Ogrodnictwo – studia II st. stacjonarne
DORADZTWO W OGRODNICTWIE
Semestr I
Statystyka i doświadczalnictwo
Organizacja działalności doradczej
Projektowanie upraw ogrodniczych 1
Nowe trendy w uprawach ogrodniczych
Przedsiębiorczość (hum.-społ.)
Przedmiot do wyboru (blok A) – Rachunkowość gospodarstw ogrodniczych
Przedmiot do wyboru (blok A) – Projektowanie przedsięwzięć z funduszy unijnych
Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski
Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski
Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Współczesne trendy w ochronie roślin
Współczesne trendy w uprawie roli i nawożeniu roślin ogrodniczych
Projektowanie upraw ogrodniczych 2
Podstawy projektowania i prowadzenia biznesu
Podstawy komunikacji i negocjacje
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka w ochronie roślin ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka stanu fizjologicznego roślin w teorii i praktyce
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Instytucjonalno-prawne otoczenie przedsiębiorstwa ogrodniczego
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Fizjologiczne reakcje roslin na niekorzystne czynniki środowiska
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Chemizacja a jakość produktów ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Doradztwo i organizacja ochrony roślin
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D
Semestr III
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin zielarskich
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Nabywanie, stosowanie i obrót środkami ochrony roślin
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wykrywanie i identyfikacja patogenów roślin
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Projektowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych w ogrodnictwie
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i normalizacja produktów ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Wykorzystanie metod lab. w diagnostyce jakości pozbiorczej materiału roślinnego
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu
Źródła informacji w doradztwie i ich przetwarzanie
Diagnostyka potrzeb nawożenia i doradztwo nawozowe
Praca dyplomowa i egzamin dyplomow
ROŚLINY OZDOBNE ITERENY ZIELENI
Semestr I
Statystyka i doświadczalnictwo
Przedsiębiorczość (hum.-społ.)
Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 1
Bukieciarstwo i dekoracjie roślinne 1
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny dekoracyjne w uprawach polowych i stanowiskach naturalnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Nawierzchnie trawiaste
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Mała architektura ogrodowa
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny egzotyczne do suchych bukietów
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Projektowanie rabat i kwietników
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Światowy rynek roślin ozdobnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Rośliny przyprawowe i lecznicze w ogrodzie przydomowym
Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski
Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski
Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Hodowla i nasiennictwo roślin ozdobnych
Współczesne trendy w uprawie roli i żywieniu roślin ozdobnych
Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 2
Bukieciarstwo i dekoracjie roślinne 2
Przedmiot do wyboru 1 (blok C) – Ogrody tematyczne
Przedmiot do wyboru 1 (blok C) – Komputerowe metody wspomagania projektowania
Przedmiot do wyboru 1 (blok C) – Dobór i aranżacja roślin sezonowych w terenach zieleni
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok D) – Zarządzanie
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok D) – Coaching
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok D) – Psychologia
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D
Semestr III
Nowe technologie w produkcji roślin ozdobnych
Przedłużanie trwałości i przechowywanie kwiatów ciętych
Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Trawy ozdobne i rośliny wrzosowate
Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Rośliny użytkowe w terenach zieleni
Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Byliny w terenach zieleni
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Programowanie kwitnienia roślin ozdobnych pod osłonami
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Produkcja roslin doniczkowych i na kwiat cięty
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Ochrona drzew i krzewów ozdobnych
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Kwiatowe aranżacje okolicznościowe
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Fiolozofia i estetyka ogrodu
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Ochrona krajobrazu kulturowego
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Współczesne style ogrodowe
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
SADOWNICTWO I SZKÓŁKARSTWO
Semestr I
Fizjologia roślin sadowniczych
Statystyka i doświadczalnictwo
Przedsiębiorczość (hum.-społ.)
Nowoczesne technologie w nasiennictwie i szkółkarstwie
Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych
Regulowanie wzrostu i dojrzewania owoców
Agrotechnika upraw szkółkarskich
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny sadownicze mało znane
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Uprawa krzewów owocowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja owoców deserowych
Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski
Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski
Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Współczesne trendy w uprawie i nawożeniu roślin sadowniczych i szkółkarskich
Uprawa winorośli i organizacja winnicy
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Owoce świata
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Zagospodarowanie owoców w gospodarstwie domowym
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Fizjologiczne choroby roślin sadowniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Plantacje mateczne
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Projektowanie upraw sadowniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Zasady funkcjonowania grup i organizacji producentów
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D
Semestr III
Przechowalnictwo i pozbiorcze zagospodarowanie owoców
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Produkcja i wykorzystanie owoców kawy
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Techniki pomiarowe jakości owoców
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Jakość i obrót materiału szkółkarskiego
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i ocena sensoryczna owoców
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Integrowana i ekologiczna produkcja owoców
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Światowy rynek owoców
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Faitrade w handlu owocami świata
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
WARZYWNICTWO I ROŚLINY PRZYPRAWOWE
Semestr I
Fizjologia rozwoju i plonowania roślin warzywnych i przyprawowych
Statystyka i doświadczalnictwo
Przedsiębiorczość (hum.-społ.)
Metale ciężkie w glebie i w roślinie
Nowe trendy w produkcji warzyw
Standaryzacja i przygotowanie warzyw i przypraw do obrotu
Odmianoznastwo warzyw do przetwórstwa
Pozbiorcze traktowanie warzyw i surowców przyprawowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja przypraw
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Surowce lecznicze i preparaty ziołowe
Język obcy specjalistyczny 1 – Angielski
Język obcy specjalistyczny 1 – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny 1 – Francuski
Język obcy specjalistyczny 1 – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Diagnostyka i zwalczanie agrofagów roślin warzywnych i przyprawowych
Hodowla roślin warzywnych i przyprawowych
Współczesne trendy w uprawie roli i zywieniu roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Nawadnianie roślin
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Timing w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin przyprawowych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Walory dekoracyjne roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Warzywa egzotyczne
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Choroby fizjologiczne roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Akademicki savoir-vivre
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Nowoczesne sadownictwo
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Tajemnice warzyw, przypraw i ziół
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru – Wykorzystanie technologii druk 3D
Semestr III
Warzywa i przyprawy w żywieniu
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Analiza instrumentalna w warzywnictwie
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Diagnostyka w uprawie grzybów jadalnych i leczniczych
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Substancje biologicznie czynne
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Surowce roślinne na cele energetyczne
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Uprawa roślin przyprawowych w pojemnikach
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Zarządzanie jakością
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Dzieje upraw warzywnych i zielarskich
Przedmiot do wyboru hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. (+ 81) 445-65-05