one cennym surowcem do produkcji surowców spożywczych, farmaceutycznych i biokosmetyków. Przekonali się o tym degustując ciasteczka z konfiturą dereniowo-różaną.

Wielu uczniów było zainteresowanych Architekturą Krajobrazu, zwłaszcza po pokazaniu przez dr inż. Kamilę Adamczyk – Muchę na czym polega praca przyszłego projektanta. Na podstawie plansz – załączników graficznych do inżynierskich i magisterskich prac dyplomowych, zostały omówione kolejne etapy procesu projektowego – od inwentaryzacji do wizualizacji. Wybrane plansze pokazywały złożoność problemów, z którymi przyszły architekt krajobrazu musi się zmagać oraz niezbędny warsztat do estetycznego przedstawienia wyników swojej pracy. Pogłębianie wiedzy szerzonej na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu zapewnia dużą perspektywę zatrudnienia, m.in. w laboratoriach analitycznych, ośrodkach doradztwa rolniczego, w jednostkach naukowych lub założenie własnej działalności, opartej na produkcji roślinnej, aranżacji przestrzeni, dystrybucji środków ochrony roślin itp.