Ogrodnictwo – studia II st. stacjonarne

DORADZTWO W OGRODNICTWIE

 Semestr I

Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Statystyka i doświadczalnictwo

Organizacja działalności doradczej

Projektowanie upraw ogrodniczych 1

Nowe trendy w uprawach ogrodniczych

Przedsiębiorczość (hum.-społ.)

Przedmiot do wyboru (blok A) – Rachunkowość gospodarstw ogrodniczych

Przedmiot do wyboru (blok A) – Projektowanie przedsięwzięć z funduszy unijnych

Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski

Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski

Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Współczesne trendy w ochronie roślin

Współczesne trendy w uprawie roli i nawożeniu roślin ogrodniczych

Projektowanie upraw ogrodniczych 2

Podstawy projektowania i prowadzenia biznesu

Doradztwo w szkółkarstwie

Podstawy komunikacji i negocjacje

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka w ochronie roślin ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka stanu fizjologicznego roślin w teorii i praktyce

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Instytucjonalno-prawne otoczenie przedsiębiorstwa ogrodniczego

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Fizjologiczne reakcje roslin na niekorzystne czynniki środowiska

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Chemizacja a jakość produktów ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Doradztwo i organizacja ochrony roślin

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D

Seminarium dyplomowe 1

Semestr III

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin zielarskich

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Nabywanie, stosowanie i obrót środkami ochrony roślin

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wykrywanie i identyfikacja patogenów roślin

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Projektowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych w ogrodnictwie

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i normalizacja produktów ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Wykorzystanie metod lab. w diagnostyce jakości pozbiorczej materiału roślinnego

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu

Wychowanie fizyczne

Źródła informacji w doradztwie i ich przetwarzanie

Diagnostyka potrzeb nawożenia i doradztwo nawozowe

Doradztwo rolno-środowiskowe

Seminarium dyplomowe 2  

Praca dyplomowa i egzamin dyplomow

ROŚLINY OZDOBNE ITERENY ZIELENI

Semestr I

Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Statystyka i doświadczalnictwo

Przedsiębiorczość (hum.-społ.)

Historia ogrodów

Projektowanie terenów zieleni

Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 1

Bukieciarstwo i dekoracjie roślinne 1

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny dekoracyjne w uprawach polowych i stanowiskach naturalnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Nawierzchnie trawiaste

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Mała architektura ogrodowa

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny egzotyczne do suchych bukietów

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Projektowanie rabat i kwietników

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Światowy rynek roślin ozdobnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Rośliny przyprawowe i lecznicze w ogrodzie przydomowym

Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski

Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski

Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Ochrona roślin ozdobnych

Hodowla i nasiennictwo roślin ozdobnych

Współczesne trendy w uprawie roli i żywieniu roślin ozdobnych

Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 2

Bukieciarstwo i dekoracjie roślinne 2

Przedmiot do wyboru 1 (blok C) – Ogrody tematyczne

Przedmiot do wyboru 1 (blok C) – Komputerowe metody wspomagania projektowania

Przedmiot do wyboru 1 (blok C) – Dobór i aranżacja roślin sezonowych w terenach zieleni

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok D) – Zarządzanie

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok D) – Coaching

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok D) – Psychologia

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D

Seminarium dyplomowe 1

Semestr III

Nowe technologie w produkcji roślin ozdobnych

Przedłużanie trwałości i przechowywanie kwiatów ciętych

Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Trawy ozdobne i rośliny wrzosowate

Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Rośliny użytkowe w terenach zieleni

Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Byliny w terenach zieleni

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Programowanie kwitnienia roślin ozdobnych pod osłonami

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Produkcja roslin doniczkowych i na kwiat cięty

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Ochrona drzew i krzewów ozdobnych

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Kwiatowe aranżacje okolicznościowe

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Fiolozofia i estetyka ogrodu

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Ochrona krajobrazu kulturowego

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Współczesne style ogrodowe

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 2

Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy

SADOWNICTWO I SZKÓŁKARSTWO

 Semestr I

Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Fizjologia roślin sadowniczych

Statystyka i doświadczalnictwo

Przedsiębiorczość (hum.-społ.)

Nowoczesne technologie w nasiennictwie i szkółkarstwie

Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych

Regulowanie wzrostu i dojrzewania owoców

Agrotechnika upraw szkółkarskich

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny sadownicze mało znane

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Uprawa krzewów owocowych

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja owoców deserowych

Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski

Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski

Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Ochrona roślin sadowniczych

Hodowla roślin sadowniczych

Współczesne trendy w uprawie i nawożeniu roślin sadowniczych i szkółkarskich

Uprawa winorośli i organizacja winnicy

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Owoce świata

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Zagospodarowanie owoców w gospodarstwie domowym

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Fizjologiczne choroby roślin sadowniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Plantacje mateczne

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Projektowanie upraw sadowniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Zasady funkcjonowania grup i organizacji producentów

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D

Seminarium dyplomowe 1

Semestr III

Przechowalnictwo i pozbiorcze zagospodarowanie owoców

Sterowana produkcja owoców

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Produkcja i wykorzystanie owoców kawy

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Techniki pomiarowe jakości owoców

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Jakość i obrót materiału szkółkarskiego

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i ocena sensoryczna owoców

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Integrowana i ekologiczna produkcja owoców

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Światowy rynek owoców

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Faitrade w handlu owocami świata

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności  

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 2

Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy

WARZYWNICTWO I ROŚLINY PRZYPRAWOWE

Semestr I

 Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Fizjologia rozwoju i plonowania roślin warzywnych i przyprawowych

Statystyka i doświadczalnictwo

Przedsiębiorczość (hum.-społ.)

Metale ciężkie w glebie i w roślinie

Nowe trendy w produkcji warzyw

Standaryzacja i przygotowanie warzyw i przypraw do obrotu

Odmianoznastwo warzyw do przetwórstwa

Pozbiorcze traktowanie warzyw i surowców przyprawowych

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja przypraw

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Surowce lecznicze i preparaty ziołowe

Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski

Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski

Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

 Semestr II

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Diagnostyka i zwalczanie agrofagów roślin warzywnych i przyprawowych

Hodowla roślin warzywnych i przyprawowych

Współczesne trendy w uprawie roli i zywieniu roślin warzywnych i przyprawowych

Uprawa grzybów jadalnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Nawadnianie roślin

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Timing w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin przyprawowych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Walory dekoracyjne roślin warzywnych i przyprawowych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Warzywa egzotyczne

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Choroby fizjologiczne roślin warzywnych i przyprawowych

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D

Seminarium dyplomowe 1

Semestr III

Warzywa i przyprawy w żywieniu

Ocena sensoryczna warzyw

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Analiza instrumentalna w warzywnictwie

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Diagnostyka w uprawie grzybów jadalnych i leczniczych

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Substancje biologicznie czynne

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Surowce roślinne na cele energetyczne

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Uprawa roślin przyprawowych w pojemnikach

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Zarządzanie jakością

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Dzieje upraw warzywnych i zielarskich

Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 2

Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy