Ogrodnictwo – studia II st. niestacjonarne

DORADZTWO W OGRODNICTWIE

 Semestr I  (7 zjazdów)

 Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Statystyka i doświadczalnictwo

Projektowanie upraw ogrodniczych 1

Przedsiębiorczość (hum.-społ.)

Doradztwo rolno-środowiskowe

Język obcy specjalistyczny – Angielski

Język obcy specjalistyczny – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny – Francuski

Język obcy specjalistyczny – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II  (7 zjazdów)

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Współczesne trendy w ochronie roślin

Współczesne trendy wuprawie roli i nawożeniu roślin ogrodniczych

Organizacja działalności doradczej

Projektowanie upraw ogrodniczych 2

Podstawy projektowania i prowadzenia biznesu

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C)  – Zarządzanie

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Semestr III  (8 zjazdów)

Podstawy komunikacji i negocjacje

Źródła informacji w doradztwie i ich przetwarzanie

Doradztwo w szkółkarstwie

Nowe trendy w uprawach ogrodniczych

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rachunkowość gospodarstw ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Projektowanie przedsięwzięć z funduszy unijnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka w ochronie roślin ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka stanu fizjologicznego roślin w teorii i praktyce

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Instytucjonalno-prawne otoczenie przedsiębiorstwa ogrodniczego

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Fizjologiczne reakcje roślin na niekorzystne czynniki środowiska

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Chemizacja a jakość produktów ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Doradztwo i organizacja ochrony roślin

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E)  – Etyka w produkcji żywności
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 1 

Semestr IV  (4 zjazdy)

Diagnostyka potrzeb nawożenia i doradztwo nawozowe

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin zielarskich

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Nabywanie, stosowanie i obrót środkami ochrony roślin

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wykrywanie i identyfikacja patogenów roślin

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Projektowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych w ogrodnictwie

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i normalizacja produktów ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Wykorzystanie metod laboratoryjnych w diagnostyce jakości pozbiorczej materiału roślinnego

Seminarium dyplomowe 2

Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy 

ROŚLINY OZDOBNE I TERENY ZIELENI

Semestr I  (7 zjazdów)

Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Statystyka i doświadczalnictwo

Przedsiębiorczość – (hum.-społ.)

Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 1

Bukieciarstwo i dekoracje roślinne 1

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny dekoracyjne z upraw polowych i stanowisk naturalnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Nawierzchnie trawiaste

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Mała architektura ogrodowa

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny egzotyczne do suchych bukietów

Język obcy specjalistyczny – Angielski

Język obcy specjalistyczny – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny – Francuski

Język obcy specjalistyczny – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II  (7 zjazdów)

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Ochrona roślin ozdobnych

Bukieciarstwo i dekoracje roślinne 2

Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 2

Projektowanie terenów zieleni

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Semestr III  (8 zjazdów)

Hodowla i nasiennictwo roślin ozdobnych

Przedłużanie trwałości i przechowywanie kwiatów ciętych

Współczesne trendy w uprawie roli i żywieniu roślin ozdobnych

Historia ogrodów

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Ogrody tematyczne

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Komputerowe metody wspomagania projektowania

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Dobór i aranżacja ozdobnych roślin sezonowych w terenach zieleni

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności

Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Trawy ozdobne i rośliny wrzosowate

Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Rośliny użytkowe w terenach zieleni

Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Byliny w terenach zieleni

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 1

Semestr IV  (4 zjazdy)

Nowe technologie w uprawie roślin ozdobnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Projektowanie rabat i kwietników

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Światowy rynek roślin ozdobnych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Rośliny przyprawowe i lecznicze w ogrodzie przydomowym

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Programowanie kwitnienia roślin ozdobnych pod osłonami

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Produkcja roślin doniczkowych i na kwiat cięty

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Ochrona dzrew i krzewów ozdobnych

Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Kwiatowe aranżacje okolicznościowe

Seminarium dyplomowe 2
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy

SADOWNICTWO I SZKÓŁKARSTWO

Semestr I  (7 zjazdów)

Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Fizjologia roślin sadoniczych

Statystyka i doświadczalnictwo

Przedsiębiorczość – (hum.-społ.)

Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych

Regulowanie wzrostu i dojrzewania owoców

Język obcy specjalistyczny – Angielski

Język obcy specjalistyczny – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny – Francuski

Język obcy specjalistyczny – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II  (7 zjazdów)

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Ochrona roślin sadowniczych

Wspólczesne trendy w uprawie i nawożeniu roślin sadowniczych i szkółek

Agrotechnika upraw szkółkarskich

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny sadownicze mało znane

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Uprawa krzewów owocowych

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja owoców deserowych

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Semestr III  (8 zjazdów)

Przechowalnictwo i pozbiorcze zagospodarowanie owoców

Uprawa winorośli i organizacja winnicy

Hodowla roślin sadowniczych

Nowe technologie w nasiennictwie i szkółkarstwie

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Owoce świata

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Zagospodarowanie owoców w gospodarstwie domowym

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Fizjologiczne choroby roślin sadowniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Plantacje mateczne

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Projektowanie upraw sadowniczych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Zasady funkcjonowania grup i organizacji producentów

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 1

Semestr IV  (4 zjazdy)

Sterowana produkcja owoców

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i ocena sensoryczna owoców

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Integrowana i ekologiczna produkcja owoców

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Światowy rynek owoców

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Produkcja i wykorzystanie owoców kawy

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Techniki pomiarowe jakości owoców

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Jakość i obrót materiału szkółkarskiego

Seminarium dyplomowe 2

Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy

WARZYWNICYTWO I ROŚLINY PRZYPRAWOWE

Semestr I  (7 zjazdów)

Biologia molekularna

Ogrodnictwo zrównoważone

Fizjologia rozwoju i plonowania roślin warzywnych i przyprawowych

Statystyka i doświadczalnictwo

Przedsiębiorczość – (hum.-społ.)

Nowe trendy w produkcji warzyw

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja przypraw

Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Surowce lecznicze i preparaty ziołowe

Język obcy specjalistyczny – Angielski

Język obcy specjalistyczny – Niemiecki

Język obcy specjalistyczny – Francuski

Język obcy specjalistyczny – Rosyjski

Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego

Semestr II  (7 zjazdów)

Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody

Diagnostyka i zwalczanie agrofagów roślin warzywnych i przyprawowych

Współczesne trendy w uprawie roli i żywieniu roślin warzywnych i przyprawowych

Odmianoznastwo warzyw do przetwórstwa

Pozbiorcze traktowanie warzyw i surowców przyprawowych

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching

Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia

Semestr III  (8 zjazdów)

Hodowla roślin warzywnych i przyprawowych

Warzywa i przyprawy w żywieniu

Standaryzacja i przygotowanie warzyw i przypraw do obrotu

Ocena sensoryczna warzyw

Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Nawadnianie roślin

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Timing w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych

Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin przyprawowych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Walory dekoracyjne roślin warzywnych i przyprawowych

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Warzywa egzotyczne

Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Choroby fizjologiczne roślin warzywnych i przyprawowych

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Analiza instrumentalna w warzywnictwie

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Diagnostyka w uprawie grzybów jadalnych i leczniczych

Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Substancje biologicznie czynne

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu

Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności

Wychowanie fizyczne

Seminarium dyplomowe 1

Semestr IV  (4 zjazdy)

Uprawa grzybów jadalnych

Metale ciężkie w glebie i w roślinie

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Surowce roślinne na cele energetyczne

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Uprawa roślin przyprawowych w pojemnikach

Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Zarządzanie jakością

Seminarium dyplomowe 2

Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy