Nowa specjalność: Analityka i diagnostyka w ogrodnictwie

 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i dużemu zainteresowaniu Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu przygotował nową specjalność na kierunku ogrodnictwo –  studia stacjonarne drugiego stopnia 

  

ANALITYKA I DIAGNOSTYKA W OGRODNICTWIE

 

Celem specjalności jest:

 

1. Zapoznanie studentów z metodami pobierania i przygotowania prób do analiz.

2. Zapoznanie studentów z technikami analitycznymi stosowanymi w analizie gleby, podłoży, pożywek hydroponicznych i materiału roślinnego 

 

Tematyka:

 

Uwzględnione metody analiz chemicznych reprezentują szeroki zakres technik analitycznych powszechnie stosowanych w pracowniach agrochemicznych w diagnostyce żywienia roślin oraz analityce produktów ogrodniczych i zielarskich tj. metody potencjometryczne, spektrofotometryczne (ASA, ICP), chromatograficzne (HPLC, TLC).

 

Absolwenci specjalności będą przygotowani do:

 

  • podejmowania zadań technicznych i organizacyjnych oraz pracy w laboratoriach diagnostycznych;
  • wykonywania podstawowej analityki i prac badawczych;
  • podejmowania prostych procesów analitycznych pod kątem ich praktycznego zastosowania w wytwarzaniu związków i produktów o znaczeniu gospodarczym.

 

Absolwenci specjalności uzyskują szczególne kwalifikacje umożliwiające pracę w:

  • szkołach wyższych i instytutach badawczych, laboratoriach diagnostyczno-analitycznych, laboratoriach standaryzacji i oceny jakości żywności, stacjach chemiczno-rolniczych.