4 września 2023 r. w Gospodarstwie Doświadczalnym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (dzielnica Felin), w Winnicy Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, odbyło się pierwsze winobranie. Dzień później, 5 września br. rozpoczęto również produkcję wina z zebranych winogron na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Podczas pierwszego winobrania łącznie zebrano 60 kg winogron odmiany Solaris, a zbiór przeprowadzili pracownicy Instytutu Produkcji Ogrodniczej, Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii: dr hab. Iwona Szot i dr Tomasz Lipa oraz Paweł Zalewski, a także pracownicy Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka: dr inż. Anna Stój, dr inż. Tomasz Czernecki i inż. Piotr Szypiło.
Winogrona odszypułkowano i zmiażdżono w młynkoodszypułkowarce, a następnie wyciśnięto w hydroprasie. Oznaczono zawartość cukru i kwasowość moszczu. Do moszczu dodano drożdże i pozostawiono do fermentacji.
W pracach uczestniczyli pracownicy Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka: dr inż. Anna Stój, dr inż. Tomasz Czernecki, inż. Piotr Szypiło, dr inż. Bożena Sosnowska, dr inż. Agnieszka Malik, a także pracownicy Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii: dr hab. Magdalena Kapłan i dr hab. Iwona Szot.
Po zakończeniu fermentacji wino będzie zlewane znad osadu, siarkowane, klarowane, filtrowane i butelkowane. Proces produkcji wina zakończy się nie wcześniej niż wiosną 2024 r.
Materiały: dr Anna Stój
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP