Ogrodnictwo – studia II st. niestacjonarne
DORADZTWO W OGRODNICTWIE
Semestr I (7 zjazdów)
Statystyka i doświadczalnictwo
Projektowanie upraw ogrodniczych 1
Przedsiębiorczość (hum.-społ.)
Język obcy specjalistyczny – Angielski
Język obcy specjalistyczny – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny – Francuski
Język obcy specjalistyczny – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II (7 zjazdów)
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Współczesne trendy w ochronie roślin
Współczesne trendy wuprawie roli i nawożeniu roślin ogrodniczych
Organizacja działalności doradczej
Projektowanie upraw ogrodniczych 2
Podstawy projektowania i prowadzenia biznesu
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Semestr III (8 zjazdów)
Podstawy komunikacji i negocjacje
Źródła informacji w doradztwie i ich przetwarzanie
Nowe trendy w uprawach ogrodniczych
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rachunkowość gospodarstw ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Projektowanie przedsięwzięć z funduszy unijnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka w ochronie roślin ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Diagnostyka stanu fizjologicznego roślin w teorii i praktyce
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Instytucjonalno-prawne otoczenie przedsiębiorstwa ogrodniczego
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Fizjologiczne reakcje roślin na niekorzystne czynniki środowiska
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Chemizacja a jakość produktów ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Doradztwo i organizacja ochrony roślin
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu
Semestr IV (4 zjazdy)
Diagnostyka potrzeb nawożenia i doradztwo nawozowe
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin zielarskich
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Nabywanie, stosowanie i obrót środkami ochrony roślin
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Wykrywanie i identyfikacja patogenów roślin
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Projektowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych w ogrodnictwie
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i normalizacja produktów ogrodniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Wykorzystanie metod laboratoryjnych w diagnostyce jakości pozbiorczej materiału roślinnego
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
ROŚLINY OZDOBNE I TERENY ZIELENI
Semestr I (7 zjazdów)
Statystyka i doświadczalnictwo
Przedsiębiorczość – (hum.-społ.)
Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 1
Bukieciarstwo i dekoracje roślinne 1
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny dekoracyjne z upraw polowych i stanowisk naturalnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Nawierzchnie trawiaste
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Mała architektura ogrodowa
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny egzotyczne do suchych bukietów
Język obcy specjalistyczny – Angielski
Język obcy specjalistyczny – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny – Francuski
Język obcy specjalistyczny – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II (7 zjazdów)
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Bukieciarstwo i dekoracje roślinne 2
Budowa i pielęgnacja terenów zieleni 2
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Semestr III (8 zjazdów)
Hodowla i nasiennictwo roślin ozdobnych
Przedłużanie trwałości i przechowywanie kwiatów ciętych
Współczesne trendy w uprawie roli i żywieniu roślin ozdobnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Ogrody tematyczne
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Komputerowe metody wspomagania projektowania
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Dobór i aranżacja ozdobnych roślin sezonowych w terenach zieleni
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Trawy ozdobne i rośliny wrzosowate
Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Rośliny użytkowe w terenach zieleni
Przedmiot do wyboru 1 (blok F) – Byliny w terenach zieleni
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru
Semestr IV (4 zjazdy)
Nowe technologie w uprawie roślin ozdobnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Projektowanie rabat i kwietników
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Światowy rynek roślin ozdobnych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Rośliny przyprawowe i lecznicze w ogrodzie przydomowym
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Programowanie kwitnienia roślin ozdobnych pod osłonami
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Produkcja roślin doniczkowych i na kwiat cięty
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Ochrona dzrew i krzewów ozdobnych
Przedmiot do wyboru 2 (blok F) – Kwiatowe aranżacje okolicznościowe
Seminarium dyplomowe 2
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
SADOWNICTWO I SZKÓŁKARSTWO
Semestr I (7 zjazdów)
Statystyka i doświadczalnictwo
Przedsiębiorczość – (hum.-społ.)
Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych
Regulowanie wzrostu i dojrzewania owoców
Język obcy specjalistyczny – Angielski
Język obcy specjalistyczny – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny – Francuski
Język obcy specjalistyczny – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II (7 zjazdów)
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Wspólczesne trendy w uprawie i nawożeniu roślin sadowniczych i szkółek
Agrotechnika upraw szkółkarskich
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Rośliny sadownicze mało znane
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Uprawa krzewów owocowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja owoców deserowych
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Semestr III (8 zjazdów)
Przechowalnictwo i pozbiorcze zagospodarowanie owoców
Uprawa winorośli i organizacja winnicy
Nowe technologie w nasiennictwie i szkółkarstwie
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Owoce świata
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Zagospodarowanie owoców w gospodarstwie domowym
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Fizjologiczne choroby roślin sadowniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Plantacje mateczne
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Projektowanie upraw sadowniczych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Zasady funkcjonowania grup i organizacji producentów
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Semestr IV (4 zjazdy)
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Standaryzacja i ocena sensoryczna owoców
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Integrowana i ekologiczna produkcja owoców
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Światowy rynek owoców
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Produkcja i wykorzystanie owoców kawy
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Techniki pomiarowe jakości owoców
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Jakość i obrót materiału szkółkarskiego
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
WARZYWNICYTWO I ROŚLINY PRZYPRAWOWE
Semestr I (7 zjazdów)
Fizjologia rozwoju i plonowania roślin warzywnych i przyprawowych
Statystyka i doświadczalnictwo
Przedsiębiorczość – (hum.-społ.)
Nowe trendy w produkcji warzyw
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Produkcja przypraw
Przedmiot do wyboru 1 (blok A) – Surowce lecznicze i preparaty ziołowe
Język obcy specjalistyczny – Angielski
Język obcy specjalistyczny – Niemiecki
Język obcy specjalistyczny – Francuski
Język obcy specjalistyczny – Rosyjski
Metodologia doświadczalnictwa ogrodniczego
Semestr II (7 zjazdów)
Kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody
Diagnostyka i zwalczanie agrofagów roślin warzywnych i przyprawowych
Współczesne trendy w uprawie roli i żywieniu roślin warzywnych i przyprawowych
Odmianoznastwo warzyw do przetwórstwa
Pozbiorcze traktowanie warzyw i surowców przyprawowych
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Zarządzanie
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Coaching
Przedmiot hum.-społ. 1 (blok C) – Psychologia
Semestr III (8 zjazdów)
Hodowla roślin warzywnych i przyprawowych
Warzywa i przyprawy w żywieniu
Standaryzacja i przygotowanie warzyw i przypraw do obrotu
Przedmiot ogólnouczelniany do wyboru
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Nawadnianie roślin
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Timing w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok B) – Wielkotowarowe uprawy warzyw i roślin przyprawowych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Walory dekoracyjne roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Warzywa egzotyczne
Przedmiot do wyboru 2 (blok B) – Choroby fizjologiczne roślin warzywnych i przyprawowych
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Analiza instrumentalna w warzywnictwie
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Diagnostyka w uprawie grzybów jadalnych i leczniczych
Przedmiot do wyboru 1 (blok D) – Substancje biologicznie czynne
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Filozofia i estetyka ogrodu
Przedmiot hum.-społ. 2 (blok E) – Etyka w produkcji żywności
Semestr IV (4 zjazdy)
Metale ciężkie w glebie i w roślinie
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Surowce roślinne na cele energetyczne
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Uprawa roślin przyprawowych w pojemnikach
Przedmiot do wyboru 2 (blok D) – Zarządzanie jakością
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. (+ 81) 445-65-05