23 września 2021 r. wizytę na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii złożyli przedstawiciele niemieckiego Uniwersytetu Hochschule Ansbach. Wizyta była jednym z elementów współpracy, którą w ubiegłym roku nawiązały obie uczelnie.

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w trakcie spotkania reprezentowali Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii prof. dr hab. Waldemar Gustaw, Prodziekan dr hab. Magdalena Polak-Berecka, prof. uczelni, Kierownik Pracowni Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego dr hab. inż. Dominik Szwajgier, prof. uczelni oraz Prorektor ds. Rozwoju Uczelni dr hab. Adam Waśko, prof. uczelni.

Przedstawicielami Hochschule Ansbach byli: prof. Anke Knoblauch, prof. dr Hans-Achim Reimann, Silke Reimann, mgr Philipp Häfner, mgr inż. Svenja Hänel oraz dr Alexander Mörsdorf.

Współpraca pomiędzy dwoma Uniwersytetami dotyczy obszarów badawczo-naukowych z zakresu biotechnologii i technologii żywności. Dzięki zawartej umowie możliwa jest wymiana studentów, doktorantów oraz pracowników w celach dydaktycznych oraz naukowych.

Zachęcamy do obejrzenia wywiadu na temat współpracy, który został przeprowadzony z prof. Anke Knoblauch:

Fot. Alicja Jaroszewska / DKiWA
Zdjęcia i montaż: Maciej Niedziółka / DKiWA