Rekord Polski w degustacji jabłek w ramach Światowego Dnia Cukrzycy 13.11.2024

 

“Bicie rekordu to inicjatywa, która pokazuje konsumentom różnorodność odmianową. Można ocenić smak różnych odmian. Zachęcamy by widzieć, kupować i wybierać te odmiany, które nam najbardziej smakują” – mówił zainteresowanym wspólną inicjatywą środowisk sadowniczych i WUM dziennikarzom dr Tomasz Lipa, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

 

“Z okazji Dnia Cukrzycy ustanowiliśmy Rekord Polski. Na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym powstała „największa sztafeta jedzenia jabłek” różnych odmian. 138 studentów degustowało 10 odmian jabłek. Ta forma promocji ucieszyła się dużą popularnością wśród pracowników, studentów, ale i władz uczelni” – mówi dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM.

 

Listopad to miesiąc edukacji cukrzycowej a 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Z tej okazji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym siły połączyli producenci warzyw, sadownicy i dietetycy. O roli warzyw i owoców w naszym codziennym odżywianiu i profilaktyce – dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM, Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP i dr Tomasz Lipa przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

 

 

Studenci i uczestnicy udanej próby ustanowienia rekordu degustowali jabłka odmian: Szampion, Golden Delicious, Gala, Jonaprince, Pinova, Ligol, Lobo, Mutsu, Antonówka Zwykła i Malinowa Oberlandzka.

 

Partnerami Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM w obchodach Dnia Cukrzycy byli producenci warzyw współpracujący w ramach projektu „Mac Polskich Warzyw” oraz polscy sadownicy, partnerzy kampanii „Jedno jabłko dziennie” – Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Związek Sadowników RP, Unia Owocowa, Stowarzyszenie Sady Grójeckie oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. W organizację zaangażowani byli także studenci Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

 

LINK DO WYDARZENIA: Dietetycy i ogrodnicy dla profilaktyki cukrzycy