Nowa specjalność: Analityka i diagnostyka w ogrodnictwie
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i dużemu zainteresowaniu Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu przygotował nową specjalność na kierunku ogrodnictwo – studia stacjonarne drugiego stopnia
ANALITYKA I DIAGNOSTYKA W OGRODNICTWIE
Celem specjalności jest:
1. Zapoznanie studentów z metodami pobierania i przygotowania prób do analiz.
2. Zapoznanie studentów z technikami analitycznymi stosowanymi w analizie gleby, podłoży, pożywek hydroponicznych i materiału roślinnego
Tematyka:
Uwzględnione metody analiz chemicznych reprezentują szeroki zakres technik analitycznych powszechnie stosowanych w pracowniach agrochemicznych w diagnostyce żywienia roślin oraz analityce produktów ogrodniczych i zielarskich tj. metody potencjometryczne, spektrofotometryczne (ASA, ICP), chromatograficzne (HPLC, TLC).
Absolwenci specjalności będą przygotowani do:
- podejmowania zadań technicznych i organizacyjnych oraz pracy w laboratoriach diagnostycznych;
- wykonywania podstawowej analityki i prac badawczych;
- podejmowania prostych procesów analitycznych pod kątem ich praktycznego zastosowania w wytwarzaniu związków i produktów o znaczeniu gospodarczym.
Absolwenci specjalności uzyskują szczególne kwalifikacje umożliwiające pracę w:
- szkołach wyższych i instytutach badawczych, laboratoriach diagnostyczno-analitycznych, laboratoriach standaryzacji i oceny jakości żywności, stacjach chemiczno-rolniczych.