Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie wspólnie z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym reaktywują dawne obyczaje. Od kilku lat na stokach Zamku w Janowcu wypasane są owce, natomiast 10 września br. na Zamku w Janowcu odbyło się II Białe Czerwone Winobranie. Staramy się przywrócić tradycje pasterskie i kulinarne w regionie – podkreśla prof. dr hab. Andrzej Junkuszew z Katedry Hodowli Zwierząt i Doradztwa Rolniczego, który wystąpił w roli szefa kuchni, przyrządzając gulasz barani z czerwonym winem. Jest to danie z listy Lubelskich Produktów Tradycyjnych.

 Prof. Andrzej Junkuszew w kapeluszu z kijem w tle Zamek w Janowcy, wypowiedź dla telewizjizdjęcie: TVP3 LUBLIN

 

Prof. Andrzej Junkuszew w białej koszuli i kapeluszu z piórem na tle Zamku w Janowcu

Prof. Andrzej Junkuszew w białej koszuli w kapeluszu przyrządza baraninę w tle Zamek w Janowcu

zdjęcia: Zamek w Janowcu – oddział Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Facebook
lublin.tvp.pl, Program "Poranek Między Wisłą i Bugiem", z dn. 8.09.2023 r. (zaproszenie na Wydarzenie, czas od 01:53:60)
Zobacz
lublin.tvp.pl, "Panorama Lubelska" z dn. 10.09.2023 r. (relacja)
Zobacz
lublin.tvp.p[l, Program "Lato z TVP3 Lublin" (wypowiedź prof. Andrzeja Junkuszewa, czas od 07:08)
Zobacz